начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

дарение или покупко- продажба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

дарение или покупко- продажба

Мнениеот естела » 11 Яну 2006, 09:21

Майка ми и баща ми са в развод. Ние сме 2 сестри, аз съм по-голямата и съм омъжена.Баща ми иска да се ожени за друга , но преди това да прехвърли всички имоти на наше име. Имотите са наследство от баща му(реституирани). Въпросите ми са:1. Може ли другата жена да оспори дарение, което баща ми е направил преди брака си с нея? 2. Ако е чрез покупко- продажба и мъжа ми става съсобственик на имотите, а това роднините не искат т.к при продажба на имот всеки път ще се иска неговото съгласие. Така ли е и има ли начин да е чрез покупко продажба, без мъжа ми да има каквото и да е право върху тези земи?
3. Ако баща ми ми дари имотите, след това при какви обстоятелства може самия той да оспорва дарението?

Предварително много благодаря.
естела

otg.

Мнениеот harmaiani » 11 Яну 2006, 09:59

1. Не.

2. Така е. Няма начин.
СК, Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.

3.ЗЗД,Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Най-добре баща Ви да ви дари имотите от гледна точка да не станат СИО, тогава няма да плащате и данък при придобиване на имуществото.
harmaiani

Мнениеот Гост » 11 Яну 2006, 10:02

Много благодаря за изчерпателния отговор. Леки успешен ден.
Гост

Мнениеот lorelai » 11 Яну 2006, 10:20

Втората съпруга на баща Ви няма никаква възможност да оспорва направените от него разпоредителни сделки преди брака, независимо дали те са дарение или покупко-продажба. Тя може да оспори единствено сделки, касаещи имоти придобити по възмезден начин след брака им и представляващи съпружеска имуществаена общност.
Точно поради тази причина и няма начин да придобиете тези имоти чрез покупко -продажба без съпругът ви да стане собственик. Що се отнася до това какви са възможностите баща Ви да оспори направените дарения-наистина има възможност, но само ако са налице изчерпателно изброени в закона хипотези, от рода на опит за убийство на дарителя от страна на надарения и други все в този дух.
Освен за избягване на включването на съпругът ви в собствеността, дарението ще ви излезе и доста по-евтино. Успех!
lorelai
Младши потребител

Мнениеот естела » 11 Яну 2006, 11:44

много благодаря, успокоихте ме.
Изникна още един въпрос : Има ли давностен срок, в който може да се оспорва дарението, напр.след 5 години от датата на дарението, то няма право да се оспорва?
естела

отг.

Мнениеот harmaiani » 11 Яну 2006, 11:50

1 година от узнаването на обстоятелствата по чл.227 от ЗЗД от страна на дарителя.
harmaiani

Мнениеот естела » 11 Яну 2006, 19:31

По чл.227 от ЗЗД подточка в)отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае; ,трябва ли да има предварително писмено споразумение за изплащането на тази издръжка?
Ако липсва такова споразумение, може ли да се оспорва дарението по тази точка в)?
Отново благодаря.
естела

Мнениеот естела » 11 Яну 2006, 21:50

Може ли сестра ми да ми дарява на мен?
естела

Мнениеот Гост » 12 Яну 2006, 09:42

естела написа:Може ли сестра ми да ми дарява на мен?

Ако сестра ми ми дари имот , нейните наследници може ли един ден да оспорят дарението на майка си?

Ако баща ми прехвърли имотите на сестра ми чрез покупко-продажба, а на мен чрез дарение, може ли сестра ми да оспорва направеното ми от баща ми дарение и ако ДА на какво основание?

Вечно задължена :wink:
Гост

отг.

Мнениеот harmaiani » 12 Яну 2006, 09:48

естела написа:По чл.227 от ЗЗД подточка в)отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае; ,трябва ли да има предварително писмено споразумение за изплащането на тази издръжка?
Ако липсва такова споразумение, може ли да се оспорва дарението по тази точка в)?
Отново благодаря.

Задължението на дарения произтича от закона и се основава на етична и морална необходимост. Дарителят е проявил щедрост, но след това е изпаднал в нужда. Дареният трябва да му се притече на помощ. Тази помощ логично би трябвало да се сведе до размера на подареното, без да превръща договора за дарение в такъв за издръжка и гледане. Целта и смисъла на разпоредбата на чл. 227, ал. 1, б. "в" ЗЗД е да се върне подареното, за да може дарителят да разполага със средства за своята издръжка.
harmaiani

ot.

Мнениеот harmaiani » 12 Яну 2006, 09:53

Може.
harmaiani

Мнениеот естела » 12 Яну 2006, 10:53

Anonymous написа:

Ако сестра ми ми дари имот , нейните наследници може ли един ден да оспорят дарението на майка си?

Ако баща ми прехвърли имотите на сестра ми чрез покупко-продажба, а на мен чрез дарение, може ли сестра ми да оспорва направеното ми от баща ми дарение и ако ДА на какво основание?

Вечно задължена :wink:

Хармаяни, би ли отговорил и въпросите по-горе и благодаря за отзивчивостта.
естела

Назад към Семейни казуси