- Дата и час: 17 Дек 2024, 08:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля помогнете за следният казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Моля помогнете за следният казус
Имам приятел, който има дете от предна връзка. Няма сключен брак с майката на детето, но го припознал и то носи неговата фамилия. Въпроса ми е, ако сключим с приятеля ми брак, има ли права върху моето имущество придобито преди брака неговото дете? И има ли права то върху придобитото имущество след сключването на нашия брак?
- svetomiraz
- Нов потребител
Re: Моля помогнете за следният казус
Хипотезите са няколко:
1. Ако говорим приживе.
Неговото дете няма абсолютно никакви права върху твоето имущество, придобито преди брака между теб и приятеля ти. Такива права няма да има и съпругът ти /приятелят ти/, ако след време се разведете. Просто казано, ще делите само придобитото по време на брака, в което имате принос и двамата. То е и въпрос на доказване в бракоразводното дело.
2. Ако обаче:
-Със съпругът ти се случи нещо, придобитото след брака, което е негова част, ще се наследи между теб и неговото дете.
- Ако на теб се случи нещо и двамата нямате деца, съпругът ти ще наследява заедно с други твои роднини..........как и по колко виж в Закона за наследството.
-Ако на теб се случи нещо, а впоследствие и със съпругът ти също, то неговото имущество + тази част която първоначално е наследил от теб, ще се наследи от това дете от първата жена.
Има и други вариации, но хипотезите са много.
1. Ако говорим приживе.
Неговото дете няма абсолютно никакви права върху твоето имущество, придобито преди брака между теб и приятеля ти. Такива права няма да има и съпругът ти /приятелят ти/, ако след време се разведете. Просто казано, ще делите само придобитото по време на брака, в което имате принос и двамата. То е и въпрос на доказване в бракоразводното дело.
2. Ако обаче:
-Със съпругът ти се случи нещо, придобитото след брака, което е негова част, ще се наследи между теб и неговото дете.
- Ако на теб се случи нещо и двамата нямате деца, съпругът ти ще наследява заедно с други твои роднини..........как и по колко виж в Закона за наследството.
-Ако на теб се случи нещо, а впоследствие и със съпругът ти също, то неговото имущество + тази част която първоначално е наследил от теб, ще се наследи от това дете от първата жена.
Има и други вариации, но хипотезите са много.
- defy
- Младши потребител
Благодаря ти! А след сключването на нашия брак, неговото дете има ли право върху придобитото имущество след сключването му? И как може да стане така, че имуществото, придобито по време на нашия брак да остане за нашите деца?
- svetomiraz
- Нов потребител
еееееее, хайде стига! взела сте си мъж с дете! този род сметки са меко казано грозни!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
778899 Кое му е грозното ? Или има нещо грозно в това една майка да защитава децата си ?
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
от imhotep на 02 Апр 2009 07:07 pm
778899 Кое му е грозното ? Или има нещо грозно в това една майка да защитава децата си ?
Бъдещият съпруг вече си има едно дете, живо и здраво да му е! Грозно е това дете, да се счита по-малко достойно за наследяване или каквото и да е там, от другите деца! Това имам предвид! Защото, това не ми прилича на защита на собствените си деца, а е по-скоро отбрана от предишното дете! Децата от предходни връзки или бракове не са грабители на имуществото или заплаха за него!!! Поне така смятам аз!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Опира въпроса до красотата - затова:
Ако е грозно детето - не е грозно да го лишат от наследство.
Ако не е грозно - е грозно да го лишат от наследство.
Госпожо питаща - децата са най-голямото богатство - дано не случите на слаб ангел-хранител, защото днес бях на разсиновяване - трябва да Ви кажа, че след като се разхождах мислено по бойното поле, независимо, че в битка съм жесток, сега релаксирам едновременно с водка и бира (примерно). Не искам да Ви казвам как сълзи окото на човек без деца и каква мъка е това.
