Здравейте!
Аз съм на 25 години съм и съм бременна в края на 8-мия месец. Съпругът ми е вишист Магистър и е на 25 години. И двамата живеем и се издържаме сами - родителите ни живетя на 120 километра от нас. Получихме призовка за явяване на военна комисия. Аз съм изключително притеснена - от една страна ми предстой раждане, а от друга и алтернативата да живея и гледам детето си сам самичка с майчинство от 160 лева. Сами разбирате, че това е абсолютно невъзможно - отглеждането на едно дете изисква много повече средства.
Та въпроса ми е следният може ли и по какъв начин да се отложи военната служба на съпруга ми поне с няколко месеца, докато детето поотрасне.
Във форума открих следния цитат:
Чл.107. От наборна военна служба се освобождават:
8. (нова,ДВ,бр.38 от 2005 г.) младежите в тежко семейно положение по предложение на органа на местната администрация, при условие че са подали молба до министъра на отбраната.
.....
§ 1. По смисъла на този закон:
6. В "тежко семейно положение" по смисъла на този закон се намира младеж, който:
а) е кръгъл сирак;
б) се грижи за отглеждането, възпитанието и издръжката на малолетните си деца или на малолетни и непълнолетни братя и сестри;
в) е единствен трудоспособен член на семейството, който се грижи за тежко болни или инвалиди - членове на семейството му;
г) е пострадал при или по повод отбраната на страната.
Според описанието необходимите документи са:
- молба до министъра
- удостоверение за родствени връзки
- удостоверение, че съпругът ми е единствен работоспособен
Някой сблъсквал ли се е с подобен случай и има ли въобще някакъв шанс да отложим казармата поне с няколко месеца, за да успея да се върна на работа, а детето дам на ясли..
Благодаря на всички отговори предварително!
Моля споделете, каквото и да е по въпроса ми!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 10:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
по какъв начин да се отложи военната служба на съпруга ми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Закона наистина Ви дава възможност да подадете молба до министъра на отбраната,но нищо не гарантира,че ще бъде уважена.При Вас са на лице добри предпоставки,но ако се окаже задънена улица ползвайте и варианта съпруга Ви да запише второ висше образование до навъшване на 27г.,когато ще му издадат военна книжка.Желая Ви успех.
- Lichev
Аз съм в същото положение - бременна в 6 месец. Бебето трябва да се роди на 1 май, а съпругът ми е за юнска смяна. Навършва 27 г. през ноември. Мислим да подадем молба за освобождаване, но чувам, че не ги уважават. Живеем под наем, никой не ни помага и със стотинка. Разчитаме на заплатите си. Ако го вземат в казармата, не знам как с майчинството ще плащам наем, ще живея и ще гледам бебето, което едва задържах след много медицински усложнения. Разчитам единствено на дохода на съпруга си и се надявам да ни уважат молбата. Ако някой може - да помогне със съвет. Трябва ли да се изчака раждането на бебето, за да се подаде молбата, или може и преди това на база на медицинските документи за наблюдение на бременността и определения термин? Колко време ще трае процедурата по разглеждане на молбата? Възможно ли е да го вземат в казармата, преди да е получил отговор на молбата?
- Гост
Здравей!
На мен това ми е втора бременност - след много тежък спонтанен аборт в 4-ти месец. Само ние със съпруга ми си знаем как успях да достигна до почти 9-ти месец, колко ме е пазил и се е грижел за мен. Дори не мога да си представя как бих могла да се справя без неговата помощ и подрепа. Смятам да повдигна въпроса на публична дискусия, защото напоследък тръбят за ниската раждаемост, а тези които се решим да имаме дечица нищо не ни защитава. Ще съм ти благодарна ако ми изпратиш лични данни или mail, чрез които да кореспондираме, за да се съберем повече хора и да постигнем нещо.
Поздрави! Леко бременеене
Всичко най
На мен това ми е втора бременност - след много тежък спонтанен аборт в 4-ти месец. Само ние със съпруга ми си знаем как успях да достигна до почти 9-ти месец, колко ме е пазил и се е грижел за мен. Дори не мога да си представя как бих могла да се справя без неговата помощ и подрепа. Смятам да повдигна въпроса на публична дискусия, защото напоследък тръбят за ниската раждаемост, а тези които се решим да имаме дечица нищо не ни защитава. Ще съм ти благодарна ако ми изпратиш лични данни или mail, чрез които да кореспондираме, за да се съберем повече хора и да постигнем нещо.
Поздрави! Леко бременеене
Всичко най
- Бъдеща майка
Вчера си мислих за същото - писма до медии, до президента, въобще една отворена кампания, за да се помисли най-после наистина за българските деца и за това как ще ги гледаме в тези трудни години.
Децата ни имат нужда от бащите си повече, отколкото сбърканата ни държава от още няколко прибрани в казармата. Имай предвид обаче, че част от обществото е много негативно настроено към младежи, които опитват да се освободят от казармата и ще чуеш и много грозни коментари. Пиши ми на teodora_abc@abv.bg Изпрати ми e-mail и ще ти пусна име и пощенски адрес. Ще се радвам да се свържа с теб и с всички, които имат подобен проблем. А може би заедно можем да постигнем нещо?
Децата ни имат нужда от бащите си повече, отколкото сбърканата ни държава от още няколко прибрани в казармата. Имай предвид обаче, че част от обществото е много негативно настроено към младежи, които опитват да се освободят от казармата и ще чуеш и много грозни коментари. Пиши ми на teodora_abc@abv.bg Изпрати ми e-mail и ще ти пусна име и пощенски адрес. Ще се радвам да се свържа с теб и с всички, които имат подобен проблем. А може би заедно можем да постигнем нещо?
- Гост
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|