начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

всичко за детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

всичко за детето

Мнениеот stasi » 31 Мар 2006, 12:49

Здравейте!Случая е следния - омъжена съм от 5 години и имаме дете на 4 г.,живеем в жилище което е моя собственост преди брака.Имам намерение да се разведа но това ще отнеме известно време /най-вероятно доста/.Въпросът ми е следният - ако преди разводът ми да е станал факт с мен се случи нещо/може утре да ме блъсне кола например/ апартамента ми ще остане ли за детето или и баща му ще има някаква част?И мога ли да направа нещо апартамента да остане изцяло и само за детето???Ако мога какво точно трябва да направя?Моля ви посъветвайте ме - много съм притеснена!Благодаря на всички които ще ми отговорят!
stasi
Младши потребител

Мнениеот bozhilova » 01 Апр 2006, 13:05

Вашето жилище, ако приемем хипотетично, че починете, ще бъде наследено от детето Ви и от съпругът Ви. А докато детето е малолетно неговата собственост се управлява от законния му представител (в случая - татко му), за разпоредителни сделки се иска съдебно разрешение. Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 13:16

bozhilova написа:Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.

Не е съвсем същото, това че единия родител упражнява родителските права не означава, че другият родител (ако е жив) няма думата и е лишен от тях. Разпореждането с имущество на детето става с разрешение на районен съдия, но по мое мнение с искане и от двамата родители. Вече ако единият е лишен от родителски права (по нарочна процедура и със съдебно решение), тогава закона допуска разпореждането да става само със съгласието на родителят, който не е лишен от родителски права.
gery
Потребител

Re: всичко за детето

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 13:21

stasi написа:Здравейте!Случая е следния - омъжена съм от 5 години и имаме дете на 4 г.,живеем в жилище което е моя собственост преди брака.Имам намерение да се разведа но това ще отнеме известно време /най-вероятно доста/.Въпросът ми е следният - ако преди разводът ми да е станал факт с мен се случи нещо/може утре да ме блъсне кола например/ апартамента ми ще остане ли за детето или и баща му ще има някаква част?И мога ли да направа нещо апартамента да остане изцяло и само за детето???Ако мога какво точно трябва да направя?Моля ви посъветвайте ме - много съм притеснена!Благодаря на всички които ще ми отговорят!

Между другото и сега не бихте могли да се разпоредите със семейното жилище, нищо че е ваша лична собственост. За да извършите разпоредителни действия е необходими съгласието на съпругът ви (несобственик). Има изрична разпоредба в СК:
"Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството. "
gery
Потребител

Мнениеот bozhilova » 01 Апр 2006, 23:08

gery написа:
bozhilova написа:Дори и да се разведете и детето да наследи всичко, то ако таткото упражнява родителските права картинката е пак същата.

Не е съвсем същото, това че единия родител упражнява родителските права не означава, че другият родител (ако е жив) няма думата и е лишен от тях. Разпореждането с имущество на детето става с разрешение на районен съдия, но по мое мнение с искане и от двамата родители. Вече ако единият е лишен от родителски права (по нарочна процедура и със съдебно решение), тогава закона допуска разпореждането да става само със съгласието на родителят, който не е лишен от родителски права.

Гери, некоректно е да вадиш думите ми от контекст, по начина по който си го направила. Отговорът ми е във връзка с хипотезата, че питащата (майката на детето) вземе, че се спомине. При починал родител ти е ясно, че не можем да говорим за неговите родителски права.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gery » 01 Апр 2006, 23:49

Гери, некоректно е да вадиш думите ми от контекст, по начина по който си го направила. Отговорът ми е във връзка с хипотезата, че питащата (майката на детето) вземе, че се спомине. При починал родител ти е ясно, че не можем да говорим за неговите родителски права.

Казвате “дори и да се разведете”, аз го разбрах като разсъждения в допълнение към хипотезата (въпроса на питащата). Не аз съм некоректна, а изказа не е бил прецизен. Няма значение обаче, нямала съм лоши намерения. Идеята ми е била само да помогна. НИКАКВИ разпоредителни действия не могат да се предприемат без съгласието на съпруга, защото доколкото разбирам жилището е семейно, нищо че е придобито преди сключване на гражданският брак.
gery
Потребител

Мнениеот bozhilova » 02 Апр 2006, 20:23

Доколкото разбирам страховете на майката се състоят в това, че ако (недай Боже) нещо се случи с нея, бащата може да се разпореди с жилището и интересите на детето да бъдат засегнати. В тази връзка аз обяснявам, че ако тя почине преди да са се развели - бащата ще наследи част от недвижимия имот, тъй като той също ще бъде неин наследник. В качеството си обаче на баща и законен представител (ако няма основание да му бъдат отнети родителските права) след смъртта на майката, той би могъл да се снабди със съдебно разрешение и да се разпореди с имота и по този начин ще се сбъднат страховете на майката, защото когато детето й навърши пълнолетие, неговата част вече няма да я има, защото татко му ще се е разпоредил с нея. Та отново в този ред на мисли, дори да предположим, че разводът вече е факт и едва след това майката почине - бащата няма да бъде наследник на бившата си съпруга, но той е баща на детето и най-вероятно ще пожелае да упражнява родителските права, дори и само заради факта, че детето е наследник на майка си. Тогава, в качеството си на законен представител, той ще може да управлява имуществото на малолетното си дете, а със съдебно разрешение, което в България (страната на неограничените възможности) изобщо не е се съмнявам, че ще успее да получи, той ще може да се разпореди с него. Едва ли някой от нас вярва, че парите ще бъдат използвани само и единствено в интерес на детето (предвид опасенията на майката). Може би, ако майката напише завещание в полза на детето си и възложи изпълнението на завещанието на свой доверен човек, който да го управлява до навършване на пълнолетие от детето, така би могла да попречи на бащата да се разпорежда с наследството, но този институт има рядко приложение у нас, освен това на изпълнителя на завещанието се дължи възнаграждение, за което също би било добре да се помисли при съставянето на самото завещание. За момента по-добра идея за запазване на апартамента само за детето и то до навършване на пълнолетие без бащата да може да се разпорежда с него не ми идва наум.
bozhilova
Младши потребител

Мнениеот gudio » 02 Апр 2006, 20:57

Последното мнение е най-точно - няма рецепта, освен максимално бързо да задвижите развода.
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gery » 02 Апр 2006, 22:35

bozhilova написа:Доколкото разбирам страховете на майката се състоят в това, че ако (недай Боже) нещо се случи с нея, бащата може да се разпореди с жилището и интересите на детето да бъдат засегнати. В тази връзка аз обяснявам, че ако тя почине преди да са се развели - бащата ще наследи част от недвижимия имот, тъй като той също ще бъде неин наследник. В качеството си обаче на баща и законен представител (ако няма основание да му бъдат отнети родителските права) след смъртта на майката, той би могъл да се снабди със съдебно разрешение и да се разпореди с имота и по този начин ще се сбъднат страховете на майката, защото когато детето й навърши пълнолетие, неговата част вече няма да я има, защото татко му ще се е разпоредил с нея. Та отново в този ред на мисли, дори да предположим, че разводът вече е факт и едва след това майката почине - бащата няма да бъде наследник на бившата си съпруга, но той е баща на детето и най-вероятно ще пожелае да упражнява родителските права, дори и само заради факта, че детето е наследник на майка си. Тогава, в качеството си на законен представител, той ще може да управлява имуществото на малолетното си дете, а със съдебно разрешение, което в България (страната на неограничените възможности) изобщо не е се съмнявам, че ще успее да получи, той ще може да се разпореди с него. Едва ли някой от нас вярва, че парите ще бъдат използвани само и единствено в интерес на детето (предвид опасенията на майката). Може би, ако майката напише завещание в полза на детето си и възложи изпълнението на завещанието на свой доверен човек, който да го управлява до навършване на пълнолетие от детето, така би могла да попречи на бащата да се разпорежда с наследството, но този институт има рядко приложение у нас, освен това на изпълнителя на завещанието се дължи възнаграждение, за което също би било добре да се помисли при съставянето на самото завещание. За момента по-добра идея за запазване на апартамента само за детето и то до навършване на пълнолетие без бащата да може да се разпорежда с него не ми идва наум.

И аз си го помислих, но бащата ще има иск за накърнена запазена част съобразно чл.30 от ЗН (хипотезата - майката почине преди да започне бракоразводен процес). Ако пък развода е факт, детето е наследник, но баща му е негов настойник... Може би ако се учреди право на ползване на баба или дядо... поне ще е трудно да се продаде жилище с тежест.
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 03 Апр 2006, 10:11

Благодаря на всички които ми отговорихте! Май нямам почти никакви възможности.Само не разбрах относно правото за ползване на бабата и дядото какво по-точно представлява и по какъв начин се прави?!
stasi
Младши потребител

Мнениеот gery » 03 Апр 2006, 12:02

stasi написа:Благодаря на всички които ми отговорихте! Май нямам почти никакви възможности.Само не разбрах относно правото за ползване на бабата и дядото какво по-точно представлява и по какъв начин се прави?!

Учредява се от собственика на съответния ползвател, като правото на ползване дава абсолютното право на ползвателя да живее в имота. Данъчните задължения също се пренасят върху ползвателя. По-принцип това е тежест върху имота, собственика е "гол собственик" - притежава собствеността, но дори и да се разпореди с имота ползвателя може да остане в жилището и новия собственик не би могъл да го лиши от правото да ползва имота. Ето защо, такива имоти се продават трудно. Правото на ползване е право с оглед на личността, когато почине ползвателя се прекратява и самото право на ползване. Неудобството е, че ако (и дано) сте жива и здрава, майка ви може да влезе в особена възраст и да ви изгони от собственото ви жилище, тъй като тя е ползвател. За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.
gery
Потребител

Мнениеот maradonata » 03 Апр 2006, 12:14

gery написа:
За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.

хитро
maradonata
Младши потребител

Мнениеот gery » 03 Апр 2006, 13:05

maradonata написа:
gery написа:
За това може да се учреди право на ползване само върху конкретна стая от апартамента.

хитро

Мерси :mrgreen:
gery
Потребител

Мнениеот stasi » 03 Апр 2006, 16:58

Благодаря Гери! Все пак мога да направя нещо колкото и малко да е то.Жалко е когато трябва да се предпазва детето от собствения му баща - за съжаление се случва! :cry:
stasi
Младши потребител

Мнениеот todorova » 18 Апр 2006, 17:33

Това което Ви съветва Гери изобщо не е малко,а е изключително умно решение.Не се бавете, а го направете.Това ще реши проблема.Има само една малка подробност,ако има учредено право на ползване и един ден Вие решите да продадете апартамента,а родителите Ви откажат да декларират отказ от правото на ползване.Обаче идеален вариант няма,а и все пак те са Ви родители,ще се разберете.Не съм сигурна дали обаче съпругата може да учреди право на ползване без съгласието на съпруга.Вярно е че не се разпорежда,но все пак.....
todorova
Младши потребител

Мнениеот stasi » 19 Апр 2006, 11:35

Мерси!Ще пиша какво съм успяла да свърша!
stasi
Младши потребител

Назад към Семейни казуси