- Дата и час: 16 Дек 2024, 08:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
моля за съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
моля за съвет
Здравейте,имам един въпрос който ме вълнува и незнам какви ще са последствията от всичко това. Моля който е запознат с подобно нещо да ми даде съвет. Разведена съм от април 2006г., прлисъдиха детето, което е 10годишно на мен с право на свиждане от бащата по стандартната процедура. Проблема е че когато бащата дойде да търси детето да го види или вземе то самото не иска да говори с него камо ли да тръгне нанякъде с баща си. Искам да подчертая съвсем ясно че от моя страна детето не е спирано или по някакъв начин настройвано срещу баща си,просто то стана свидетел на всички негови нападки към мен и може би дава някакво отражение. Сега доколкото разбрах имало някаква призовка за мен/която още не са ми връчили но това ще стане съвсем скоро може би/.Въпросът ми е какви последствия може да има от цялата тази история? Благодаря ви предварително.
- tita1975
- Младши потребител
Следва след получаването на призовката да уточните органа,който Ви я изпраща и основанието и за издаване.
Възможно е призовката да е на полицейски орган,ако бившят Ви съпруг е подал жалба .В този случай полицейският орган изготвя протокол за предупреждение и обикновенно до там свършва всичко.Не е пречка разбира се да изложите аргументите си с цел разкриване на обективната истина.
Възможно е обаче бившят ви съпруг да е подал тъжба до прокуратурата по условията на чл.193а от НК и да е образувано предварително /досъдебно/ производство по чл.182,ал.2 от НК.И там вече надълго и нашироко трябва да оспорвате изнесеното от бившия ви съпруг в тъжбата,че го лишавате от родителския контакт.Това не означава,че непременно ще стигнете до съдебната зала.При липса на доказателства и недоказана по безспорен начин вина във Вас досъдебното производство ще приключи с постановление за прекратяване.
Заинтересувах се от казуса и потърсих има ли възможност в тази насока да бъде изслушано и детето Ви.За съжаление не намерих нищо по този въпрос.
Възможно е призовката да е на полицейски орган,ако бившят Ви съпруг е подал жалба .В този случай полицейският орган изготвя протокол за предупреждение и обикновенно до там свършва всичко.Не е пречка разбира се да изложите аргументите си с цел разкриване на обективната истина.
Възможно е обаче бившят ви съпруг да е подал тъжба до прокуратурата по условията на чл.193а от НК и да е образувано предварително /досъдебно/ производство по чл.182,ал.2 от НК.И там вече надълго и нашироко трябва да оспорвате изнесеното от бившия ви съпруг в тъжбата,че го лишавате от родителския контакт.Това не означава,че непременно ще стигнете до съдебната зала.При липса на доказателства и недоказана по безспорен начин вина във Вас досъдебното производство ще приключи с постановление за прекратяване.
Заинтересувах се от казуса и потърсих има ли възможност в тази насока да бъде изслушано и детето Ви.За съжаление не намерих нищо по този въпрос.
- gosho72
- Потребител
Сега ето какво става/едва вчера и днес/ бившия ми съпруг завежда изпълнително дело че аз му възпрепятствам да вижда детето което съвсем не е вярно. отидох при съдията за да обясня какво е положението и от там отговора беше че ще не ще детето трябва да ходи защото щели да ми наложат глоби и след това да ме подведат под наказателна отговорност.Е кажете ми къде са правата на това дете??
- tita1975
- Младши потребител
Детето навършило ли е 10 години-навършило е !Има възможност да бъде изслушано на основание чл.15 от закона за закрила на детето.Извинявам се,че при писането на предходния отговор не се сетих за този норматив.Във Ваш интерес е да се запознаете и Вие с него
- gosho72
- Потребител
RE:
Ако детето се изслуша пред съда и той разпореди да се прекратят свижданията с бащата поради отказ от страна на детето, това няма ли да е основание като навърши 16 г. бащата да се възползва от чл.91 ал.1 от СК - да прекрати издръжката?
- garvana
- Младши потребител
относно призовката
най вероятно е заведено дело при съдия изпълнител. Той ще следи да се изпълнява това, което пише в решението.Ако имаш "късмет" делото да е при кретенка, каквато е нашета, то съдията изобщо не я интересува дали детето иска или не, ще ти праска глоби и ще ги лащащ , може и да обжалваш. Това е положението, едва ли не насила трябва да изкараш детето си навън.
