Притежаваме имот ( апартамент ) в идеални части 4/7 на мен и съпруга ми, 3/7 на брата на съпруга ми. (девер май ми се пада...)
Брата на съпруга ми ще прехвърли чрез дарение неговите 3/7 на съпруга ми. Въпросът ми е как ще бъдат разпределени идеалните части?
2/7 на мен от съсобственост и 5/7 на съпруга ми ( 2/7 от съсобственост и 3/7 от дарените части )
Благодаря
- Дата и час: 17 Дек 2024, 11:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение между братя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение между братя
А Вие как сте придобили 4/7 съсобственост със съпруга Ви?
- REVOLUTION
- Активен потребител
Покупка
- poluobuvka
- Младши потребител
Въпросът ми е как ще бъдат разпределени идеалните части?
Слад дарственото разпореждане на Маншон- за полуобувка ид. части не се променят - 2/7, за Мъхеста брада- 5/7.
п.п. разчитам на чувството ви за хумор!
- Гост.
- Старши потребител
Зависи от режима на имуществени отношения, които сте избрали - законов режим на общност, законов режим на разделност или договорен режим. Ако се предположи, че е първият режим тогава според чл.22 СК - Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Така, че върху тези 4/7, които ще се прехвърлят чрез дарението нямате никакви права до смъртта на съпруга ви (освен ако при самото дарение не прехвърли в равни части неговата 4/7 идеална част - по 2/7 на вас и на съпруга ви). След нея ще имате дял от тях, който се изчислява по правилата на Закона за наследството.
-
tino76 - Потребител
Благодаря .
Значи Полуобувка, остава с половинката от 4/7.
Наясно съм, че поученото чрез дарение си е само за надарения. Въпросът ми не е свързан с евентуални претенции. Просто ми беше интересно дали така ще е разпределено в нотариалния акт. /т.е. чисто технически /
Благодаря и хубав ден на всички.
P.S. Отивам да проверя дали са узрели боровинките на Мъхеста брада
Значи Полуобувка, остава с половинката от 4/7.
Наясно съм, че поученото чрез дарение си е само за надарения. Въпросът ми не е свързан с евентуални претенции. Просто ми беше интересно дали така ще е разпределено в нотариалния акт. /т.е. чисто технически /
Благодаря и хубав ден на всички.
P.S. Отивам да проверя дали са узрели боровинките на Мъхеста брада
- poluobuvka
- Младши потребител
И още нещо...
Необходима ли декларация за липса на задължения на Дарителя или удостоверението за данъчна оценка по чл. 264, ал.1,в което е описано че няма непогасени задъжения за имота е достатъчно
Необходима ли декларация за липса на задължения на Дарителя или удостоверението за данъчна оценка по чл. 264, ал.1,в което е описано че няма непогасени задъжения за имота е достатъчно
- poluobuvka
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|