начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

заменен имот-дарение с друг с доплащане-става ли сио?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

заменен имот-дарение с друг с доплащане-става ли сио?

Мнениеот питаща » 06 Фев 2006, 14:49

имаме апартамент , дарен от родителите на съпруга ми преди нашият брак-с издръжка и гледане като задължение.

той иска да го продадем и да закупим нов с доплащане-казаха ми, че в този случай новият апартамент ще е семейна имуществена общност на двама ни, независимо от произхода на основната част средства, произтекли от продажбата на тази негова лична собственост.

искам да попитам има ли способ, по който съпругът ми , или неговите родители да заменят с доплащане малкия му апартамент за по-голям, като и новопридобитият да бъде отново негова лична собственост? И може ли той да извърши сделката, или могат само неговите родители?
аз , като съпруга ще съм им нужна ли пред нотариус , когато той/те заменят , или продават старото жилище?

Благодаря предварително :?: :?
питаща

Мнениеот skalata_tsak » 06 Фев 2006, 15:49

това се нарича трансформация /частична или пълна /, взависимост от това дали новият апартамент е изцяло или частично закупен с лични средства. някой ви е излъгал като ви е казал, че новият апартамент ще е СИО. но все пак всичко е въпрос на доказване в един бъдещ делбен процес.
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот E-79 » 06 Фев 2006, 16:40

Ако продадете апартамента и купите нов за по-голяма сума, горницата над придобитото във връзка с личното имущество, ще бъде СИО, а останалата част ще бъде лично имущество на съпруга Ви. Единственият начин имущество, придобито по време на брака да бъде лично на единия съпруг, е чрез дарение и наследяване.
Сделка с въпросния апартамент може да извършва само съпруга Ви,не и неговите родители, защото той е титуляр на правото на собственост, независимо че дарението е с тежест.
E-79

Мнениеот E-79 » 06 Фев 2006, 16:41

Ако продадете апартамента и купите нов за по-голяма сума, горницата над придобитото във връзка с личното имущество, ще бъде СИО, а останалата част ще бъде лично имущество на съпруга Ви. Само имущество, придобито по време на брака чрез дарение и наследяване може да бъде третирано като лично имущество на единия съпруг.
Сделка с въпросния апартамент може да извършва само съпруга Ви,не и неговите родители, защото той е титуляр на правото на собственост, независимо че дарението е с тежест.
E-79

Мнениеот Гост » 06 Фев 2006, 16:56

skalata_tsak написа:това се нарича трансформация /частична или пълна /, взависимост от това дали новият апартамент е изцяло или частично закупен с лични средства. някой ви е излъгал като ви е казал, че новият апартамент ще е СИО. но все пак всичко е въпрос на доказване в един бъдещ делбен процес.

Благодаря, защото се споменаваше между тях, че щели първо да вземат с ипотека на името на свекъра новият апартамент, после съпругът ми да продаде малкия апартамент, да погаси част от кредита и остатъка да го погасява пак съпругът ми , като внася вноските на баща си по кредита-и при това положение аз нямам дял.
Което е и целта,евентуално...
Гост

Мнениеот питаща » 06 Фев 2006, 17:09

E-79 написа:Ако продадете апартамента и купите нов за по-голяма сума, горницата над придобитото във връзка с личното имущество, ще бъде СИО, а останалата част ще бъде лично имущество на съпруга Ви. Само имущество, придобито по време на брака чрез дарение и наследяване може да бъде третирано като лично имущество на единия съпруг.

Благодаря и на Вас, а има ли специална форма , с която да се докаже нотариално именно трансформацияна между двете имущества/собствености?
питаща

Мнениеот Някой си » 06 Фев 2006, 18:07

Anonymous написа:...и при това положение аз нямам дял.

В темата не видях правно или морално основание да имате дял, нито сделката да ви касае. 8)
Някой си

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 02:09

Някой си написа:
Anonymous написа:...и при това положение аз нямам дял.

В темата не видях правно или морално основание да имате дял, нито сделката да ви касае. 8)

Да, нямам правно основание, да може би не ме касае, но имам право да попитам и благодаря за всеки отговор.И на Вас, също...)
За това съм "Питаща" , което е по-добре от "Дочула" , или "Мислеща че знае":lol: [/i]
Гост

Мнениеот shveda » 07 Фев 2006, 11:44

Хайде да тръгнем отначало- казвате апартамента беше дарен срещу гледане и здръжка. Я по-добре вижте какво пише в Нотариалния акт. Ако наистина е срещу задължение за гледане и издръжка, кога е сключен този договор - преди или след сключването на брака. Това е от значение, за да се прецени дали апартамента и към момента не е СИО. Ако не е СИО, то след замяната му, частта която се доплаща, ще бъде СИО. Но за да Ви кажа повече, дайте по-точна информация.
shveda
Потребител

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 12:47

shveda написа:Хайде да тръгнем отначало- казвате апартамента беше дарен срещу гледане и здръжка. Я по-добре вижте какво пише в Нотариалния акт. Ако наистина е срещу задължение за гледане и издръжка, кога е сключен този договор - преди или след сключването на брака. Това е от значение, за да се прецени дали апартамента и към момента не е СИО. Ако не е СИО, то след замяната му, частта която се доплаща, ще бъде СИО. Но за да Ви кажа повече, дайте по-точна информация.

Категорично дарението е направено от родителите на съпруга ми години преди сключване на брака ни...
Гост

Жилище и тарикатски номера около него

Мнениеот Нов гост » 07 Фев 2006, 19:39

Хайде -няма дарение срещу гледане и издръжка !...

Има само покупко -продажба срещу гледане и издръжка ...

На второ място - имате право да претендирате дял от гледането и издръжката ( ако деййствително има такава клауза в нотариалния акт!...) защото тя се реализира със семейни средства , но този дял е само парична равностойност и тко ако изпълнявате задълженията си по нотариалния акт...

Трето - придобиването на жилище става от момента на получаването на нотариалния акт. Ако се купи жилище на името на съпруга Ви - той е общ , представлява семейна имуществена общност , а негово задължение при евентуален развод е да доказва , че произхода е от парите от апартамента , който той има от преди брака...

Четвърто - ако се купи имот на името на свекъра и свекървата - той е тяхен и съпруга Ви няма собственост върху него.

Пето - ако апартамента , в който живеете е тозци, за който става дума , той е семейно жилище , по смисъла на закона и без Ваше съгласие не може да бъде продаден...
Нов гост

Мнениеот titylina » 08 Фев 2006, 13:40

браво на новия гост- каза всичко по темата и е вярно
titylina

Мнениеот Гост » 08 Фев 2006, 21:09

titylina написа:браво на новия гост- каза всичко по темата и е вярно

Благодаря на всички ви;

Като попитали пожарникаря на консерваторията каква е разликата между цигулката и виолончелото, той отговорил-виолончелото гори по-дълго... :)

Всеки има своята истина и гледна точка;в този смисъл информацията ви ми помогна да прецизирам своята.Напълно превантивно-за паникьосаните тук възмутени, че ще "ограбя " околните... :) :)
Гост

Мнениеот Гост » 18 Фев 2006, 17:32

jjjj
Гост

Мнениеот Гост » 18 Фев 2006, 17:36

Доколкото разбрах апартаментът е семейно жилище. Съпругът не може да го продаде без Вас, в противен случай сделката ще е нищожна.
Гост

Мнениеот steli_na » 21 Фев 2006, 13:49

Никакво значение няма дали е дарение, дали е продажба, дали е договор срещу задължение за издръжка и гледане!
Ако беше за изпит, всички хванали се на уловката за вида сделка май трябваше да бъдат скъсани, защото

питаща написа:имаме апартамент , дарен от родителите на съпруга ми преди нашият брак-с издръжка и гледане като задължение.

Нали няма някой сега да почне да обяснява, че след като гледането и издръжкаата са осъществявани по време на брака, то е налице основание за придобиване на апартамента в СИО?
steli_na
Потребител

Назад към Семейни казуси