начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Тази семейна история... нормална ли е?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Тази семейна история... нормална ли е?

Мнениеот Гост. » 06 Юни 2009, 15:20

Изображение
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnolia » 06 Юни 2009, 15:22

Аз пък вчера си припомних една история именно от Асеновград. Което показва, че асеновградчани имат особено отношение към правото, закона и особено към съдебното изпълнение.
Едно семейство печели пред първа инстанция иск по чл. 108 ЗС срещу друго, което живее на тавана на къщата им. Докато делото е висящо във втора инстанция, ищците отиват при съдия-изпълнител, който им казва, че още не е дошъл момента за въвод, и да си гледат делото във втората инстанция пък тогава да заповядат.
Да, ама асеновградци са горд и борбен народ. И решаат да пристъпят към изпълнение с други средства, като ад хок назначават за орган по изпълнение попа.
Канят го да прави водосвет на таванския етаж, ищцата строява попа, мъжа си с икона, нарежда се и тя отзад, и процесията отива на тавана. Там ищцата подава ключа на попа и казва "Отче, свята ръка трябва да отвори тая врата". Нищо неподозиращия "орган по изпълнението" отключва и отвътре се показват ответниците, които оказват як асеновградски отпор. Органа по изпълнението си грабва иконата и побягва, а "въвода" продължава с други средства в съда с две НЧХ-та.

Историята е съвсем истинска, не съм прибавила или отнела дума от нея.
:)
Magnolia
Потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2009, 15:53

ivan_lawyer3 написа: Виктор Юго не е писал все пак роман наречен "Взискателите", а "Клетниците".

:lol: Ми, те в България тези две думи са почти синоними. :wink:
:idea: Мисля, че съм я казвал тук "франкофонската юридическа поговорка" - Qui doit a, qui ne doit n' a pas (който дължи - има, а който не дължи, а напр. има да взима - няма)
Нека prnedev ни обясни как се отразяваше това счетоводно - дебит / кредит и актив / пасив :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ludi » 06 Юни 2009, 18:46

Балуев , какво ще изпълняват ДСИ, не го решавате вие. Идеите на МП се менят всеки ден,чувал съм дори и за закриване на ЧСИ. Промени сигурно ще има. Да ти дам един жокер, виждам че си компетентен кое как е по света: къде освен в милата ни родина ЧСИ имат право да извършват публични продани/освен на места с разрешение на съда/; къде ЧСИ имат право да събират публични вземания/дори в меката на частното изпълнение Франция нямат това право/; къде ЧСИ нямат таван на събираните такси/пропорционални/,дори нотариусите имат такъв. Дали пък по белия свят ЧСИ/там където ги има/,не са по принцип един помощен орган: връчват призовки, вършат различни действия по фактическо изпълнение и т.н. за което получават съответното възнаграждение. И последно не бяха ли на повечето места по света ЧСИ без юридическо образование.
Не се засягай ,само питам щото виждам ,че си компетентен и знаеш накъде върви реформата ,може пък и ние да научим нещо полезно за съдебното изпълнение по света и у нас.
ludi
Потребител

Мнениеот donna » 06 Юни 2009, 19:23

Току що по новините на Нова телевизия казаха ,че другата седмица майката ще дойде да вземе и другото дете , казаха също ,че при проверката мисля от ДАЗД /не помня точно/виновни били социалните ,че не взели мерки :? ?! Сега мерки били взети ,ЧСИ се обърнал към социалните .
Дадох и друг случай между украинка и българин ,онзи не може да се грижи за семейството занесъл детето -6м бебе в полицията като дете в риск , социалните твърдят ,че щели да го настанят за 1 г в заведение за отглеждане.
Майката съвсем не беше съгласна , съвсем нормална жена ,ако ме питате с мъж нехранимайко /нашенец/.Също така казаха ,че украинката и българина имали спор за декларация детето да напуска страната. Според мен нашенеца решил въпроса ,хем да не се грижи за семейството ,а държавата да поеме грижета ,хем детето да е у нас, е на това какво му викате !

Това последното го споменах ,защото ми се струва ,че е обратната страна на асеновградския случай.
donna
Старши потребител

Мнениеот Magnolia » 06 Юни 2009, 19:30

donna написа:Току що по новините на Нова телевизия казаха ,че другата седмица майката ще дойде да вземе и другото дете , казаха също ,че при проверката мисля от ДАЗД /не помня точно/виновни били социалните ,че не взели мерки :? ?! Сега мерки били взети ,ЧСИ се обърнал към социалните .
Дадох и друг случай между украинка и българин ,онзи не може да се грижи за семейството занесъл детето -6м бебе в полицията като дете в риск , социалните твърдят ,че щели да го настанят за 1 г в заведение за отглеждане.
Майката съвсем не беше съгласна , съвсем нормална жена ,ако ме питате с мъж нехранимайко /нашенец/.Също така казаха ,че украинката и българина имали спор за декларация детето да напуска страната. Според мен нашенеца решил въпроса ,хем да не се грижи за семейството ,а държавата да поеме грижета ,хем детето да е у нас, е на това какво му викате !

Това последното го споменах ,защото ми се струва ,че е обратната страна на асеновградския случай.

И сега вероятно баталните сцени ще се пренесат пред социалната служба. Всъщност, Отдела по ЗД какви точно регламентирани функции има в такива случаи? Има ли право да вземе детето и да го предаде - няма. Има право да консултира. И кого, бащата и феновете ли?
Много лесно се прехвърли отговорноста на най-ниското звено.
Magnolia
Потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2009, 20:51

ludi написа:Балуев , какво ще изпълняват ДСИ, не го решавате вие. Идеите на МП се менят всеки ден,чувал съм дори и за закриване на ЧСИ. Промени сигурно ще има. Да ти дам един жокер, виждам че си компетентен кое как е по света: къде освен в милата ни родина ЧСИ имат право да извършват публични продани/освен на места с разрешение на съда/; къде ЧСИ имат право да събират публични вземания/дори в меката на частното изпълнение Франция нямат това право/; къде ЧСИ нямат таван на събираните такси/пропорционални/,дори нотариусите имат такъв. Дали пък по белия свят ЧСИ/там където ги има/,не са по принцип един помощен орган: връчват призовки, вършат различни действия по фактическо изпълнение и т.н. за което получават съответното възнаграждение. И последно не бяха ли на повечето места по света ЧСИ без юридическо образование.
Не се засягай ,само питам щото виждам ,че си компетентен и знаеш накъде върви реформата ,може пък и ние да научим нещо полезно за съдебното изпълнение по света и у нас.

Брей, ти направи ли поне една година на новата работа, че и тръгна да се заяждаш :?: Погледни си в онази тема "Конкурс за ДСИ" (където, май забрави, как ме врънкаше на ЛС да ти пращам разни неща :wink: )- там съм дал линкове, а именно - къде по света са останали ДСИ... и кой какво прави. Мога само да ти кажа, че горното написано от теб са пълни глупости :evil: СИ без юридическо образование има само в Гърция (е и в България има :wink: - някои бивши дознатели например) :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ludi » 06 Юни 2009, 21:41

Нещо много нервни станахме, да не си загубихме чувството за хумор. "Горното " не съм си го измислил аз и това го знаеш много добре. Кой какъв е бил също няма значение. Умишлено те провокирах за да ти видя реакцията. Разочерован съм, но го очаквах. Понякога една година е много време зависи как го използваш, а и натрупания опит/като юрист, контакти с хора, и т.н/ си казва думата. Иначе за това което направи навремето съм ти благодарил и още съм ти благодарен. Приключвам спора с теб, все си мисля ,че ще го продължим на друго място извън форума.
ludi
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 06 Юни 2009, 22:20

Не знам какво, но то адвокатската професия не е престижна - с редки изключения като мен и шепата колеги от този форум (без изключение са родени адвокати, даряващи живот и т.н.). Пък какво остава за съдебно-изпълнителната.

Много хляб има да изядете ЧСИ-тата (то само тъпотията на абревиатурата стига - ЗанКооп, Универмаг, ЧСИ - малко така нещо ПиАр, тц, все едно нотариусите да си викат - колега ЧН - от частен нотариус - например трябваше да се мисли - Съдия по Изпълнението и Разпределението - Съдия по Образуване и Разпределение с Изпълнение). Второ - никаква работа на управата Ви. Само декларации. Вие нямате никакъв респект от Георги Дичев, язък, че толкова години търка човека стария Нотариат. Поне не е гьоз-бояджия - ми съм го виждал да работи от сутрин до вечер.

Аз и Иван Костов да ми сложат утре за премиер, ако ще Жан Виденов, ако ще Кака Лара да ми сложат, ще слушам и изпълнявам. Не мога да разбера откъде идва тази проклетия да не си слушате началниците - ние се разтреперваме от нашата шефка - само при мисълта, че трябва да отида до Адвокатския съвет и се свивам като мишка - дотам ни докараха.

Като ти кажат - не прави циркове, хората гледат, ама и запомнят - много щяха да разберат ако беше извършено професионално - примерно - викат бащата в РПУ, на цирка, на лунапарка и така.

Сами си режете клона и клюна.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот gudio » 06 Юни 2009, 23:44

ludi написа: Умишлено те провокирах за да ти видя реакцията...

Добре, де - като правиш изявления, че ЧСИ бил оплескал нещата и т.н. - ТИ какво щеше да направиш, ако делото беше при тебе ? Стана ясно, че бащата до последно е лъгал, че ще предаде доброволно децата и т.н., преди това предаването е отлагано, писани са му протоколи по ЗМВР, на в крайна сметка уточнения ден са доведени социални служителки (рускините не са в това число - те явно са доведени от полското консулство). На всяко отлагане и ново насрочване неизменно би се случило същото. Просто времената са предизборнии не смеят да нажежават страстите - иначе този татко отдавна трябваше да е задържан и с повдигнато обвинение.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ludi » 07 Юни 2009, 06:49

Подхода в тези случаи е винаги индивидуален, няма точни правила, не е като да направиш запор на б.с. или възбрана на имот. В случая имаш работа с живи хора - мъже ,жени и най-трудното деца. СИ затова е орган по принудата за да не вярва на никой. Бащата бил казал ,че ще ги предаде и ЧСИ повярвал- или бащата е добър артист или ЧСИ е много наивен. Защо беше това бързане,да се предадат децата и то веднага. Къде останаха глобите, продължителните разговори с бащата/да му стане ясно ,че изпълнението е неизбежно,че с поведението си само вреди на децата и ще ги загуби завинаги, да му се разясни пътя който трябва да извърви за да си ги върне и т.н./, срещите с психолога,за заключение на последния и на социални работници нищо не чухме. Писали му били предупредителни протоколи- това само налива масло в огъня, хитрост му трябва на това изпълнение не принуда. СИ трябва да е сигурен ,че държи контрола върху ситуацията и едва тогава да приключи окончателно казуса. Това което видяхме беше извън всякакъв контрол, не стана ясно кой ръководи изпълнението, изобщо зависеше ли нещо от ЧСИ при тази ситуация. Не се обиждай атаката ми не е срещу ЧСИ , и ДСИ можеше да се издъни. Личното ми мнение , е че това не е работа за СИ и въпросните текстове следва да се извадят от ГПК. Твърде ни е хард работата за да ни позволяват да си играем с детските съдби, въпреки че ако СИ се въоръжи с търпение и дипломация успеха е 99% гарантиран, но струва ли си за 50 лева :lol:
ludi
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Юни 2009, 10:18

gudio каза:
Стана ясно, че бащата до последно е лъгал, че ще предаде доброволно децата и т.н., преди това предаването е отлагано,

И от къде стана ясно? На мен пък ми "стана ясно", че само е отказал да сътрудничи при предаването... Доказателство? ще спомена само едно: отказа на прокурора да го затвори по време на "операцията"... Някои тук лъжат наистина, но не е бащата май? Защо го правят не знам... сигурно имат сериозни основания за това?
gudio каза още:
Добре, де - като правиш изявления, че ЧСИ бил оплескал нещата и т.н. - ТИ какво щеше да направиш, ако делото беше при тебе ?

Ами doona и други показаха (ух! как не обичаме да четем чуждите мнения!) какво трябва да прави в такива случаи СИ. Има си нормативна база и в нея аз рускини не видях... :roll:
Ако адвокатите на бащата и двете деца ме питат - ще им кажа: ускорено дело в Страсбург и сезиране на всякакви евроинституции които имат отношение към насилието врещу деца! Вътрешноправните средства са изчерпани!
emsters ! Чакам оторизация в Skype! :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 07 Юни 2009, 10:26

Пламене и в Страсбург важи с пълна сила правилото-"Никой не може да черпи права от своето противоправно поведение". В края на краищата драмата я организира на съдия-изпълнителя, а бащата.
Съдия-изпълнителката трябваше да отложи изпълнението, но това не означава че всички ангажирани по случая следва да носят една и съща отговорност заедно с длъжника, отказал да се подчини на съдебното решение.
Страсбург, ОК, но решението ще излезе когато децата са пълнолетни и на кой ли ще му пука тогава.
Magnolia
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 07 Юни 2009, 10:31

Гражданино,
Да не би да искате и три мотоциклета с картечници на ъгъла.
Какво сте се развикали, като че ли Ви откраднаха куфара с печената кокошка. Не сте ли виждали из страната и у нас изпълнение на задължения?

Ами общото задължение, което и в новата Конституция е залегнало като генерална идея - "да не се вреди другиму".

Може би думи като "общежитие", "взаимопомощ" предизвикват отвращение у Вас. Разбирам Ви, сигурно дядо Ви е имал пивница навремето, та оттам идва и носталгията.

Какво толкова е станало.

Аз например имам дело по разсиновяване - да седна ли да роня сълзи за съдбата на детето. Като се наложи - трябва да се изпълни едно властническо решение.

Нормалното поведение на индивидите е да изпълняват решенията. Никой не го е карал да се жени за руска полякиня (между впрочем поляците са си руснаци, ама нейсе), а това дали пие, пуши или третото си е нейна работа.

"Най-добре е нашенка от село" - пееха навремето "Щурците".
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Юни 2009, 10:32

Недейте сега Magnolia... Тези адвокатски чалъми са ми добре познати, но не вършат работа в съда... Да ме прощават почтените адвокати във форума :oops:
Последна промяна plamen_penev на 07 Юни 2009, 10:44, променена общо 1 път
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юни 2009, 10:35

но това не означава че всички ангажирани по случая следва да носят една и съща отговорност заедно с длъжника, отказал да се подчини на съдебното решение.

Е, д си припомним каква е отговорността на длъжника?- освен глобата, която така и не отнесе, какво- следва да се приложи ал.5 на 528. Ок, и пак се връщаме на принудата, но никой не можа да ми обясни от къде се черпят доводи, че последната се упражнява по отношение на детето. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Юни 2009, 10:47

Отникъде. Просто повтарят едно и също нещо с надежда, че ще се забрави главното в този кошмарен инцидент - насилието срещу децата...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Magnolia » 07 Юни 2009, 10:53

Колега Иван-Lawyer, и вие недейте така. Живеем в глобално село и всеки се жени за всеки, а не само в племето си. Освен това, с чисто женската си интуиция виждам, че голяма любов е имало тук, и затова сега и такава омраза. В дъното на цялата история не е кой пие и кой е лоша майка и добър баща, а именно омразата към някой който те е разочаровал. Това се потвърждава и от бащата на Тодор, който доста наивно според мен описва любовта на сина си и Барбара пред "24 часа".
Пламене, не са хватки, а обосновано предположение как ще се произнесе и съда в Страсбург. Тодор е неизправен длъжник, отказал да се подчини на решение на съда. задължението да изпълни решението е негово, негово е и задължението, произтичащо от закона да възпитава децата в уважение към другия родител. Нито еднто видяхме, нито другото. Човекът е имал нужда от помощ за да се справи с наранените си чувства, така щеше да вземе по-правилно решение и щеше и да се защити по-добре в съда. Избраната защита изразяваща се в яростна атака срещу личността на майката е довела до неблагоприятния резултат.
Поли, не става въпрос за отговорност в тесния смисъл на думата, а за отговорност, в смисъл дали можеш да получиш решение в своя полза при подобно поведение.
Вижда се, че стратегията до този момент не работи. Трябва нова стратегия и тя трябва да започне от Тодор.
Magnolia
Потребител

Мнениеот donna » 07 Юни 2009, 11:09

Аз съм на мнеие да изчакаме и да видим как ще протече второто изпълнение.
Не оправдавам родителите , бащата сам си е виновен за неадекватната защита пред съда.Не оправдавам и начина на изпълнение, многократно се мотивирах защо.
Но каквото и да е и както и да е тоя има и дело в Полша за развод нали така ,нека си помисли как това ще се отрази на делото там .
И накрая не е ли по добре тия двамцата да седнат и да стигнат до компромис и да престанат цирковете !
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Юни 2009, 11:10

До днес почитаема Magnolia никой не е успял да ме вкара в безсмислено лутане извън "същността на спора". И вие няма да успеете! А са се опитвали не един и двама адвокати на ответниците ми...
А същността е ясна: беше осъществено насилие върху деца! Можем да спорим дали съдът е прав или крив, "кредитирайки доверие" на видимо измислящ си "факти" свидетел. Можем да се колебаем доколко е била приложима Хагската конвенция към конкретния случай. Можем, казвам, да си приказваме колкото си искаме за това, създадени още през 62 година правила за работа с деца дали важат в условията на "демокрация". Това, което е безспорно, обаче, са виковете за помощ на едно беззащитно дете пред погледите на полицаи и други длъжностни лица. Това е главното!
plamen_penev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси