начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Лишаване от родителски права? Как в моя случай?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот donna » 31 Юли 2008, 15:46

Госпожо ,вие бъркате правните съвети с тия на психолог или брачен консултант , тук ще ви дадат правен съвет , той по начало е лишен от емоции , закона емоция няма. Никой от нас не е длъжен да се обременява с чужди проблеми.
Ако толкова търсите съчувствие по форуми идете в БГ мама форумите ,там ще намерите такова ,но не и тука .
Пишещите тук не са длъжни никому , ако са писали нещо ,то е защото така са преценили ,жената която попита поиска отговор и го получи , но да извадим кърпички и да ревем с нея над нейното лично нещастие моля ...това е прекаленно.
donna
Старши потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 31 Юли 2008, 16:01

Незнам какво става с този форум,но мисля,че мненията се разминават.Аз също преди време поисках съвет и го получих от Donna.Тя ми отговори с две думи и точка,а сега вие се надпредварвате да олюете женета(както и с мен се случи).Такива бащи да вървят да пасат зелено.Гонка до дупка.Да му взема родителските права и да го оставя да диша спокойно/не.Според мен нямаме закони това е.Ако може някои да помогне на жената ако ли не просто и кажете.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот tsvetanka75 » 31 Юли 2008, 16:03

Още веднъж изкам да БЛАГОДАРЯ на Donna.С мен бяхте много любезна.Благодаря.
tsvetanka75
Нов потребител

Мнениеот ianeva » 31 Юли 2008, 16:08

tsvetanka75 написа:Незнам какво става с този форум,но мисля,че мненията се разминават.Аз също преди време поисках съвет и го получих от Donna.Тя ми отговори с две думи и точка,а сега вие се надпредварвате да олюете женета(както и с мен се случи).Такива бащи да вървят да пасат зелено.Гонка до дупка.Да му взема родителските права и да го оставя да диша спокойно/не.Според мен нямаме закони това е.Ако може някои да помогне на жената ако ли не просто и кажете.

tsvetanka75, на питането на Brajana е отговорено още на първа страница /може ли да го лиша от права, как да пътуваме и т.н./. teolora честно казано не знам какво пита, виждам единствено, че буквално изплака. Ок, разбираемо е. Обаче, това е юридически форум, ще дадем съвет, насока и т.н., ама правен такъв - не сме нито психолози, нито брачни консултанти. После следват конкретните действия на питащите. Сега Вие кажете, на кого не е отговорено и къде има разминаване на мненията?
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот teolora » 31 Юли 2008, 21:58

Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

Без емоции, дами и господа юристи, анализирайте втора точка от чл.75 на СК,най-вече конкретизирайки периода, който обхваща сказуемното определение "трайно"? И означава ли това, че плащането на мизерна издръжка освобождава "родителя" от полагането на грижи?
teolora
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 31 Юли 2008, 22:48

teolora написа:Чл. 75. (1) Родителят може да бъде лишен от родителски права:
1. при особено тежки случаи по предходния член;

2. когато без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка;

Без емоции, дами и господа юристи, анализирайте втора точка от чл.75 на СК,най-вече конкретизирайки периода, който обхваща сказуемното определение "трайно"? И означава ли това, че плащането на мизерна издръжка освобождава "родителя" от полагането на грижи?

Госпожо, ако ли имате въпроси- отворете нова тема.
Добронамерено Ви препоръчвам друга форма на употребените глаголи в питането- никой никому не е длъжен, още по-малко колегите. :idea:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Авг 2008, 00:03

Аз бих искал да прочета решения на съдилища,постановени по искове за лишаване от род.права.

В АПИС-а по тази тема няма кой знае колко за четене.Хареса ми едно решение в РС-Дулово.Преди години прокуратурата там предлага лишаване по чл.75,ал.1,т.3 от СК една майка.на лице са били всички законови предпоставки .но пред съда майкат замола да не я лишават,можела да се грижи за детето.И съда уважава искането и.

Сега по новия ГПК е възможно при депозиране на ИМ по чл.75 от СК ,съда като прецени мотивите и доказателствата да счете същата за недопустима и да я върне на ищеца.И така ще е може би по-добре,с цел избягване на излишен процес.

По отношение на делата за пътуване на децата без съгласие на родител.видях и такива,при които съда е отказал. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот donna » 01 Авг 2008, 07:48

Производството по чл.72 СК е триинстанционно ,възможно е и да откаже съда с най различни мотиви ,но при факта ,че сме в ЕС , един отказ означава да забрани свободното движение на лецето в общността .
По чл.75 СК има много решения по които исковете се отхвърлят и то не само в Апис има такива и се чудя как са ги пейснали при условие ,че има нормативна забрана ,ето.

Чл. 16. (1) Всички сведения, получени в административни или съдебни производства, засягащи детето, не могат да бъдат разгласявани без съгласието на родителите, а ако детето е навършило 10-годишна възраст - и без негово съгласие.

(2) Съдът може да разреши на органите по този закон ползване на сведенията по ал. 1 и без съгласието на лицата по ал. 1, ако това се налага от интересите на детето и за предприемане на мерки в негова защита.

(3) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Социалните работници и длъжностните лица се задължават да спазват нормативните изисквания за защита на личните данни, станали им известни при или по повод осъществяване на мерките за закрила на детето, както и да зачитат честта и достойнството на личността.
donna
Старши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси