начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Как да се спася от тормоза на бившия си съпруг?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се спася от тормоза на бившия си съпруг?

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 17:24

Моля за съвет по следния казус: от известно време съм разведена.От брака си с бившия съпруг имаме едно малко дете, което живее при мен.При развода оставих семийното жилище и почти цялото ни имущество на бащата и нямам никакви претенции спрямо него.Въпреки това аз и родителите ми сме подложени на непоносим тормоз от страна на бившия ми съпруг,което неизбежно се отразява и на детето.Тормозът се изразява в обиди,заплахи и скандали,които се отправят по телфона или без свидетели и,съответно,се доказват трудно.Всяко среща на бащата с детето се превръща в повод за тези неща.Не желая да съм пречка детето да поддържа отношения с баща си и правя всичко възможно то да не е въвлечено във всичко това, затова просто мълча и гледам да не давам повод за враждебно отношение, но,наистина, вече ми и много трудно да издържам.Всеки телефонен звън се превръща в стрес за мен.Не мога да не отговарям на обажданията или изобщо да не го виждам,защото детето ни е малко и трябва да уговаряме кога и как ще го вземе, да го придружавам и т.н.Освен това той ме заплашва,че ще ми отнеме и детето и може в съда да изопачи фактите в негова полза. Страхувам се, че ако му затварям телефона, ще може да твърди, че ограничавам правата му на баща и да използва това срещу мен.Моля,посъветваите ме какъв е редът, по който бившият ми съпруг може да бъде заставен да не ме обижда и да спазва приличие без да бъде ограничаван в контактите си с детето. Не желая добро отношение, а само да намеря спокойствие, за да мога да водя нормален живот, да отгледам детето си и да работя, за да създам нов дом за двама ни. Благодаря за вниманието!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:34

първо - подсигури свидетели. Защото ще ти се наложи да водиш дело по Закона за домашното насилие и съответно - да доказваш твърденията си по някакъв начин.
После - ще трябва да ангажираш адвокат.
Гост

Мнениеот адвокатка » 30 Дек 2005, 16:25

Правната възможност е дело по Закона за домашното насилие. Може и без свидетели - представя се декларация от пострадалия от домашно насилие - психическо или физическо и тя е годно доказателство по смисъла на закона за доказване на твърдените обстоятелства. Успех!
адвокатка

по темата

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 15:22

Здравейте, случая при мен е идентичен с описания по-горе и също се бях насочила към подаване на молба по закона за защита от домашно насилие, но не знам как трябва да изглежда тази декларация която се представя. Някой може ли да ми помогне?Предварително благодаря.
Гост

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 15:46

адвокатка написа:Правната възможност е дело по Закона за домашното насилие. Може и без свидетели - представя се декларация от пострадалия от домашно насилие - психическо или физическо и тя е годно доказателство по смисъла на закона за доказване на твърдените обстоятелства. Успех!

Не е точно така, поне практиката на СРС е такава, че иска да разпита задължително свидетел. Не казвам, че я споделям, напротив за мен е порочна, но истината е, че съдът по тези дела охранява интереса повече на насилника, от колкото на пострадалия. Съдът приема, че няма домашно насилие, ако насилника се е въздържал в хода на производството от действия по домашно насилие. Знам, че е абсурдно, но е факт. Жаля точно такова порочно решение, защото е доказано с медицински, свидетели и справки от РПУ респ. РП, че домашно физическо насилие има.
Гост

по темата

Мнениеот Гост » 09 Яну 2006, 16:03

Това което казахте за практиката на СРС е много обезкуражаващо (поне за мен) , защото разчитах не само на декларацията (която в закона е изрично посочена,като напълно достатъчно доказателство), но и на същите документи , които са били представени и при вашия случай: медицинско свидетелство, предупреждения от РПУ и т.н.т. Освен това в момента делото е насрочено за разглеждане пред окръжен съд, тъй като настоящия/бивш съпруг обжалва решението на районния съд с което брака беше обявен за прекратен, но междувременно продължава да ме тормози по всякакъв начин и затова исках да се опитам по законен начин да огранича достъпа му до мен. Но ако подам молба за защита и тя бъде отхвърлена от съда е възможно това да навреди и на бракоразводното дело(поне според мен). Ще Ви бъда много благодарна, ако споделите мнение по случая.
Гост

Мнениеот гост » 09 Яну 2006, 17:35

Пуснете жалба в прокуратурата, за това, че Ви заплашва по телефона. Направете така, че някоя ваша близка, съседка , приятелка и т.н. чуе разговора. Тя ще Ви бъде и свидетел за силния стрес, който сте преживели от обаждането. Свидетелят трябва да опише сравнително точно гласа-плътен, дрезгав, насечен, съскащ...ако има дефект в говора, то той е добре да бъде описан, за да се изключи определението "непознат мъжки глас". В жалбата цитирайте точно репликите, заплашващи здравето, живота и т.н. По всяка вероятност, бившият съпруг ще бъде предупреден по ЗМВР, което все е нещо.
Преди година една позната имаше подобен проблем. Веднъж събра 3 приятелки на кафе у тях и сама позвъни на бащата на детето. Потърси го уж за нещо рутинно,а той веднага започна да и крещи по телефона. Тя го заплаши, че този път ще му викне полиция. Той побесня, понеже за пръв път тя си позволяваше да му репликира и след 10 минути цъфна на вратата да и прави скандал. Тогава полицията наистина дойде,а трите грации станаха свидетелки.
Бившият съпруг отърва нерви и скочи на полицаите.
Резултатът-седем денонощия арест за супер-таткото.
След случката забрави да се прави на важен!
Желая успешен развой и добър адвокат :wink:!
гост

Мнениеот гост » 09 Яну 2006, 17:36

Пуснете жалба в прокуратурата, за това, че Ви заплашва по телефона. Направете така, че някоя ваша близка, съседка , приятелка и т.н. чуе разговора. Тя ще Ви бъде и свидетел за силния стрес, който сте преживели от обаждането. Свидетелят трябва да опише сравнително точно гласа-плътен, дрезгав, насечен, съскащ...ако има дефект в говора, то той е добре да бъде описан, за да се изключи определението "непознат мъжки глас". В жалбата цитирайте точно репликите, заплашващи здравето, живота и т.н. По всяка вероятност, бившият съпруг ще бъде предупреден по ЗМВР, което все е нещо.
Преди година една позната имаше подобен проблем. Веднъж събра 3 приятелки на кафе у тях и сама позвъни на бащата на детето. Потърси го уж за нещо рутинно,а той веднага започна да и крещи по телефона. Тя го заплаши, че този път ще му викне полиция. Той побесня, понеже за пръв път тя си позволяваше да му репликира и след 10 минути цъфна на вратата да и прави скандал. Тогава полицията наистина дойде,а трите грации станаха свидетелки.
Бившият съпруг отърва нерви и скочи на полицаите.
Резултатът-седем денонощия арест за супер-таткото.
След случката забрави да се прави на важен!
Желая успешен развой и добър адвокат :wink:!
гост

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 00:33

Dobre de, az li neshto ne razbiram ili zakona se e promenil :roll:

Znachi kogato az se boreh s podoben problem ot vsyakade mi se zayavyavashe che psihicheski tormoz i drugi opisani po-gore prejivelitsi sa nedokazuemi v sada i ne moga da sadya, da se jalvam da iskam lishavane ot prava ili pone ogranichen rejim :evil:
Az imam svideteli, imam meditsinski, imam i poseshteniya pri detski psihiatri v sledstvie na prejivenite travmi ( hodeh da se konsultiram kak da pomogna na detsata si koito togava byaha na 2 godini ) Imam si i jalbi v politsiya i prokuratura...... Da ne ispusna neshto? :roll: A, da i razgovori v DAZD
Гост

Назад към Семейни казуси