Така, че не се намесвайте в Божиите дела, защото адвокатите сме от друго ведомство и нямаме принципно против да Ви посъветваме - но това е механична консултация - без анимиране един вид - аз Ви препоръчвам да се вслушате в едно средно, меко, поведение - не се изживявайте като Жозефина - защото тя или той самият са се довели до остров Елена (Наполеон е император на Испания и е кръстен на полската водка "Наполеон" - популярна напитка през 6-ти век, а Жозефина е - всички я знаеме коя е - продаваше вестници по едно време). Рано или късно бъдещият Ви съпруг ще бъде възрастен мъж - а акъла на мъжа идва винаги или не идва никога -рано или късно ще се върне - дори и на 50 години, дори и на сто и петдесет - ще иска детето си - кръвта вода не става - ако искате ще Ви го кажа и на латински език (езикът на древните римляни - живяли са в древния Рим, по времето на Жозефина) - Sancta simplicita, sangva aqva.
Госпожо питаща - децата са най-голямото богатство - дано не случите на слаб ангел-хранител, защото днес бях на разсиновяване - трябва да Ви кажа, че след като се разхождах мислено по бойното поле, независимо, че в битка съм жесток, сега релаксирам едновременно с водка и бира (примерно). Не искам да Ви казвам как сълзи окото на човек без деца и каква мъка е това.
Така, че не се намесвайте в Божиите дела, защото адвокатите сме от друго ведомство и нямаме принципно против да Ви посъветваме - но това е механична консултация - без анимиране един вид - аз Ви препоръчвам да се вслушате в едно средно, меко, поведение - не се изживявайте като Жозефина - защото тя или той самият са се довели до остров Елена (Наполеон е император на Испания и е кръстен на полската водка "Наполеон" - популярна напитка през 6-ти век, а Жозефина е - всички я знаеме коя е - продаваше вестници по едно време). Рано или късно бъдещият Ви съпруг ще бъде възрастен мъж - а акъла на мъжа идва винаги или не идва никога -рано или късно ще се върне - дори и на 50 години, дори и на сто и петдесет - ще иска детето си - кръвта вода не става - ако искате ще Ви го кажа и на латински език (езикът на древните римляни - живяли са в древния Рим, по времето на Жозефина) - Sancta simplicita, sangva aqva.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Сложен е живота, нека си попита жената , някои от тези хипотези могат да се превърнат в реалност.
- p_dyan
- Потребител
И тук се грижим за имуществото на нероден Петко.
Няма начин госпожо , да лишете това дете от наследството, което баща му един ден би оставил. Ама пък нищо не пречи да изядете и изпийте всичко още докато е жив , ха да видим , какво ще наследи тогава.
Няма начин госпожо , да лишете това дете от наследството, което баща му един ден би оставил. Ама пък нищо не пречи да изядете и изпийте всичко още докато е жив , ха да видим , какво ще наследи тогава.
- sunrise
- Активен потребител
Нека да отбележа само, че детето въобще не ми пречи и ми е абсолютно ясно, че то има право на имотите на баща си, НО, не съм съгласна, че имотите, които бихме придобили след сключването на брака и с мое финансово участите от негова страна ще бъдат наравно и за нашите и за неговото дете. Искам моето да си е за моите деца. Много правилно, че това е защита за бъдещите мои деца! И защо да е нероден Петко, кога да мисля за това, ако не сега? И майката на детето още от сега го е настроила, че ще има етаж от къщата на баща си, то е на 11 години и пита дядо си, кой етаж е за него, още от сега, а аз да стоя, не няма да стане, аз не съм жестока, а справедлива!
- svetomiraz
- Нов потребител
От една страна сте права, да искате да осигурите всичко най-хубаво за вашите деца. Все пак те ще пренесат вашите гени в бъдещето и закона за естествения подбор важи в пълна сила.
Но от друга страна, какво мисли вашият мъж по тази въпрос? Ако всичко, което придобиете през съвместния си живот отива само и единствено за вашите деца, мислите ли, че доведеното ви дете няма да се изпълни с огорчение и озлобление? Изобщо какъв старт в живота ще има това дете? Трудно ще ме убедите, че ще го гледате също като вашите, щом още от сега мислите, как да го оставите без нищо.
Ще кажете - има си майка, тя да му мисли. Е да, ама ако и тя се омъжи и нейният съпруг разсъждава като вас, то за това дете почти нищо няма да остане.
Вие си преценете, кое е по-важното - имотите или обичта в семейството. Въпросът е по-скоро житейски отколкото правен.
Но от друга страна, какво мисли вашият мъж по тази въпрос? Ако всичко, което придобиете през съвместния си живот отива само и единствено за вашите деца, мислите ли, че доведеното ви дете няма да се изпълни с огорчение и озлобление? Изобщо какъв старт в живота ще има това дете? Трудно ще ме убедите, че ще го гледате също като вашите, щом още от сега мислите, как да го оставите без нищо.
Ще кажете - има си майка, тя да му мисли. Е да, ама ако и тя се омъжи и нейният съпруг разсъждава като вас, то за това дете почти нищо няма да остане.
Вие си преценете, кое е по-важното - имотите или обичта в семейството. Въпросът е по-скоро житейски отколкото правен.
- centara
- Младши потребител
Напълно съм съгласна с Вас, и пак казвам, естествено, че НЕ искам да оставя детето без наследство, това е абсурдно! Целта ми е, всичко, купено с мои финанси да остане за моето дете/ца! Пример, купувам жилище, след сключването на брак, то е общо, на мен и на съпруга ми, и щом е и на съпруга ми, една част автоматично е и за доведеното ми дете. А аз искам щом е купено от мен или моите родители след брака, то да си остане за моите деца / съответно за внуците на моите родители, на тяхната кръв! Не виждам какво жестоко има в това???!!!
- svetomiraz
- Нов потребител
И още нещо, приятеля ми обича детето си, грижи се за него, мисли за него и т.н., но майката на детето лъмти за имотите на приятеля ми, опасявам се, че след брака ни, може да има претенции и върху моето, което ще е вече общо след брака!
- svetomiraz
- Нов потребител
Тотално Ви се губят нещата.
Това, което е придобито от Вас , по безвъзмезден начин след брака, например :дарение , наследство е само Ваше , не и на съпруга.
Ако обаче е общо придобито, със съвместен принос , имате по 1/2 и ако съпругът Ви почине преди вас, детето му ще има дял от него.
Това, което е придобито от Вас , по безвъзмезден начин след брака, например :дарение , наследство е само Ваше , не и на съпруга.
Ако обаче е общо придобито, със съвместен принос , имате по 1/2 и ако съпругът Ви почине преди вас, детето му ще има дял от него.
- sunrise
- Активен потребител
А след сключването на нашия брак, неговото дете има ли право върху придобитото имущество след сключването му? И как може да стане така, че имуществото, придобито по време на нашия брак да остане за нашите деца?
След сключването на брака всички вещи, права в/у тях и влогове придобити с общ принос стават съпружеска имуществена общност(СИО), т.е. вид съсобственост. Образно казано всеки от вас има половината от имуществото. Когато се прекрати СИО всеки от съпрузите получава по 1/2 - т.е. детето на Вашия съпруг ще наследява само от неговата 1/2. Същевременно то ще наследява заедно с вашите общи деца, които също се явяват негови наследници. В Закона за наследството подробно е описано кой каква част от наследството получава. Няма начин детето на съпруга Ви да не получи нищо, защото съществува т.нар. запазен част от наследството, която не може да му се отнеме. Хипотеза, при която може да не получи нищо е да стане недостойно да наследи - пак подробно описано в Закона.
- elmazov
- Младши потребител
Много е прав адвокат Иван.
Другото ми прилича на - все се сещам за онази възмутената, която не можеше да приеме, че е редно детето на свекъра и от някакво младо маце да наследява един ден заедно с нейното - на питащата - дете имотите, придобити от свекъра по време на брака му с починалата и свекърва.
...НО, не съм съгласна, че имотите, които бихме придобили след сключването на брака и с мое финансово участите от негова страна ще бъдат наравно и за нашите и за неговото дете
Госпожо, ами много ясно, че щом в придобиването "участва" и той освен Вас, неговото "участие" е редно да се наследи от всичките му деца. Точно както ще се наследи от всичките му деца и придобитото от него, преди да Ви срещне. Много ми е интересно кое е за несъгласие тук.
