начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Има ли шанс този биологичен баща?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 15:38

Извинявам се за допуснатите грешки и че изпратих писанието си два пъти
neznaiko
Потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 15:45

Много пъти хората бъркат акт за раждане с удостоверение за раждане ,так ,че при вс. случаи акта за раждане е един.
donna
Старши потребител

Мнениеот papesa » 18 Юли 2007, 15:51

Прав сте, Незнайко. Актът за раждане е само един, издаден веднага след като детето се е появило на бял свят. Там то е записано с имената на законния все още съпруг на майката.
Второто вече е удостоверение за раждане, издадено година по късно от Общината /аз имам копие от него/, където детето фигурира с имената на биологичния баща. Това удостоверение е издадено, цитирам:"Въз основа на Акт за раждане №180/06.05.1989 г. Вярно с оригинала. Подпис и печат"
papesa
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 18 Юли 2007, 15:57

След последното уточнение, не заставам зад мнението си за иск по чл. 41. Посипвам си главата с пепел, защото все си мислех, че има два акта за раждане, а не акт и удостоверение. Моята стана, като патката, дето си мислила, мислила и умряла ... В този смисъл, donna, си абсолютно права, за това, което написа...
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 16:00

ianeva написа:След последното уточнение, не заставам зад мнението си за иск по чл. 41. Посипвам си главата с пепел, защото все си мислех, че има два акта за раждане, а не акт и удостоверение. Моята стана, като патката, дето си мислила, мислила и умряла ... В този смисъл, donna, си абсолютно права, за това, което написа...

Споко бе нищо не е станало ...........и аз да не го бях написала във форума ,съда следва да отхвърли тоя иск . Това е казал биологичния баща за него много ясно как борави с термините 8) след като са оплескали пейзажа :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2007, 16:05

donna написа:Много пъти хората бъркат акт за раждане с удостоверение за раждане ,так ,че при вс. случаи акта за раждане е един.

Аз определено не ги бъркам и допускам да са и два. А може и просто да са отразили "припознаване" в първия. Всъщност това е по-вероятно наистина.
Във всеки случай не са си измислили удостоверението ей така от нищото.
_____
Аз нали отговарям на парче - после видях, че вече е казано. Но карай, няма да трия.
Последна промяна portokal на 18 Юли 2007, 16:12, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 16:07

portokal написа:
donna написа:Много пъти хората бъркат акт за раждане с удостоверение за раждане ,так ,че при вс. случаи акта за раждане е един.

Аз определено не ги бъркам и допускам да са и два. А може и просто да са отразили припознаването в първия. Всъщност това е по-вероятно наистина.
Във всеки случай не са си измислили удостоверението ей така от нищото.

Ще доуточня хората са си от село ,манталитета няма да го споменаваме ,папеса ако реши да добави нещо за тамощните нрави .
donna
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 16:18

portokal каза: "А може и просто да са отразили "припознаване" в първия." ОК, но тогава въз основа на какво са отразили нищожността на припознаването. Не може да е станало ей- така просто по служебен ред. Нещата трябва да се изяснят от фактическа страна. А иначе казуса си представлява предизвикателство.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 16:25

razli4na написа:portokal каза: "А може и просто да са отразили "припознаване" в първия." ОК, но тогава въз основа на какво са отразили нищожността на припознаването. Не може да е станало ей- така просто по служебен ред. Нещата трябва да се изяснят от фактическа страна. А иначе казуса си представлява предизвикателство.

В акта следва да са направили заличаване на това припознаване .......но ако го правят мисля че трябва да уведомят поне хората..............,а то става така ,намерихме си грешката ,опраихме я и си траем.
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2007, 16:29

Всъщност знаем ли дали изобщо общината си е поправила грешката?

Проблемът е дошъл покрай личната карта и МВР.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 16:31

Според мен може и да няма вписано припознаване. Допускам обаче, че най - вероятно въпросния биологичен баща през 1990 е отишъл в общината подал е надлежно оформена декларация за припознаване , дори и майката може да е попълнила някаква декларация че не се противопоставя на припознаването и още същия ден някой "услужлив общински служител" сведкавично е издал удостоверение за раждане в което като бащино и фамилно име на детето е записал имената на припознаващия, а в графа баща е записан същия този биологичен баща. При което със същото това удостоверение през 2003 година девойката отива и си вади лична карта (нищо че са минали 13 години от издаване на удостоверението-те от МВР гледат да има документ и въобще никой не се е напрегнал да провери какво пише в национална база данни). Е да но сега през 2007 гледат и виждат че бащиното и фамилното име на момичето са други и че баща й е друг.
Интересно ми е кой от родителите се е подписал под заявлението за първата лична карта. Дали това не е биологичния баща и къде точно са гледали през 2003 от Полицията- в Национална база данни или в Удостоверението от 1990година. Изобщо случая е интересен-Просто ще посъветвам момичето да си извади удостоверение за наследници на бившия съпруг на майка си и ако той е бил заможен -въпроса с бащинството може да се реши от самосебе си:). А що се отнася до емоционалната връзка с биологичния баща - тя поне не подлежи на законова уредба и административна намеса.
Ако бащиното и фамилното име са толкова важни за момичето има чл. 19, ал.1 от ЗГР - със старата си лична карта може да докаже "колко известна в обществото е станала" - което според мен е един от малкото случай за наистина "важни обстоятелства" по смисъла на чл.19.
Но не виждам на какво основание ще се иска биологичния баща да бъде вписан в акта за раждане като баща на момичето. Че то ако вземем да вписваме всички биологични бащи в актовете за раждане на децата- ми че то какво ще стане...:) Я моля Ви да си заложим на презумпцията за бащинство -дето си е по сигурна.
neznaiko
Потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 16:32

Ха- ха!
Недейте така, ако и да става въпрос за Тутракан, това е български град. Пак казвам, има нещо недоизяснено от фактическа страна. С цялото си уважение към питащата, която впрочем заяви, че не е юрист, а е журналист. Следователно не гледа с очи на юрист и не вижда фактите от значение за случая. Аз съм дотук, освен ако не се представят нови факти или обстоятелства.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 16:33

Доста правописни грешки съм допуснал. Но така е като нямам навика да ползвам коректора за правописни грешки.Съжалявам.
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 16:37

Някой има ли идея как да разберем фактическата обстановка или да казвам аз?
Мисля, че имам някаква идея, как да разберем какво се е случило.
neznaiko
Потребител

Мнениеот portokal » 18 Юли 2007, 16:41

razli4na написа:Пак казвам, има нещо недоизяснено от фактическа страна.

В крайна сметка аз си го представих така (пък то може и да не е точно така):
1. Издават си акт за раждане с баща първият съпруг, удостоверение и т.н. Може би данните от него са изпратени в МВР? Наистина не знам откъде черпи МВР информацията си.
2. Двамата бащи отиват в общината, единият се "отказва" от детето, а другият го припознава. Предполагам, че според общинските служители това е било допустимо, нормално припознаване. Защото и на мен са ми развивали подобна теория (не общинари и не юристи, но все пак).
3. Отбелязват в акта за раждане извършеното припознаване. Вариантът за нов акт за раждане отпадна. Издават им ново удостоверение за раждане въз основа на акта за раждане от 1989 г., в който обаче е отразен "новоустановеният" произход.
4. Нищо повече от страна на общината.

Ако се изяснят напълно всички факти, ще е по-добре, но мисля, че и сега могат доста работи да се кажат (и се казаха :lol: ).
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 16:53

razli4na написа:Ха- ха!
Недейте така, ако и да става въпрос за Тутракан, това е български град. Пак казвам, има нещо недоизяснено от фактическа страна. С цялото си уважение към питащата, която впрочем заяви, че не е юрист, а е журналист. Следователно не гледа с очи на юрист и не вижда фактите от значение за случая. Аз съм дотук, освен ако не се представят нови факти или обстоятелства.

Виж питащата е написала вс. което и е казал човека , каквото и недоизяснено да има факт е ,че при вс. случай баща е първия съпруг на майката и ,че дела за произход е безмислено да се водят. Коя е общината не е кой знае от какво значение ,щото кои знае и на др. места какво още има . Но сега се чака отговора на общината поне така ми каза питащата ,до петък ще е факт /отговора/ ,да притаим дъх и да видим какво ще отговорят :P

Казус предизвикателство :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 18 Юли 2007, 16:57

neznaiko написа:Според мен може и да няма вписано припознаване. Допускам обаче, че най - вероятно въпросния биологичен баща през 1990 е отишъл в общината подал е надлежно оформена декларация за припознаване , дори и майката може да е попълнила някаква декларация че не се противопоставя на припознаването и още същия ден някой "услужлив общински служител" сведкавично е издал удостоверение за раждане в което като бащино и фамилно име на детето е записал имената на припознаващия, а в графа баща е записан същия този биологичен баща. При което със същото това удостоверение през 2003 година девойката отива и си вади лична карта (нищо че са минали 13 години от издаване на удостоверението-те от МВР гледат да има документ и въобще никой не се е напрегнал да провери какво пише в национална база данни). Е да но сега през 2007 гледат и виждат че бащиното и фамилното име на момичето са други и че баща й е друг.
Интересно ми е кой от родителите се е подписал под заявлението за първата лична карта. Дали това не е биологичния баща и къде точно са гледали през 2003 от Полицията- в Национална база данни или в Удостоверението от 1990година. Изобщо случая е интересен-Просто ще посъветвам момичето да си извади удостоверение за наследници на бившия съпруг на майка си и ако той е бил заможен -въпроса с бащинството може да се реши от самосебе си:). А що се отнася до емоционалната връзка с биологичния баща - тя поне не подлежи на законова уредба и административна намеса.
Ако бащиното и фамилното име са толкова важни за момичето има чл. 19, ал.1 от ЗГР - със старата си лична карта може да докаже "колко известна в обществото е станала" - което според мен е един от малкото случай за наистина "важни обстоятелства" по смисъла на чл.19.
Но не виждам на какво основание ще се иска биологичния баща да бъде вписан в акта за раждане като баща на момичето. Че то ако вземем да вписваме всички биологични бащи в актовете за раждане на децата- ми че то какво ще стане...:) Я моля Ви да си заложим на презумпцията за бащинство -дето си е по сигурна.

Аз и за чл.19 от ЗГР съм скептична .............ама може и да не съм права ,тоя иск може и да мине :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот razli4na » 18 Юли 2007, 17:00

Добре, де, връщам се.
portokal, и аз си го представям така, и то не защото ми се иска, а защото така са представени нещата от питащата. Но, ако нещата са точно така, то тогава какъв е проблема? В регистрите на общината е отразено, че баща е биологичния въз основа на представеното припознаване. Няма никакъв спор относно това припознаване. Нещо повече, то е в интерес на биологичното дете. Макар и нищожно, то е отразено и това ще е така, докато не се появи в правния мир някакъв друг акт, въз основа на който общинарите да го заличат.
Какво стана- имаме нищожно припознаване, което е отразено в регистрите и въз основа на което детето се легитимира като дъщеря на биологичния си баща.
Имало проблем в МВР- ами като има проблем, да си извадят документите от общината, с които документи е предвидено по закон да се установява гражданското състояние на бълг. гражданин и да ги представят на полицаите. Въпроса ще се реши без каквито и да е било производства.
С други думи, нищожното припознаване не е породило желаните правни последици, но отразяването му в регистрите е факт, на който лицата могат да се позовават, тъй като имат интерес от него.
А журналиста да почерпи!
Последна промяна razli4na на 18 Юли 2007, 17:03, променена общо 1 път
razli4na
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 17:01

Малко вероятно (но не невъзможно) ми се струва да са вписали припознаването в акта за раждане(пък било то и в Тутракан). По -скоро не са го вписали в акта за раждане, а някой общински служител е пипал личния регистрационен картон на детето и е дописал в личния регистрационен картон на биологичния че има детете .... Виждал съм в ЛРК да се пише с молив, да се търка с гума да се задрасква и какво ли още не. Но каквото и да е в ЛРК меродавно за мен е какво пише в акта за раждане на детето. Ако трябва да сме съвсем прецизни удостоверението за раждане изададено през 1990 година е дубликат. Защото през 1989година е било издадено издадено удостоверение а всляко следващо удостоверение за раждане е дубликат.
Моята идея отправена към журналистката е да убеди момичето в петък когато отиде във въпросната община за някъкв отговор-независимо какв ще е той да си подаде и молба в свободен текст по чл.80, ал.2 и да поиска пълен препис от акта си за раждане.Убеден съм че това ще подлуди съответната общинска администрация.Точно след 7 дни да отиде да си получи преписа и ако не и го дадат да заведе дело пред Административен съд Силистра. От цялата тази работа биологичния баща няма да бъде вписан в акта за раждане като баща на детето-но поне ще сме наясно какво е ставало през годините.
ЗА сведение на Протокал МВР разполага с национална база данни.Но те само ги ползват без да нанасят промени в базата данни. ПРомените се извършват чрез ЕСГРАО.
neznaiko
Потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Юли 2007, 17:05

Не съм убеден, че има вписано в акта за раждане припознаване
neznaiko
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Семейни казуси