начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

моля за информация!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за информация!!!

Мнениеот amarket » 03 Ное 2006, 10:25

Здравейте, този месец ми предстои сключване на граждански брак. Бъдещия ми съпруг е с двойно гражданство, а аз не. За да получа и аз такова къде трябва да сключа брака тук или в другата държава. Мисля да се обърна към посолството на въпросната държава тук в София, но те едва ли биха ми дали такава информация. Благодаря предварително![/list]
amarket
Младши потребител

Мнениеот Patilana » 03 Ное 2006, 18:32

двойно гражданство няма да получите, независимо къде сключвате брака, то не се получава автоматично. за да получите гражданство като на съпруга си, трябва да проверите какво казва закона на неговата държава, но веротно ще е необходимо да живеете там известно време, да речем 2,3 години и то легално.
Patilana
Младши потребител

Мнениеот Patilana » 03 Ное 2006, 18:37

А ето и какво казва по въпроса Закона за българското гражданство:
Чл. 5. Сключването или разтрогването на брака между български гражданин и чужд гражданин или промяната на гражданството на единия от съпрузите по време на брака не променя по право гражданството на другия съпруг.

Освен това повечето държави не толерират двойното гражданство, така че ако искате да получите чуждо, е вероятно да трябва да се откажите от настоящото си.
Patilana
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 04 Ное 2006, 21:47

Извадки от конвенцията за гражданство на омъжената жена:

Член 1
Всяка договаряща държава приема, че нито сключването, нито прекратяването на брака между който и да е от нейните граждани и чужденец, нито сменянето на гражданството от мъжа през време на съществуването на брачния съюз няма автоматически да се отразяват върху гражданството на жената.
Член 2
Всяка договаряща се държава приема, че нито доброволното получаване от който и да е от нейните граждани на гражданство на някоя друга държава, нито отказване на който и да е от нейните граждани от своето гражданство няма да пречат на жената на този гражданин да запази гражданството.
Член 3
1. Всяка договаряща се държава приема, че чужденка, омъжена за който и да е от нейните граждани, може да получи по нейна молба гражданството на своя мъж по специален опростен ред за натурализация. Даването на такова гражданство маже да бъде обект на ограничения, установявани в интересите на държавната сигурност или на публичния ред.
2. Всяка договаряща се държава приема, че настоящата Конвенция няма да се тълкува като засягаща някое законодателство или съдебна практика, съгласно които чужденка, омъжена за някой от нейните граждани може по право да получи по нейна молба гражданството на своя мъж.

Е ,да се надяваме,че страната на Вашия съпруг е подписала конвенцията и ще можете по опростен ред да придобиете неговото гражданство.И пак по условията на тази конвенция ще можете да запазите и BG гражданството си.
gosho72
Потребител

Мнениеот krasinka » 05 Ное 2006, 11:32

Здравейте,мога ли без адвокат да се разведа,сама да си подготвя документите,съответно и да си платя таксите.
krasinka
Нов потребител

Мнениеот emily_79 » 05 Ное 2006, 16:08

Ами пробвайте - но ако не стане, после ще платите и на адвокат, и съдебни таксите - отново. Късмет!
emily_79
Младши потребител

dvojno grajdanstvo

Мнениеот dinki » 13 Ное 2006, 19:16

Преди години склю4их брак с чужденец и сега съм с двойно гражданство.Като съвестен български гражданин регистрирах брака си/сключен в чужбина/ и в България.Преди време се разведох. процедурата да отпиша брака си и от България е доста дълга /трябва да се върна и да подам легализирани документи в Общината, да чакам решение на районен съд и т.н./ а разводът в чужбина дори бе уреден по интернет и само подписахме документа/.Предстои ми да сключа нов брак , което ще направя като гражданин на другата страна.Няма време да чакам отписването на предишния брак от БГ. В нарушение ли ще съм след като сключвам новия брак като гражданка на другата страна? задължена ли съм да регистрирам този брак в България? Объркана история.Искам да спазя законите на България, но сега ме е яд че навремето постъпих почтенно.
dinki
Нов потребител

Re: dvojno grajdanstvo

Мнениеот gosho72 » 14 Ное 2006, 01:00

dinki написа:Преди години склю4их брак с чужденец и сега съм с двойно гражданство.Като съвестен български гражданин регистрирах брака си/сключен в чужбина/ и в България.Преди време се разведох. процедурата да отпиша брака си и от България е доста дълга /трябва да се върна и да подам легализирани документи в Общината, да чакам решение на районен съд и т.н./ а разводът в чужбина дори бе уреден по интернет и само подписахме документа/.Предстои ми да сключа нов брак , което ще направя като гражданин на другата страна.Няма време да чакам отписването на предишния брак от БГ. В нарушение ли ще съм след като сключвам новия брак като гражданка на другата страна? задължена ли съм да регистрирам този брак в България? Объркана история.Искам да спазя законите на България, но сега ме е яд че навремето постъпих почтенно.

Ами не е лошо да се запознаете с тази извадка от ЗГР :

Раздел VII.
Актове за гражданско състояние на български граждани, съставени в чужбина
Чл. 69. Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, могат да поискат при спазване на българските или местните закони съставянето на актове за гражданско състояние от съответния български дипломатически или консулски представител, или от чуждестранните местни органи по гражданското състояние в мястото, където са настъпили събитията, подлежащи на регистрация.
Чл. 70. (1) Български гражданин, който е поискал от местен орган по гражданското състояние в чужбина съставянето на акт за гражданско състояние, е длъжен да се снабди със заверен препис или извлечение от съставения акт и не по-късно от шест месеца след съставянето му да го предаде или изпрати на българския дипломатически или консулски представител в тази страна, като същевременно му съобщи постоянния си адрес в Република България.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Ако българският гражданин не е могъл да предаде или изпрати съставения от местен орган по гражданското състояние в чужбина акт на български дипломатически или консулски представител, той може да го представи направо на длъжностното лице по гражданското състояние в общината по постоянен адрес съгласно чл. 72, ал. 2, т. 1, 2 и 3, заедно с легализиран и заверен превод на български език.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Преписите или извлеченията от актовете за гражданско състояние по ал. 1, съставени от орган на държавата, с която Република България няма сключен договор за правна помощ, следва да бъдат легализирани и преведени.
(4) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Преписите и извлеченията от актовете за гражданско състояние по ал. 1 не се нуждаят от легализация, когато:
1. произхождат от държава, която е ратифицирала Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове;
2. произхождат от държава, с която Република България има сключен договор за правна помощ, в който това изрично е посочено;
3. са получени по дипломатически път.
Чл. 71. Дипломатически или консулски представител на Република България в чужбина, който узнае, че в страната, където е акредитиран, се е родил, сключил е граждански брак или е умрял български гражданин, но в 6-месечен срок не му е бил представен в представителството заверен препис или извлечение от съответния акт, се снабдява веднага служебно с необходимите документи. Преписите или извлеченията от актовете по гражданското състояние заедно с легализиран превод на български език, заверен по съответния ред, се изпращат в Министерството на външните работи на Република България за препращане по постоянния адрес на българския гражданин. Ако не е съставен акт от местните органи, дипломатическият или консулският представител в съответната страна изисква по официален път съставянето му, ако законите на страната допускат това.
Чл. 72. (1) В срок три месеца от получаването на акт, издаден от местен орган, или след съставянето на акт в дипломатическото или консулското представителство съответният представител на Република България изпраща заверен препис в Министерството на външните работи на Република България.
(2) Получените в Министерството на външните работи служебни преписи на актове въз основа на ал. 1 се изпращат не по-късно от 15 дни след получаването им в общините, както следва:
1. за раждане - в общината по постоянния адрес на майката, а ако тя не е български гражданин - в общината по постоянния адрес на бащата;
2. за сключен граждански брак - в общината по постоянния адрес на съпруга, а ако той не е български гражданин - в общината по постоянния адрес на съпругата;
3. за смърт - в общината по постоянния адрес на умрелия.
(3) Длъжностното лице по гражданското състояние в общината въз основа на преписа по ал. 1 и 2 съставя акт за гражданско състояние. Данните в акта (име, родители и други) се вписват без изменение въз основа на получения препис. Ако преписът не съдържа всички необходими данни, изисквани по този закон, се ползват данни от други документи на лицето или от регистъра на населението. При невъзможност да се попълнят всички данни в акта се вписват само наличните.
(4) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) При съществени различия в имената на лицата се представя документ за идентичност. Промяна на данните в представените документи се допуска по съдебен ред.
(5) (Предишна ал. 4, доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние в общината след съставянето на акта въз основа на преписа по ал. 1 при поискване или служебно изпраща удостоверението за раждане или за граждански брак или препис-извлечение от акта за смърт на Министерството на външните работи, което го препраща на дипломатическото или консулското представителство за връчване на заинтересуваните лица.
gosho72
Потребител

Мнениеот dinki » 01 Дек 2006, 10:49

Прочетох внимателно всички документи, но не намерих отговор на всички поставени от мен въпроси.
1. Предишния брак бе сключен в чужбина между мен като български гражданин. Имам документ с апостил за разтрогване на брака от чужбина.
2. сега предстои сключване на нов брак от мен ,но вече като английски гражданин/ страната в която ще сключа брака,не изисква от мен документ за гражданско състояние от България, а документите ми като английски гражданин са изрядни/
3 Възнамерявах да оправя гражданското си състояние в България след сключване на новия брак/т.е отпиисване на предишния брак и регистриране на новия на един път, за да получа нов български паспорт с променена фамилия, /. Това възможно ли е, ще бъда ли в нарушение.
4. Ако реша да запазя фамилията на предишния си съпруг, трябва ли да поменям българския си паспорт, след като в него няма информация дали си омужена или не?
5. Ако реша да оправя гражданското си състояние чак когато реша да сменя бълг.си паспорт и реша да сменя фамилията си с новата/ на новия съпруг/ ще може ли?
6. Какво значение има дали като бълг.гражданин съм омъжена за съпруг 1, а като английски гражданин съм омъжена за съпруг 2/ разбира се разведена за съпруг 1/

Моля разяснете ми и посочете последователноста на това което трябва да направя/ нямам време за процедура за отписване на първия брак в България, смяна на всички български документи със моминското име- това в чужбина не се изисква, та ще има несъответствие между имената в българския международен паспорт и английския паспорт/ Въобще объркана работа.
dinki
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 06 Дек 2006, 18:46

Прочетете още веднъж това, което колегата по - горе е качил. Свържете се с българското дипломатическо или консулско представителство в държавата, в която сте и им предайте документите за развода, а след като сключите брак - и съответното удостоверение, за да може да бъде отразена промяната в гражданското Ви състояние. Това те ще направят служебно, така че няма да е необходимо да пътувате до България или да носите доклументи в общината лично. Ако не променяте фамилията си не е необходимо да си сменяте паспорта. A относно това какво значение има дали като бълг.гражданин сте омъжена за съпруг 1, а като английски гражданин за съпруг 2/ - първо, като български гражданин сте задължена да уведомявате държавата за промяната на статуса Ви и второ, мисля, че за Ваша сигурност и спокойствие е по - добре да направите това, за да няма разминаване между действителното състояние и отразеното на хартия, че винаги могат да изкочат усложнения. Актовете за гражданско състояние са официални документи и записаното в тях се смята за истина.
aleks84
Потребител

Назад към Семейни казуси