начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

права върху фирмена собственост

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

права върху фирмена собственост

Мнениеот kokolandia » 22 Апр 2006, 00:32

Здравейте,

имам едно питане.:

при развод по взаимно съгласие. имаме общ имот, апартамент придобит по време на брака. ясно е че той е общ.

жена ми има ли право да предавява иск към някакви имоти, които са собственост на мойта фирма. говорим за ООД. аз съм управител. имота е...... няколко офиса в една офис-сграда.

имаме дете. аз предлагам да прехвърлим апартамента на името на детето, и майката със детето да ползват този апартамент. аз ще се оттегля. искам равни права за детето. издръжката е по наша договорка. няма нужда съда да определя. смятам че е справедливо ? какво мислите ?
kokolandia
Младши потребител

Мнениеот lakov » 22 Апр 2006, 09:00

имотите на дружеството, на което сте управител /а предполагам и съдружник/ нямат ни що общо с развода Ви.
lakov
Потребител

Мнениеот gery » 22 Апр 2006, 09:45

lakov написа:имотите на дружеството, на което сте управител /а предполагам и съдружник/ нямат ни що общо с развода Ви.

Не е точно така, съпругата има право на иск за определяне на част от дружественият дял на съпругът и. Проблема е, че тежестта на доказване е обърната и тя трябва да докаже, че има принос при придобиването му.
Колкото до издръжката, тя не трябва да е под 30 лв. всичко над 80 лв. е положително за съда :)
gery
Потребител

Мнениеот kokolandia » 22 Апр 2006, 09:59

Aз съм в добри отношения. мойо предложение е да поема издръжката на апартамента и на детето.... това е доста над 80 лв. но съм категоричен че фирмата си няма да дам. аз имам 90% собствност в нея. равивам я от 10 години. ако нещата загрубеят, искам да знам дали тя може да иска нещо от фирмата и какво по-точно. ??? да аз съм работил по 16 часа през период на брак, а тя гледаше деца.....но това дава ли и право да иска нещо ?

Аз все пак доброволно и оставям апартамент.???? нали ?
kokolandia
Младши потребител

Мнениеот kokolandia » 22 Апр 2006, 09:59

Aз съм в добри отношения. мойо предложение е да поема издръжката на апартамента и на детето.... това е доста над 80 лв. но съм категоричен че фирмата си няма да дам. аз имам 90% собствност в нея. равивам я от 10 години. ако нещата загрубеят, искам да знам дали тя може да иска нещо от фирмата и какво по-точно. ??? да аз съм работил по 16 часа през период на брак, а тя гледаше деца.....но това дава ли и право да иска нещо ?

kokolandia
Младши потребител

Мнениеот kokolandia » 22 Апр 2006, 10:02

kokolandia
Младши потребител

Мнениеот lakov » 22 Апр 2006, 10:07

не става въпрос за придобиване на част от дружестевите дялове, гергана.
човека пита за ИМОТИТЕ, собственост на дружеството - в случая някакви офиси-те си остават собственост на дружеството.
lakov
Потребител

Мнениеот gery » 22 Апр 2006, 16:25

lakov написа:не става въпрос за придобиване на част от дружестевите дялове, гергана.
човека пита за ИМОТИТЕ, собственост на дружеството - в случая някакви офиси-те си остават собственост на дружеството.

Първо, не съм ти Гергана, второ ако има доказан принос в дружествения дял, дали няма да има "собственост" и по отношение тях, м?
"собственост" разбирай не в буквалния смисъл, а в смисъл правата, които се пораждат при придобиване на дружествен дял.
gery
Потребител

Мнениеот lakov » 22 Апр 2006, 16:48

ами всичките ти постове са с ника Гери, а във фирмения Ви сайт си Гергана, но щом не си Гергана - ок, сигурно не си и Костакиева... :shock:

нещо много ми изглежда нервничък поста ти, ам акарай...

мдаааааа - искаш да кажеш, че съдружника в ООД е собственик на недвижимите му имоти ? тц тц тц тц....
явно въпреки публикациите, изписани от теб, още бъркаш правата, които материализира дружествения дял с правото на собственост, което има самостоятелно ЮЛ върху имотите си, когато същото е действащо и не е в ликвидация или несъстоятелност ...

та, ако все пак говориш за ликвидационния дял на съдружника от имуществото на дружеството -това е твърде отвлечена в случая хипотеза : ако съда признае..., ако дружеството се ликвидира... и т.н.-
човека ще дойде при мен и ще му кажа как предотврати това евентуално "ако"... :D

по въпроса повече не се включвам, щото явно се нервиш.

ПРИЯТНА ПОЧИВКА И ПОСРЕЩАНЕ НА ВЕЛИКДЕН !
lakov
Потребител

Мнениеот monteskio » 22 Апр 2006, 16:59

lakov написа:ами всичките ти постове са с ника Гери, а във фирмения Ви сайт си Гергана, но щом не си Гергана - ок, сигурно не си и Костакиева... :shock:

мдаааааа - искаш да кажеш, че съдружника в ООД е собственик на недвижимите му имоти ? тц тц тц тц....
явно въпреки публикациите, изписани от теб, още бъркаш правата, които материализира дружествения дял с правото на собственост, което има самостоятелно ЮЛ върху имотите си, когато същото е действащо и не е в ликвидация или несъстоятелност ...

та, ако все пак говориш за ликвидационния дял на съдружника от имуществото на дружеството -това е твърде отвлечена в случая хипотеза : ако съда признае..., ако дружеството се ликвидира... и т.н.-
човека ще дойде при мен и ще му кажа как предотврати това евентуално "ако"... :D

ПРИЯТНА ПОЧИВКА И ПОСРЕЩАНЕ НА ВЕЛИКДЕН И НА ТЕБ LAKOV!

УСПЕХ! СПОРНА СЕДМИЦА !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот gery » 22 Апр 2006, 19:37

lakov написа:ами всичките ти постове са с ника Гери, а във фирмения Ви сайт си Гергана, но щом не си Гергана - ок, сигурно не си и Костакиева... :shock:

Само ще кажа, че колкото и да ти се иска няма как да изопачиш думите ми, защото съм написала ясно какво имам предвид. Не говоря за собственост в смисъл право върху недвижим имот, а за членствени правоотношения (направила съм изрично тази забележка). Радвам се, че четеш все пак статиите ми, актуални са като проблематика! Може да научиш нещо... Още веднъж ще те помоля да не се опитваш да ми набуташ изрази, цитати, фрази и мнения които съм нямала предвид. Ясно и точно казах, че жена му може да претендира някакъв принос по отношение на дружественият дял.
Весели празници!
gery
Потребител

Мнениеот lakov » 22 Апр 2006, 19:57

Без лоши чувства ! Статиите ти действително са качествени, а и нямам желание да изопачавам думите ти или да се конфронтирам - извини тона на предния ми постинг :oops: .Благодаря за дискусията, приятни почивни дни отново.
lakov
Потребител

Мнениеот mi_lena » 22 Апр 2006, 20:34

gery написа: Ясно и точно казах, че жена му може да претендира някакъв принос по отношение на дружественият дял.
Весели празници!

С това становище категорично не съм съгласна. По какъв ред ще установява права върху дружествен дял? Няма такова нещо.
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gery » 23 Апр 2006, 09:38

mi_lena написа:
gery написа: Ясно и точно казах, че жена му може да претендира някакъв принос по отношение на дружественият дял.
Весели празници!

С това становище категорично не съм съгласна. По какъв ред ще установява права върху дружествен дял? Няма такова нещо.

И аз не съм, но има изрично ТР в този смисъл :)
Единствената разлика е, че тежестта на доказване пада върху съпругът, който претендира част от дружествения дял.

ТР2 - 2001
" Възможно е другият съпруг да има принос в придобиването им, но този принос не се предполага и следва да бъде доказан. Допустим е иск по чл. 29 СК само за част от стойността на дялово участие, като делът на съпруга-нечлен се определя от приноса му към вноската, а стойността на дяловото участие - към момента на определянето й."
gery
Потребител

Мнениеот gery » 23 Апр 2006, 09:40

lakov написа:Без лоши чувства ! Статиите ти действително са качествени, а и нямам желание да изопачавам думите ти или да се конфронтирам - извини тона на предния ми постинг :oops: .Благодаря за дискусията, приятни почивни дни отново.

Радвам се, че са ти допаднали! Хубав уикенд и още веднъж Весели празници!
gery
Потребител

Мнениеот mi_lena » 23 Апр 2006, 11:26

ТР ми е известно, Geri :) Но нали не считаш, че "стойност на дялово участие" и "дружествен дял" е едно и също :!: :?: А и по т.3 ТР е подписано с особени мнения 8)

Христос Воскресе!
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот gery » 23 Апр 2006, 11:36

mi_lena написа:ТР ми е известно, Geri :) Но нали не считаш, че "стойност на дялово участие" и "дружествен дял" е едно и също :!: :?: А и по т.3 ТР е подписано с особени мнения 8)

Христос Воскресе!

Разбира се, че не е едно и също. Идеята ми беше, че ако съпругата има време и желание може да предяви и такъв иск. По отношение на особеното мнение и аз съм с такова, но така или иначе ТР е факт и някои съдии се чувстват обвързани от него!

Во истина Возкресе!
gery
Потребител

Мнениеот kokolandia » 24 Апр 2006, 13:09

Благодаря за мненията по темата....но честно казано аз нищо не разбрах.... :roll:

отдалечихме се от въпроса ми.

интересува ме дали да постигнем споразумение или да си турсим права в съда. ? аз писах че предлагам да и дам семейният апартамент, и да поема издръжка....но тя да няма претенции към фирмата ми и към имотите на фирмата ( офиси )

интересува ме дали това е добро ? аз смятам че е добре и за двама ни.... иначе стигне ли се до съд, няма да съм съгласен и ще се съдим и за апартамента, и за издръжка и тн......

и последно...ако се тигне до там.... какво мога да направя сега, за да си защитя интереса....в едно бъдещо дело ?
kokolandia
Младши потребител

Мнениеот mi_lena » 24 Апр 2006, 17:28

kokolandia написа:
интересува ме дали да постигнем споразумение или да си турсим права в съда. ? аз писах че предлагам да и дам семейният апартамент, и да поема издръжка....но тя да няма претенции към фирмата ми и към имотите на фирмата ( офиси )

Аз считам, че такова споразумение е наполно възможно. Съпругата ви няма права по отношение на дружественото имущество (т.нар. имоти на фирмата). То е собственост на ООД, а не СИО. Максимумът който може да получи ( ако се възприме тезата на Гери, че е възможен бъдещ иск по чл.29 ал.3 СК) е половината от номиналната стойност на дружествения ви дял. Т.е. от дяловата вноска :oops:
Последна промяна mi_lena на 24 Апр 2006, 18:55, променена общо 1 път
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот lakov » 24 Апр 2006, 17:44

Христос возкресе, Милена!
Как мина дежурството пред "Св. Неделя "? :wink:
Имаше ли далавера по празника ? :lol: :D
lakov
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси