начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Моля, дайте ми съвет.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля, дайте ми съвет.

Мнениеот sailorbg » 12 Юни 2006, 23:01

Не зная как да постъпя, а адвоката ми ми казва, че не мога да искам от съда нищо. Не съм виждал детето си вече втора година.
Детето ми живее в чужбина заедно с бившата ми съпруга. Ходи там на училище. Подписал съм за това декларация , че съм съгласен, той да живее там, тъй като не исках да бъда пречка на развитието му. Бившата ми съпруга е в сравнително добро мат. състояние и се грижи добре за сина ни. Проблема е в това, че не го пуска да идва до България, макар, че той много го желае.
В предвид това, че е далеч, съда определи в съдебното решение, че синът ми трябва да ме посещава по 1 месец всяка година. 15 дни за Коледа и 15 дни през лятната ваканция.
Съдебен процес ли трябва да водя, за да мога да се виждам с детето си така както се е произнесъл съда и има ли друг по-лесен начин да бъде задължена "бившата" да спазва съдебното решение?
sailorbg
Младши потребител

Мнениеот spravedlivost » 13 Юни 2006, 09:06

Съдебните решения трябва да се изпълняват както от едната, така и от другата страна. Не е необходимо да водите нов процес, щом ви удовлетворява резултатът от първия. Имате решение, с което се определя режима на личните Ви отношения с детето Ви. Проблемът е, че не се спазва от ответната страна. Когато задълженията по едно съдебно решение не се спазват, има принудително изпълнение...
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот gery » 13 Юни 2006, 09:14

spravedlivost написа:Съдебните решения трябва да се изпълняват както от едната, така и от другата страна. Не е необходимо да водите нов процес, щом ви удовлетворява резултатът от първия. Имате решение, с което се определя режима на личните Ви отношения с детето Ви. Проблемът е, че не се спазва от ответната страна. Когато задълженията по едно съдебно решение не се спазват, има принудително изпълнение...

Всичко много хубаво, но колега кажете ми точно КАК ще изпълните принудително такова решение?
gery
Потребител

Мнениеот spravedlivost » 13 Юни 2006, 09:21

Когато задължението е нематериално, принудителното изпълнение може да се осъществи по различен начин, напр. чрез налагане на последователни глоби за всяко неизпълнение.... А колега, за да е градивна критиката Ви, Вие какво ще предложите?!
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот gery » 13 Юни 2006, 09:57

spravedlivost написа:Когато задължението е нематериално, принудителното изпълнение може да се осъществи по различен начин, напр. чрез налагане на последователни глоби за всяко неизпълнение.... А колега, за да е градивна критиката Ви, Вие какво ще предложите?!

О не не критикувам, просто глобата въобще няма да е нещо "мотивиращо" още повече че дамата е в чужбина. Има конвенция обаче не съм чувала до сега някой да я е прилагал. Сещам се само за сезиране на прокуратурата, както и за иск за промяна в режима на личния контакт - и двете обаче без реален ефект ако детето не влезе в страната!
gery
Потребител

Мнениеот spravedlivost » 13 Юни 2006, 10:36

Промяната в режима на личните отношения не върши работа, защото както не се спазва настоящият, така и последващият няма да се спазва от майката, така че без резултат...
Може да се иска правна промяна по отношение на упражняване на родителските права, но и в това няма особен смисъл предвид изложеното от бащата, че не иска да пречи на бъдещето на детето си, и не е най-добрия вариант... /както изглежда?/ нито за бащата, нито за детето...
spravedlivost
Младши потребител

Мнениеот sailorbg » 14 Юни 2006, 11:41

Аз наистина не бих искал ново дело по промяна на родителските права, защото по този начин бих прекъснал обучението му, което за последните 2 години е било извън България. Освен това това надали е възможно да се осъществи.
Това за налагане на глобите за неизпълнение на съд. решение как може да се осъществи? Трябва да поискам испълнителен лист и да заведа изпълнително дело ли? И какво по-точно мога да искам от съдия изпълнителят, ако въобще е този пътят?
sailorbg
Младши потребител

Назад към Семейни казуси