Искам моето да си е за моите деца.
Точно така, Вашето си е само за Вашите деца (и за Вашия съпруг, ако Ви надживее). Неговата част от придобитото просто не е Ваша.
Купеното от Вас (или Вашите родители) без негов принос поначало също е само Ваше - за да е общо, се изисква съвместен принос. Трудното е, че в някои случаи може да се наложи това да се установява специално, защото съвместният принос се предполага.
Не мислете, че Ви се карам, нямам такова намерение. Успех, и не мислете как да запазите интересите на нероден Петко - те не са застрашени.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Най-добрият начин да защитите интересите си е като не сключвате брак. Също така знам много добре, че като майка ще се грижите за детето на приятеля ви, а какво вие ще му дадете си е ваша работа. Няма нищо незаконно в това. За да не влезнете в авантюра и да се разпорежда семейния кодекс с вас, разгледайте плюсовете и минусите при евентуален брак. А дали ще си изпиете и ще си изядете парите то си е ваша работа. Всеки родител отговаря за своите си деца. 'Щото съм срещал и такива деца:
"абе Пешо ти си луд да работиш при живи родители бе ! Аз мойте съм ги уредил в старчески дом, че са изкуфели а апартаменто им го продадох че жИната да се вози На джип"
"абе Пешо ти си луд да работиш при живи родители бе ! Аз мойте съм ги уредил в старчески дом, че са изкуфели а апартаменто им го продадох че жИната да се вози На джип"
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
Благодаря Ви много, на всички! Много ми помогнахте! Страхотни сте! Искам всички да сме щастливи! Най малкото искам нещастно семейство или да направя това дете нещастно. Не ме познавате. Ако ме познавахте щяхте да знаете, че съм добра и любяща, иначе приятеля ми нямаше да ме иска за жена, ако знаеше, че ще бъда лоша с неговото детенце от предната си връзка. С търпение, любов, разбирателство и професионална консултация от ваша страна всичко ще е наред Благодаря още веднъж на всички
- svetomiraz
- Нов потребител
Като бракоразводен адвокат бих изсказал следното мнение:
От постовете е налице единствено и само женска солидарност и майчинска любов. Напълно подкрепям defy за решаването на казуса. Пътищата са много. Зависи по-кои ще поемете. Останалите коментари също не са за подценяване, но пак ви наблегвам за поста на defy.
От постовете е налице единствено и само женска солидарност и майчинска любов. Напълно подкрепям defy за решаването на казуса. Пътищата са много. Зависи по-кои ще поемете. Останалите коментари също не са за подценяване, но пак ви наблегвам за поста на defy.
-
iskrec - Потребител
Svetomiraz, похвално е, че задавате такъв въпрос и се замисляте и то много сериозно върху бъдещата ситуация. Похвално е, че още отсега се замисляте и върху защитата на интересите на бъдещото Ви дете, защото явно детето на приятеля Ви от предишната връзка към момента си е добре /а и винаги е било добре и ще бъде добре като наследник на баща си и майка си, щом твърдите, че баща му се грижи за него/. Неговите интереси към момента са защитени, тъй като то си има и баща, и майка. Оставете за неговото благо да се грижи неговата майка, а не Вие. Вие мислете за вашето бъдещо дете и как да защитавате неговите интереси.
Ако решите с Вашия приятел да придобивате нещо по време на брака, няма абсолютно никаква пречка придобитото да го прехвърлите на името на Вашето общо дете.
Друг правилен вариант е наистина да не сключвате брак с Вашия приятел, а това, което придобивате, да е на името на Вашето общо дете или на Вас самата.
P.S. Imhotep, поздравявам те за постовете, които си написал по темата.
Ако решите с Вашия приятел да придобивате нещо по време на брака, няма абсолютно никаква пречка придобитото да го прехвърлите на името на Вашето общо дете.
Друг правилен вариант е наистина да не сключвате брак с Вашия приятел, а това, което придобивате, да е на името на Вашето общо дете или на Вас самата.
P.S. Imhotep, поздравявам те за постовете, които си написал по темата.
- katerinakuch
- Активен потребител
36 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|