- olia75
- Нов потребител
пак аз
а,и относно изслушмането не детето в съда- каквото и да каже, саво ще се запише в протоколите и до там. Не се взима под кой знае какво внимание това, защото може да е манипулирано.Децата нямат правата, убедих се в това!!!!!!!!!
- olia75
- Нов потребител
Мисля, че трябва да помолите за съдействие Дирекция социално подпомагане в града, където живеете, като обясните ситуацията и първо поискате срещите да се провеждат при тях или под тяхно наблюдение, докато детето свикне, даже ако е необходимо и вие да сте там.
Може би преживява стрес за себе си и така ще отмине, а може и да не пожелае да се вижда с баща си никога-въпрос наистина на това което е видяло, но така ще покажете активност и ще докажете, че не вие сте пречката за срещите. Така няма как и да ви се търси някаква отговорност, че не изпълнявате съдебното решение.
Може би преживява стрес за себе си и така ще отмине, а може и да не пожелае да се вижда с баща си никога-въпрос наистина на това което е видяло, но така ще покажете активност и ще докажете, че не вие сте пречката за срещите. Така няма как и да ви се търси някаква отговорност, че не изпълнявате съдебното решение.
- pitasht
- Активен потребител
никой не го вълнува
Съдия изпълнител, изслушване в съда, непрекъснат тормоз над дедето- никой не го вълнува това.Има си законен ред, ако при съдията е налице и някое писменно свидетелско показание от някой приятел или случаен човек на мъжа ви, то при 3 такива , тя ще пусне глоба за вас.Насила трябва да пращате детето при баща му- Живея в този ад 2 години вече.
- nina75
- Младши потребител
Ако това наистина травмира детето, то поискайте да има вещо лице по делото - ПСИХОЛОГ, който да поговори с детето и да бъде изяснена ситуацията. Поискайте по силата на чл. 114 от ГПК на детето да бъдат зададени точно определени от Вас въпроси в присъствието на психолог. По този начин нещата ще бъдат ясни.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Детето НЕ е и не може да бъде страна в каквото и да било производство!
Е, няма забрана по принцип децата да бъдат страни в разни производства.
-
portokal - Старши потребител
Благодаря на всички за тези съвети! Сега да ви запозная с продължението, обясних на детето какво ми каза съдия изпълнителката и то горкото реши че вместо да глобяват майка му, трябва да ходи на тези свиждания. Направих си на един тефтер датите когато бащата го взема срещу негов подпис и така то си ходи при него. Засега мисля, че детето е спокойно има вече около 10-на посещения от баща си, но ме притеснява само едно нещо и то е че когато детето се върне то казва колко му е скучно тези 2дни, и че няма условия в апартамента на бащаму/спи на походно легло, понеже апартамента от 10год.е в ремонт и все не може да го оправи/. И кажете сега къде е вината на майката и какво детето до кога може да продължава с това.
- tita1975
- Младши потребител
Правоспособен юрист съм, но не съм адвокат. Водила съм вече три дела, в които аз съм една от страните в процеса. И трите дела са спечелени от мен. Та що се отнася до чл. 114 от ГПК - не са ми създавали пречка да формулирам въпросите, които искам, стига да имат отношение по делото. За разпитаните свидетели - също.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
tita1975 написа:Благодаря на всички за тези съвети! Сега да ви запозная с продължението, обясних на детето какво ми каза съдия изпълнителката и то горкото реши че вместо да глобяват майка му, трябва да ходи на тези свиждания. Направих си на един тефтер датите когато бащата го взема срещу негов подпис и така то си ходи при него. Засега мисля, че детето е спокойно има вече около 10-на посещения от баща си, но ме притеснява само едно нещо и то е че когато детето се върне то казва колко му е скучно тези 2дни, и че няма условия в апартамента на бащаму/спи на походно легло, понеже апартамента от 10год.е в ремонт и все не може да го оправи/. И кажете сега къде е вината на майката и какво детето до кога може да продължава с това.
Малко трудно би издържало като теза в съда,но можете да искате промяна в режима на личните контакти по реда на чл.106,ал.5 от СК.А и дори да не предприемета тази стъпка-каквоп речи да се разберете с бившия си съпруг детето да бъде без преспиване ,ако е на лице такава възможност.
- sarbijanac
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|