- Дата и час: 16 Дек 2024, 12:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Автомобила не е движим имот!!!
Консултирайте се с адвокат. Няма да Ви струва много, но за това ще получите компетентна правна услуга.
Консултирайте се с адвокат. Няма да Ви струва много, но за това ще получите компетентна правна услуга.
- danev
- Младши потребител
Да разбираме ли че наследодателя е мъртъв? И само двама ли са наследниците?Тук мисля става въпрос за доброволна делба -договор съдържанието на който се определя свободно по волята на страните.Доброволна делба на движим имот на стойност по-голяма от 400 лв (каквато предполагам е колата)за да има сила трябва да бъде извършена писмено с нотариално заверени подписи. При нотариална заверка наследниците трябва да представят удостоверение от общината за смъртта на наследодателя и за броя на наследниците, като и за пазарната цена на наследствения имот колата. А колата която е движим имот се установява с писмени доказателства. Но тъй като тя е неподеляема дяловете се изравняват с пари. Зна4и аз сам кандидат юрист и си правя свободни съчинения но дано някой ме поправи ако имам грешми изявления. Според мен трябва колата да стане собственост на единия наследник и тогава да се прехвърли или да се прехвърли със съгласието на сънаследника. Нали не съм ядосала някой юрист?
- amoira
- Нов потребител
защо?наследодателят може и да е жив и приживе да извърши делба между своите наследници?Не мислите ли?
- amoira
- Нов потребител
Добре де хора не е толко важно сега на жената да се спори дали е вещ или имот. То е ясно колата ще се движи няма да е трайно закрепена за земята освен ако не е в моргата по важно е да и се даде съвета нали и е спешно няма ли някой да се включи за коментар аз ли дадох най-изчерпателния отговор. Само за тия удостоверения дали имат наистина срок за валидност аз смятам че не за6тото едно удостоверение например за смърт може ли да се промени примерно след 6 месеца- наследодателя няма да се съживи, сега за наследниците незнам маи пак е същото, и на мен ми е любопитно но никой не коментира
- amoira
- Нов потребител
И аз съм кандидат-юрист, но не съм съгласна с Амойра. Защо?
След откриване на наследството, което предполага смърт на наследодателя, възниква наследствена имуществена общност, т.е. наследниците са съсобственици. Ако са единствени, според мен, няма пречка двамата наследници да прехвърлят колата с договор за покупко-продажба на съпруга на единия от тях. Ако има и други наследници, сделката е действителна, само ако колата се падне в техен дял при делба.
Тук предполагам, че се пази колата от кредиторите на наследодателя. Те обаче имат право да атакуват сделката по чл. 135 ЗЗД, или не? А как са приели наследството двамата наследници - направо или под опис? Ако е направо, цялата операция губи смисъл, разбира се, ако това е целта.
Успех, ако намеренията са Ви чисти!
Но за да играете на сигурно, питайте юрист с опит. Дано и тук последват коментари!
След откриване на наследството, което предполага смърт на наследодателя, възниква наследствена имуществена общност, т.е. наследниците са съсобственици. Ако са единствени, според мен, няма пречка двамата наследници да прехвърлят колата с договор за покупко-продажба на съпруга на единия от тях. Ако има и други наследници, сделката е действителна, само ако колата се падне в техен дял при делба.
Тук предполагам, че се пази колата от кредиторите на наследодателя. Те обаче имат право да атакуват сделката по чл. 135 ЗЗД, или не? А как са приели наследството двамата наследници - направо или под опис? Ако е направо, цялата операция губи смисъл, разбира се, ако това е целта.
Успех, ако намеренията са Ви чисти!
Но за да играете на сигурно, питайте юрист с опит. Дано и тук последват коментари!
- vessi
- Нов потребител
Благодаря на всички, които ми отговориха.
Намеренията ни са абсолютно чисти. Явно аз не съм се изразила достатъчно ясно. Колата е закупена на името на дядо ми, който беше инвалид с наши пари.Но той почина и остави двама наследници /майка ми и леля ми/. Те са единствените наследници.Леля ми няма абсолютно никакви претенции към колата. Интересува ме по какъв начин колата трябва да се прехвърли на баща ми. Така са решили. Надявам се някой да ми даде по - конкретен отговор. Предварително благодаря!
