начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

установяване на произход- държавна такса дължи ли се или не?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

установяване на произход- държавна такса дължи ли се или не?

Мнениеот pitasht » 27 Мар 2015, 15:55

Чл. 5. Освобождават се от заплащане на държавни такси:

к) (изм. - ДВ, бр. 55 от 1991 г.) всички документи и книжа: по наказателни дела от общ характер; по дела за издръжка; по дела за настойничество; по дела за установяване на произход; книжата и документите по определяне и даване помощ на многодетни майки; по обществено подпомагане; по социално-правна охрана на малолетни; по придобиване право на пенсия; по учредяване, регистрация и други промени на кооперации;

Аз ли нещо не чета но тук пише че по дело за установяване на произход не се дължи такса, а са задлъжили ищцата да внесе 80лв такава. На кое основание? да не би това да е отменено?
pitasht
Активен потребител

Re: установяване на произход- държавна такса дължи ли се или

Мнениеот bird_of_paradise » 27 Мар 2015, 17:37

ЗДТ не е отменен в тази му част- не се дължи такса, ако и съдът да е посочил, че се дължи сума, като за неоценяем иск.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 29 Мар 2015, 18:27

На основание записано в акта на съда ,оттам трябва да става ясно защо съдът така е приел за нередовна ИМ. Въпреки ,че като въпрос по същество не се дължи ДТ по цитираната разпоредба.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот ekostova » 29 Мар 2015, 21:18

Да не би да имате иск за издръжка и върху него да е държавната такса?
ekostova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Мар 2015, 22:54

Няма да е за издръжка
- чл.5 б."ж" ЗДТ
- чл. 83, ал.1 т. 2 ГПК
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 31 Мар 2015, 11:32

Благодаря на включилите се
ekostova написа:Да не би да имате иск за издръжка и върху него да е държавната такса?

По иск за издръжка никога не съм внасяла държавна такса но пък защо не? :D това в кръга на шегата - не обичам да товаря клиента с недължими такси макар че знам колеги които го правят, за да си спестят разправии със съдията.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Pause » 31 Мар 2015, 14:45

Колега питащ ,защо се опитвате да изкривите образа на съдията в миналото се е оприличавал на" говорещият закон" от него се е искало да приложи правилно закона възстанови чувството за справедливост между хората и предпази обществото от ентропия запазено и до днес. По аргумент на чл.4б от ЗДТ подлежи на връщане внесената ДТ от заинтересуваното лице, като недължимо внесена понеже лицето е освободено от заплащане на ДТ и разноски по производството ,и следва да му се осигури и равен достъп на правосъдие.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 31 Мар 2015, 18:04

Pause написа:Колега питащ ,защо се опитвате да изкривите образа на съдията в миналото се е оприличавал на" говорещият закон" от него се е искало да приложи правилно закона възстанови чувството за справедливост между хората и предпази обществото от ентропия запазено и до днес. По аргумент на чл.4б от ЗДТ подлежи на връщане внесената ДТ от заинтересуваното лице, като недължимо внесена понеже лицето е освободено от заплащане на ДТ и разноски по производството ,и следва да му се осигури и равен достъп на правосъдие.

Не, иронията ми беше към колега адвокат, който ми обясни, че знае, че такса не се дължи, но не иска конфронтация със съдията. Беше отдавна, не знам защо така ми се върна тоя спомен. За съдиите -не им се сърдя, не го намирам за умишлено, като цяло по-скоро е резултат на грешка, която вярвам няма да доведе до прекратяване на делото, защото и това ми се е случвало, а после за обжалването пак да ми се иска такса. Но пък не ми пречи за подавм нов иск, нали? :D
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Pause » 01 Апр 2015, 19:34

Колега прекалявате ,такива проблеми съм нямал от типа на "буря в чаша с вода" и затова го намирам за ненужно ,за разсъждение. В закона е разписано ясно в прав текст ,че ищците са освободени предварително от внасяне на ДТ и разноски по производството, по иск за издръжка .По иска за установяване на произход приключихме с въпроса с държавната такса априори не се дължи. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси