начало

10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия 10-годишни деца ще бъдат наказвани като възрастни в Австралия

Майчинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Майчинство

Мнениеот boriv » 11 Ное 2006, 14:19

Здравейте,
бих искала да знам имам ли право на майчинство,защото живях 3 години в чvжбина.Не мога да представя удостоверение от работодателят ми от ужбина.
Върнах се през август и съм бременна в 8-ят месец.Платих си здравните осигуровки за да мога да родя безплатно.Но незнам как стоят нещата с майчинството имам ли право и какви документи са ми нужни.Кой ще ми изплаща майчинството.Благодаря ви предварително
boriv
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Ное 2006, 22:27

Кодекс за социално осигуряване:
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
.....................................................................................................
Чл. 52а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

Така или иначе пред ТП на НОИ следва да докажете наличие на 6 месеца осигурителен стаж по изискванията на КСО.
Отделно по закона за семейни помощи за деца независимо от осигурителния стаж имате право на:
Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) (1) (Предишен текст на чл. 2 - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Семейните помощи по този закон са:
1. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при бременност;
2. (доп. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) еднократна парична помощ при раждане на дете;
3. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
4. месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;
5. целеви помощи за ученици.
(2) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Помощите по ал. 1, т. 3 - 5 могат да се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.
gosho72
Потребител

Мнениеот boriv » 12 Ное 2006, 13:13

Благодаря ви за изчерпателния отговор :D
boriv
Нов потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 13 Ное 2006, 16:11

Ако имате 6 м. осигурителен стаж, ще имате право на майчинство до навършване на две годишна възраст на детето. Ако имете по-малко от 6 м. ще получавате месечна помощ по посочения от колегата закон, до навършване на 1 г. на детето. Двете възможности са алтернативни, а не кобулативни, както може да си помислите от написаното от колегата.
megy_bogestvena
Младши потребител

Назад към Семейни казуси