- Дата и час: 16 Дек 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
развод и работно време
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
развод и работно време
Здравейте,имам нужда от един савет.Искам да подам молба за развод,но работя на график 2 на 2(тоест 2 дни сам на работа по 12ч и два дни почивам) и се притеснявам дали би имало значение пред съда за определяне на родителските права.Имам син на 2.4месеца,за които сам наела момиче да го взима от яслата и да се грижи за него в тези дни.Аз сам от В.Търново и искам да се върна там при своите родители,но се притеснявам как ще го изталкува съда.Притеснявам се дали може това да повлияе над родителските права.Моля да ме посъветвате дали е по добре парво да приключа с развода и тогава да си отида във В.Търново.И дали изобщо има някакъв шанс сапруга ми да спечели родителските права.Благодаря ви предварително.
- baksi
- Нов потребител
Не разбрах още ли живеете заедно със съпруга ти. Ако това е така, според мен е по-добре да си вземеш детето и да отидеш при родителите си, освен ако не искаш да претендираш за семейното жилище. Иначе, не виждам как ще поверят на бащата такова малко дете, няма значение, че си наела бавачка, а не го гледаш лично ти, щом като детето е добре гледано, не е оставено само и прочие.
Не знам в кой град си в момента, но ако е в София, развода ако го водиш в Търново ще мине по-бързо, лесно и евтино за теб.
Не знам в кой град си в момента, но ако е в София, развода ако го водиш в Търново ще мине по-бързо, лесно и евтино за теб.
- maria01
- Потребител
Да сега живея в София и сме разделени със съпруга ми съвсем от скоро и си мисля,че ако се разведем тук в София,той няма да претендира за родителските права,но ако си отида в Търново,той вече ще изяви притенций към детето.
- baksi
- Нов потребител
Претенции за детето винаги може да предяви, но това не значи, че съдът ще се съобрази с тях. Обаче, ако заведете дело в Търново, той може да възрази да се гледа делото там, тъй като подсъдността е по адрес на ответника и да прехвърли делото в София. Не виждам защо толкова бързате да имате развод. Дело за издръжка може да се води и преди развода. Аз бих Ви посъветвала да изчакате той да подаде молба за развод или да Ви предложи развод по взаимно съгласие. Според мен излишно се опасявате за детето - трудно ще се намери мъж, който да иска да се нагърби да гледа едно малко дете вместо да си живее живота.
- maria01
- Потребител
Ако се проведе дело за развод по взаимно съгласие,колко време може да се проточи и колко би ми струвало,ако и двамата нямаме никакви претенции спямо имуществото и успеем да се споразумеем,за всичко това.
- baksi
- Нов потребител
baksi написа:Ако се проведе дело за развод по взаимно съгласие,колко време може да се проточи и колко би ми струвало,ако и двамата нямаме никакви претенции спямо имуществото и успеем да се споразумеем,за всичко това.
Вижте, практиката на съда е да предоставя упражняването на родителските права на майката – особено при малко дете. Щом сте способна да се грижите за детето, не сте заплаха за неговото физическо и психическо здраве няма от какво да се притеснявате. Разбира се най-добре би било развода да е по взаимно съгласие, особено предвид факта че ще си спестите много нерви и негативни емоции. При развода по вина съществува един сериозен проблем, повечето жени много трудно намират надеждни свидетели.
Като разноски – 10 лв. (първоначална държавна такса) + 1 лв. (банков превод);
Евентуално съдебно удостоверение за доказване дохода на ответника 2.50 (държавна такса + банков превод);
За оценка на имот и/или МПС – 80 до 120 лв. за всяко вещо лице;
За недвижим имот държавната такса е 2% от оценката на вещото лице, за МПС също 2%. Осъденият да плаща издръжка съпруг плаща и държавна такса 2% върху тригодишните платежи по издръжката. При прекратяване на брака се определя допълнителна държавна такса от 15 до 40 лв., в зависимост дали развода е по вина или взаимно съгласие. За адвокат, вече като се разберете с него.
Важното е след прекратяване на брака да не осуетявате вижданията на бащата с детето. Не препятствате ли режима за личен контакт, реално няма да му дадете и основание да иска промяна в режима. Неизпълнението на режима на лични отношения е основание за промяна в режима на упражняване на родителските права. Можете да поискате привременни мерки - за определяне на издръжка и за упражняване на родителските права.
Като време зависи на кой съдебен състав ще се паднете и от натовареността му. Може да минете за 2-3 месеца, може и за половин година.
Късмет!
- gery
- Потребител
Съдебна такса по молба за развод - при завждане на молбата - 10лв., при допускането на развод по взаимно съгласие - до 15лв. + 2% върху тригодишната издръжка на децата /определена в споразумението/.
- marielaraykova
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|