начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

какви са правата ми в този случай

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какви са правата ми в този случай

Мнениеот ivavel » 07 Мар 2006, 15:36

Здравейте!
В края на 2005г., след цяла година дела, получих развод със съпруга си-по споразумение. В него вписахме подялбата на семейните вещи, а двете леки коли придобити по време на брака, нашите адвокати ни посъветваха да останат като семейна собственост, съдбата на която да уреждаме в последствие.
Сега обаче съпругът ми ползва и двете леки коли, какви фактически са моите права и докъде се простират? само до осуетяване на евентуална продажба?!
ivavel
Младши потребител

Ем

Мнениеот emiliya » 07 Мар 2006, 16:08

Двата автомобила, неразделени при бракоразводния процес, вече не са "семейна" собственост, а обикновена съсобственост. Съгласно Закона за собствеността когато съсобствена вещ се ползва само от единия съсобственик, другият, неползващ такъв може да търси обезщетение за неползване или да иска разпределение на ползването. Това обикновено се прави с нотариална покана за по- голяма сигурност. Така че прават Ви не се ограничават само до "осуетяване на евентуална продажба" на автомобилите.
emiliya
Младши потребител

Мнениеот ostin » 13 Мар 2006, 13:04

допуснали сте грешка като в споразумението не сте включили и колите. Разбирам, че сте посъветвани да го направите, за да спестите държавна такса, но така проблемите се увеличават. Сега правата си можеге да търсите само по съдебен път
ostin
Потребител

Мнениеот ivavel » 14 Мар 2006, 17:21

Благодаря на всички за съветите :)
Споразумението с бившия ми съпруг беше изготвено от адвокатите ни, за мен лично без особени разяснения защо го правят по този начин и какво да се прави в последствие. С излизането на решението за разтрогването на брака пък моя адвокат се счита за освободен от задължение по това дело, т.е. въпросите ми към него си останаха без отговор...
Разбрах, че трябва да му отправя нотариална покана, но за делба ли се отнася тя?
Отново благодаря!
ivavel
Младши потребител

Мнениеот ivavel » 14 Мар 2006, 17:21

Благодаря на всички за съветите :)
Споразумението с бившия ми съпруг беше изготвено от адвокатите ни, за мен лично без особени разяснения защо го правят по този начин и какво да се прави в последствие. С излизането на решението за разтрогването на брака пък моя адвокат се счита за освободен от задължение по това дело, т.е. въпросите ми към него си останаха без отговор...
Разбрах, че трябва да му отправя нотариална покана, но за делба ли се отнася тя?
Отново благодаря!
ivavel
Младши потребител

Мнениеот steli_na » 14 Мар 2006, 17:45

съгласно чл. 31 ал.2 от ЗС съсобственикът дължи на другия съсобственик обезщетение за това, че сам се ползва от общата вещ от деня на пиисмената покана да заплаща такова обезщетение.
Без писмена покана искът ви ще е неоснователен.
Принципно е достатъчна и обикновена писмена покана, но връчването по нотариален ред е у по - сигурно за целите на доказване.
От друга страна, можете да предявите иск за делба на автомобилите и в исковата молба да впишеш искането за заплащане на обезщетение. Това ви искане ще се разгледа едва във втората фаза на делбата, но също удостоверява сигурно връчванетона писмена покана по смисъла на чл. 31 ал.2 от ЗС. В този случай иска за заплащанена обезщетение ще се отнася за период, считано от връчване на призовката с преписа от исковата молба за делба.
steli_na
Потребител

Назад към Семейни казуси