Намеренията ни са абсолютно чисти. Явно аз не съм се изразила достатъчно ясно. Колата е закупена на името на дядо ми, който беше инвалид с наши пари.Но той почина и остави двама наследници /майка ми и леля ми/. Те са единствените наследници.Леля ми няма абсолютно никакви претенции към колата. Интересува ме по какъв начин колата трябва да се прехвърли на баща ми. Така са решили. Надявам се някой да ми даде по - конкретен отговор. Предварително благодаря!
- qna
- Младши потребител
За целта се консултирайте с адвокат. Няма да Ви струва много, но за това ще получите компетентна правна услуга.
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Аз мисля, че може да стане така.
Договор за покупко-продажба, като продавачи са двамата наследници, т.е. майка Ви и леля Ви. Мисля, че формата е писмена с нотариална заверка. Така че най-лесният начин е: отидете при компетентен нотариус и ако сделката е действителна, той ще я изповяда. Ако не, ще Ви каже съображенията си. И оттук действате.
Договор за покупко-продажба, като продавачи са двамата наследници, т.е. майка Ви и леля Ви. Мисля, че формата е писмена с нотариална заверка. Така че най-лесният начин е: отидете при компетентен нотариус и ако сделката е действителна, той ще я изповяда. Ако не, ще Ви каже съображенията си. И оттук действате.
- vessi
- Нов потребител
Колега Vessi,
По начина който предлагаш, МПС ще стане СИО - правилно ли е това според теб? Освен това съпругата ще трябва да плати и данък по чл. 44 ЗМДТ.....
По начина който предлагаш, МПС ще стане СИО - правилно ли е това според теб? Освен това съпругата ще трябва да плати и данък по чл. 44 ЗМДТ.....
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Вашите родители и леля ви отиват при нотариус, носят документите за собственост на колата, удостоверения за наследници и платени данъци. Нотариусът съставя договор според който общата вещ - колата - се прехвърля на баща ви. Това е.
Още един съвет - търсете съвети от правоспособни юристи, а не от студенти или стажанти. Успех!
Още един съвет - търсете съвети от правоспособни юристи, а не от студенти или стажанти. Успех!
- maat
- Младши потребител
danev написа:Автомобила не е движим имот!!!
UVAJAEMI GOSPODIN DANEV, INTERESNO BI BILO ZA MEN DA RAZBERA 6TOM AVTOMOBILA NE E DVIJIM IMOT, TO TAGAVA KOE SPORED VAS E DVIJIMA VE6T? iZRAZQVATE INTERESNO I POGRE6NO MNENIE, NO VI DAVAM VAZMOJNOST DA SE OBOSNOVETE!
- kikrumova
- Нов потребител
kikrumova Пуснато на: 06 Мар 2006 12:14 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
danev написа:
UVAJAEMI GOSPODIN DANEV, INTERESNO BI BILO ZA MEN DA RAZBERA 6TOM AVTOMOBILA NE E DVIJIM IMOT, TO TAGAVA KOE SPORED VAS E DVIJIMA VE6T? iZRAZQVATE INTERESNO I POGRE6NO MNENIE, NO VI DAVAM VAZMOJNOST DA SE OBOSNOVETE!
Г-ЖА КРУМОВА,
Ако прочетете по-внимателно дискусията, а така също и ЗС ще стигнете до същия извод, който съм направил както аз, така и други участници в тази дискусия, относно обстоятелството е ли е движим имот - автомобила или не е.
Спорна седмица.
--------------------------------------------------------------------------------
danev написа:
Г-ЖА КРУМОВА,
Ако прочетете по-внимателно дискусията, а така също и ЗС ще стигнете до същия извод, който съм направил както аз, така и други участници в тази дискусия, относно обстоятелството е ли е движим имот - автомобила или не е.
Спорна седмица.
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|