начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

има ли право да ме съди за наем

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

има ли право да ме съди за наем

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 12:16

При развода подписах ,че семейното жилище остава собственост само на бившия ми съпруг ,но в последствие ни остави с малолетното ни дете да живеем там. Сега ни гони като самонастанили се и иска да го освободим и да му платим наем за 5 години назад ,за пропуснати ползи.Има ли право на това ? Досега не е имал претенции за наем ,нито е искал да освобождаваме апартамента ,още повече, че живея там само с непълнолетното му дете и нямам друго жилище.Може ли да ме съди за наем ?
evaii
Нов потребител

Re: има ли право да ме съди за наем

Мнениеот boiko_62 » 30 Юли 2009, 12:23

за да иска наем трябва да имате сключен договор за наем с лицето, а за останалото трябва да се види решението за развода, кой къде какво и как е подписвал
boiko_62
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 30 Юли 2009, 13:05

... или нотариална покана за предявяваните претенции, оформена законово преди 5 години. Не съм сигурен обаче, дали тази процедура е все още в сила... толкова закони се промениха през тези години... Това, че ви е позволил да живеете в неговата собственост може да е основание да ви изгони, но не и да иска наем със задна дата просто ей така.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 13:13

Нотариална покана ми изпрати сега .В едномесечен срок трябва да освободя жилището и да му платя 20 000 лв ,само за това ,че съм живяла в негова собственост /независимо ,че нямам договор за наем и дори не е споменавал през тези 5 години ,че ще иска пари /
evaii
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 13:18

evaii написа:... в последствие ни остави с малолетното ни дете да живеем там. ......

Я му излез с номера, че ти за тия пет години си придобила по давност правото на ползване като добросъвестен владелец :D
За ограничените вещни правила важат правилата за собствеността
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 13:25

Според моята адвокатка - за минало време не може да има претенции ,а според неговата адвокатка - щом съм живяла в негова собственост могат да ме осъдят за пропуснатите му ползи от имота / ако го беше давал под наем /.
На кого да вярвам ? Всъщност живея от 96 г./ 13- години/ там .Може ли да имам претенции и аз ?
evaii
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 13:41

Още по добре - отговори му така както ти казах, че дори и на придобивна давност за собственост може да се позовеш - минали са над 10 год.
Всичко е въпрос на доказване - но направи така както ти казвам и да видиш как ще се припоти и поне пет пъти ще смени боята :D
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот rts » 30 Юли 2009, 14:39

Standbay, всеки от съпрузите си има адвокат, както самата питаща писа, но все пак ще си позволя да ти възразя: не може г-жата да се позове на 10г-придобивна давност, ако разводът й е приключил преди по-малко от 10г. и съответно тя стопанисва сама имота от по-малко от 10г. (както самата питаща писа, бившият съпруг иска наем за 5г. назад, от което си правя извод, че горе-долу от толкова време той не живее там).
Определено наем в случая може да се иска, но само занапред.
На питащата ще й се наложи да си търси жилище, явно, както и да плати наем от датата на получаване на искането за наем. Какъв ще бъде размера на наема- това е друга тема.
rts
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 14:47

Нали това й казвам и аз - има варианти да го поизпоти - нека умуват с колегата кой кого - тук едва ли са изложени всички факти и обстоятелства.
Гаси бащата обаче :twisted: и детето си да гони - ама той оня горе забавя но не забравя :mrgreen:

Освен това развода как е приключил - какво значи "подписах ,че семейното жилище остава собственост само на бившия ми съпруг" :roll:
Докато не се види решението за развод може да си чешем клавиатурите не за първи път по аналогични теми. С решението за развод се разрешаха шест ли седем ли бяха неща, но едно от тях е ползването на семейното жилище. В дадения казус не се каза досега то СИО ли било или не? Единстевно ли е или не?
Последна промяна Standbay на 30 Юли 2009, 14:55, променена общо 1 път
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 15:00

жалко ,това с придобиване на давност за собственост много ми харесва ,а и адвокатката не ми го е предлагала като възможен вариант ...
За съжаление първо май е трябвало да посетя някой форум и да понатрупам информация ,а после да подписвам ,а не сега да трупам опит :(
Благодаря за отговорите и здраве да е !
evaii
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Юли 2009, 15:02

Не Ви го е казала, защото е кауза пердута. По всяка вероятност , сте оставени да ползвате семейното жилище след развода, а оттук отпада възможността и за придобивна давност/не съвсем, но трудна работа/.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 15:42

Развода беше по мое искане ,но в крайна сметка се съгласи да е по взаимно съгласие .Подялба на имущество ,движимо имущество и право на ползване на семейното жилище няма.Единственото ,което се реши е че аз съм настойник на детето и трябва да ми плаща издръжка ,а той остава единствен собственик .С две думи за мен детето ,за него колата ,апартамента и обзавеждането .Братска дялба !
Май още тогава здраво се прецаках /или адвокатката ми не си свърши работата или просто не ми върви /.
evaii
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 15:51

Нещо не ми се връзва това
Подялба на имущество ,движимо имущество и право на ползване на семейното жилище няма.Единственото ,което се реши е че аз съм настойник на детето и трябва да ми плаща издръжка ,а той остава единствен собственик .С две думи за мен детето ,за него колата ,апартамента и обзавеждането

Що не цитираш мотамо решението - без мотивите
Ако сте имали спогодба тя трябва да е възпроизведена изцяло в решението на съда за да има правна стойност
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 15:53

Жилището беше единствено и по принцип по закон ,когато има непълнолетно дете ,родителят с детето се оставя да го ползва .Да ама Не ! Съдът въобще не е взел под внимание факта ,че правата на детето са нарушени !
Все още ни е единственото жилище и на мен ми е странно как може един родител с лека ръка да изгони детето си от апартамента и да го лиши от домът му ,само защото вече не живее и той там.
Да Standbay и такива бащи има ! Той има още 2 имота и живее в нова къща и единственото хубаво нещо ,което беше направил за детето си ,сега му го отнема .Смята ,че като плаща издръжка това е предостатъчно и не е длъжен да му предоставя и домът си .
evaii
Нов потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 15:55

Цитарай дословно решението!!
Естествено без личните данни.
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот sunrise » 30 Юли 2009, 15:59

Standbay написа:Нещо не ми се връзва това
Подялба на имущество ,движимо имущество и право на ползване на семейното жилище няма.Единственото ,което се реши е че аз съм настойник на детето и трябва да ми плаща издръжка ,а той остава единствен собственик .С две думи за мен детето ,за него колата ,апартамента и обзавеждането

Що не цитираш мотамо решението - без мотивите
Ако сте имали спогодба тя трябва да е възпроизведена изцяло в решението на съда за да има правна стойност
Изобщо не ми се връзва: да има родено от брака дете и да няма произнасяне за семейното жилище, за пръв път виждам.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот evaii » 30 Юли 2009, 16:03

според решението " съдът намира ,че постигнатото споразумение урежда всички лични и имуществени отношения ,запазва интересите на детето и не противоречи на законите и правилата на морала " е това пише само в решението .Осъжда бащата за издръжка и го признава за изключителен собственик ,за което да заплати такса -- е това е .........
evaii
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Юли 2009, 16:06

Къв е тоя съд :evil: ? Ъпрсурт да го няма споразумението в решението.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 30 Юли 2009, 16:06

И да не пише майката и детето къде ще живеят :shock:
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 30 Юли 2009, 18:15

sunrise каза:
Къв е тоя съд :evil: ? Ъпрсурт да го няма споразумението в решението.

Ами такъв! Български съд! Аз й вярвам на evaii! Това не е първото съдебно решение, което не свързва семейното жилище с интересите на непълнолетното дете. Преди време видях едно такова и бях зашеметен. Ни мотиви, ни дявол! После научих и за друго, но не съм го чел. Сега пак! Тук има едни умници, дето не дават дума да се каже срещу безотговорните съдии... обаче в Конституцията ни до 2003 година пишеше: НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ! Пука й на съдийката за чуждите деца! Какви закони, какъв морал?
Ей срещу такива съдии рипаме! Мястото им не е в съда!
evaii, вземете го сканирайте пустото решение и го постнете тук! Едва ли е повече от 2 странички... 3 да са!
plamen_penev
Активен потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси