начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Погасяване по давност на издръжка от родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот REVOLUTION » 24 Яну 2008, 20:18

donna написа:
REVOLUTION написа:Може ли да ме насочиш към такъв специалист(булева алгебра)!Ами на мен ми става всяка сутрин задължително , а и след подходяща интервенция не е нужно да чакам чак до 3-седмица да ……….! :oops: :twisted: :D

Е чак пък интеревенция :lol: :lol: :lol: до там ли я докара ,горкия :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: сигурно трудно сядаш :twisted: :twisted: :twisted:

Хехехе , хайде сега да не приписваме собствените си болки , на другите хора!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 24 Яну 2008, 20:20

REVOLUTION написа:
donna написа:
REVOLUTION написа:Може ли да ме насочиш към такъв специалист(булева алгебра)!Ами на мен ми става всяка сутрин задължително , а и след подходяща интервенция не е нужно да чакам чак до 3-седмица да ……….! :oops: :twisted: :D

Е чак пък интеревенция :lol: :lol: :lol: до там ли я докара ,горкия :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: сигурно трудно сядаш :twisted: :twisted: :twisted:

та кави болки смяташ да ми припишеш ,та аз съм си здрава :lol:
ако ти е скучно тука прехвълри се ейто тука http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p=207551
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Яну 2008, 20:22

donna написа:
REVOLUTION написа:
donna написа:

ако ти е скучно тука прехвълри се ейто тука http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?p=207551

То тия болки не са резултат от болест! :lol: :twisted:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот donna » 24 Яну 2008, 20:24

REVOLUTION написа:
donna написа:
REVOLUTION написа:
donna написа:

То тия болки не са резултат от болест! :lol: :twisted:

Е не знам ти си тоя дет не мой да седне :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Яну 2008, 20:28

Хихихихи.В момента съм седнал.Отказваш да си признаеш “болката” , недей , ще ти олекне като споделиш с приятел! :lol: :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Re: Погасяване по давност на издръжка от родител

Мнениеот bebitor » 25 Яну 2008, 00:22

system написа:Колеги, изнесохме тази тема от темата "Голям проблем с родител". Въпросът е: спира ли давността на задължение за издръжка на родител към дете. Едното мнение е, че давността на задължението за издръжка на родител към дете не тече докато родителят упражнява родителски права. Аргументът е в чл. 115 ал. 1 б. "а" от ЗЗД. Според това становище, дори когато има съдебно решение за предоставяне упражняването на родителските права, другият родител не е лишен от тях и ги упражнява под някаква форма. Поради това следва да се приложи цитираният текст на ЗЗД.
Второто становище е, че след като при описаната хипотеза на родителя не е предоставено упражняването на родителските права, този родител не е сред лицата по чл. 115 ал. 1 б. "а" от ЗЗД, спрямо които давност не тече, и вземането на дете към този родител (в случая вземането за издръжка) се погасява с изтичането на давността по чл. 111, съответно по чл. 117 ал. 2 от ЗЗД.
Donna, правилно ли развих двете мнения ?

:lol: :lol: :lol: Калпазани, разсмяхте ме...
А сега по същество:
Застъпвам втората хипотеза и мисля, че предвидената погасителна давност е неприложима спрямо задължението за издръжка. Като цяло, ЗЗД урежда отношенията при създадени облигационни връзки между лицата. Задължението са издръжка обаче не е облигационно (според мен), защото не се договаря между страните (дете и родител), нито произтича от непозволено увреждане/неоснователно обогатяване.
Задължението за издръжка е имуществено отношение между родителя и детето, уредено в СК, където давността не е предвидена като способ за погасяването му.
СК по принцип е насочен към защитата на детето, като пример за това е и чл.91 ал.3 от СК "Лишеният от родителски права не се освобождава от задължението да издържа децата си." и щом не е предвидена давност в СК, не би следвало по аналогия да се прилага тази от ЗЗД.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот donna » 25 Яну 2008, 00:26

bebitor написа:
system написа:Колеги, изнесохме тази тема от темата "Голям проблем с родител". Въпросът е: спира ли давността на задължение за издръжка на родител към дете. Едното мнение е, че давността на задължението за издръжка на родител към дете не тече докато родителят упражнява родителски права. Аргументът е в чл. 115 ал. 1 б. "а" от ЗЗД. Според това становище, дори когато има съдебно решение за предоставяне упражняването на родителските права, другият родител не е лишен от тях и ги упражнява под някаква форма. Поради това следва да се приложи цитираният текст на ЗЗД.
Второто становище е, че след като при описаната хипотеза на родителя не е предоставено упражняването на родителските права, този родител не е сред лицата по чл. 115 ал. 1 б. "а" от ЗЗД, спрямо които давност не тече, и вземането на дете към този родител (в случая вземането за издръжка) се погасява с изтичането на давността по чл. 111, съответно по чл. 117 ал. 2 от ЗЗД.
Donna, правилно ли развих двете мнения ?

:lol: :lol: :lol: Калпазани, разсмяхте ме...
А сега по същество:
Застъпвам втората хипотеза и мисля, че предвидената погасителна давност е неприложима спрямо задължението за издръжка. Като цяло, ЗЗД урежда отношенията при създадени облигационни връзки между лицата. Задължението са издръжка обаче не е облигационно (според мен), защото не се договаря между страните (дете и родител), нито произтича от непозволено увреждане/неоснователно обогатяване.
Задължението за издръжка е имуществено отношение между родителя и детето, уредено в СК, където давността не е предвидена като способ за погасяването му.
СК по принцип е насочен към защитата на детето, като пример за това е и чл.91 ал.3 от СК "Лишеният от родителски права не се освобождава от задължението да издържа децата си." и щом не е предвидена давност в СК, не би следвало по аналогия да се прилага тази от ЗЗД.

Интересно мнение ,има резон .Не съм мислила никога на тая плоскост,но ми харесва. :)По тая логика не би следвало да се прекъсва и при лишаване от родитески права.Интересно е.
donna
Старши потребител

Мнениеот lunaizvezdi » 12 Апр 2009, 18:14

Понеже четох,че задавате въпроса,какво би станало ако майката забегне в чужбина,без детето,а родителските права са присъдени на нея.Казвате,че двамата родители имат права.На съпругът ми бившата жена избяга в чужбина ,без да каже на никой изоставяйки детето.Съпругът ми веднага подаде искова молба за присъждане на родителски права.Освен всичко друго майката беше и личен асистент на детето ,понеже детето е с увреждания.Отиде в агенция социално подпомагане за да спрат преводите по картите,който получаваше за детето,казаха му,че той няма право,попита ги тогава какви права има-отговориха му,че той като баща няма никакви права ,а само задължения.С много молби от наша страна и представено удостоверение от МВР,че майката е напуснала страната,спряха преводите,но му казаха,че детски и интеграционни добавки ще може да получава,като вземе решениеот съда,че родителските права са присъдени на него.От тогава минаха седем месеца,родителскитеа права бяха присъдени на съпругът ми преди една седмица.Значи той не е получавал нито детски нито нищо тези седем месеца,майката също не се интересува от детето.Или излиза,че майката изчезва,зарязвайки детето,бащата се грижи за него,но държавата е на страната на майката,от друга страна бащата не може да започне работа понеже детето е с увреждания и изисква много грижи.Това е милата,родна действителност.
lunaizvezdi
Младши потребител

Мнениеот imhotep » 21 Апр 2009, 23:29

Права имат само тези, които имат силата, способностите, късмета и волята да си ги извоюват. Толкова е просто
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси