Здравейте, пиша тук за първи път и се надявам да има хора, които да могат да ми помогнат, тъй като от ходене при различни адвокати накрая объркването е голямо. Става въпрос за следното: 79 година обезщетяват 4-членно семейство за техен одържавен имот с два апартамента - 3-стаен и 2-стаен - 2-стайният се дава на единият син, а 3-стайния на родителите и другия син - като в нот. акт са вписани и 3-та като съсобственици. След 2 г. умира бащата, а сина с 2-стайния апартамент се отказва с вписан отказ от дела, който му се полага от баща му. Тук идва и първият ми въпрос - майката и другия син по 1/2 от апартамента ли получават при това положение?
Историята обаче не спира до тук....... Скоро умира и сина, който има част от тристайния апартамент, като той има три деца и е разведен. Въпросът ми е - каква част общо получават децата му от този тристаен апартамент и майката на починалия дали също го наследява? Според моите сметки децата му получават общо 1/3 от апартамента, а баба им получава 2/3 от апартамента - но дали разсъждавам правилно незнам, защото две адвокатки вече ми казват различни неща от това, което аз си мисля.
Има и друг проблем около този случай - в справка от данъчните излиза, че починалия син притежава само 1/4 от апартамента - незнайно по какви причини.
Ще съм много благодарна, ако някой успее да ми отговори на въпросите, а също така, ако се окаже че има грешка в данните, които дават от данъчните, как може да бъде поправена тя. Благодаря предварително за отделеното време
- Дата и час: 16 Дек 2024, 05:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследствено-правен казус?!?!?!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Условно ще означа сина със собствен апартамент със СИН 2, а другия - със СИН 1. При условие, че с покупката майката и бащата придобиват общо 2/3 от апартамента съпружеска общност, а СИН 1 е придобил 1/3, то след смъртта на бащата, майката става изключителен собственик на 1/2 от съпружеската общност, a другата 1/2 от съпружеската общност се наследява от нея и двамата сина по равни части. След като СИН 2 се е отказал от наследството на баща си, то СИН 1 и майката получават по 1/3 част от ап. като наследство, или в крайна сметка имат по 1/2 идеална част от апартамента. След смъртта на СИН 1, негови наследници са само децата му, които получават по 1/3 ид.част от дела на баща си, т.е. получават по 1/6 част от апартамента. Т.е. в крайна сметка майката има 1/2 от апартамента, а всяко от децата на СИН 2 - по 1/6. Всичко това е при условие, че не са правени никакви прехвърляния от този апартамент, а собствеността се променя само следствие на наследство по закон. Промяна в дяловете може да е възникнала и ако е имало завещание на част от апартамента. Проверете в службата повписванията за прехвърляния и завещания. Майката и трите деца на СИН 2 трябва да подадат Данъчна декларация за придобит недвижим имот (декларация по чл.14 от ЗМДТ), в която ще впишат дяловете си и основанието за придобиване (за майката: покупка и наследство, а за децата: наследство). С подаването на новата декларация (може да се подаде една от един съсобственик, в която да се впишат всички съсобственици) ще се изчистят грешките от старите декларации.
- rts
- Активен потребител
ДОПЪЛНЕНИЕ: Ако преди смъртта на бащата е настъпил развод между него и майката с влязло в сила решение, тогава нещата се променят: майката ще притежава само 1/2 от 2/3 = 1/3 от апартамента, а децата: по 1/3 от 2/3 = 2/9, или децата общо ще притежават 2/3.
- rts
- Активен потребител
rts - много благодаря за отделеното внимание и помощта. Само не можах да разбера допълнението и затова внасям уточнение: майката и бащата на СИН 1 и СИН 2 не са се развеждали, развел се е само СИН 1, който по-късно е и починал. При това положение какъв е дела на децата му в апартамента - като цяло (общо и на трите деца)? Благодаря
- stasyslava
- Нов потребител
незнам откъде си правиш извода, че семейството е придобило 2/3 от апартамента. Според мен те притежават 1/2 като СИО от апартамента и Син1 притежава 1/2 ид.ч.. Часттта на бащата от СИО-то се дели само на двамата му сина. Съпругата притежава 1/4 от ап.Това е така защото бащата е починал 1978 год. при действието на стария семеен кодекс, когато преживелият съпруг не получава дял от дела на съпруга си. Т.е. майката има 1/4, 1/4-та на бащата се дели между син1 и син 2. син 2 се отказва от наследството и неговата 1/8-та оголемява дела на майката и син 1.След тази операция син 1 става собственик на 5/8 а майката на 3/8. т.е. наследниците на син 1 притежават общо 5/8.
Ако /зависи от формулировката в н.а./ допуснем че семейството е закупила 2/3 от апартамента, а другата 1/3 е на син1. след смърта на бащата неговата 1/3 се дели само на двамата му сина-по горната логика.и след отказа на син 2 действително майка и син1 имат по 1/2 от апартамента и децата на син 1 получават по 1/6 от наследството.
Поправката в данъчното става с подаване на нова декларация.
Но повтарям всичко зависи от това как е написан нот.акт за покупко продажба. Ако няма изрична разпоредба, че семейството получава по-голям дял не виждам от къде може да се тълкува че всеки има по 1/3.
Ако /зависи от формулировката в н.а./ допуснем че семейството е закупила 2/3 от апартамента, а другата 1/3 е на син1. след смърта на бащата неговата 1/3 се дели само на двамата му сина-по горната логика.и след отказа на син 2 действително майка и син1 имат по 1/2 от апартамента и децата на син 1 получават по 1/6 от наследството.
Поправката в данъчното става с подаване на нова декларация.
Но повтарям всичко зависи от това как е написан нот.акт за покупко продажба. Ако няма изрична разпоредба, че семейството получава по-голям дял не виждам от къде може да се тълкува че всеки има по 1/3.
- ostin
- Потребител
Не разбрах сьсобствениците на 3стайния апартамент равни дялове ли са имали.След вписан отказ от дял наследниците на 2ст. апартамент не наследяват нищо от 3ст.Дельт на отказалият се се разпределя между сьсобствениците сьразмерно на техните дялове.Наследници на сина с 3ст. апартамент са само децата му в случая.Неговият дял се разпределя по равно между тях.Майка му не го наследява.За размера на дяловете можеш да направиш справка и в службата по вписване по местонахождението на имота.
- vladito
- Нов потребител
ostin - забележката е на място, но аз ще проверя как точно е записано в нот. акт и ще пиша отново! Благодаря
- stasyslava
- Нов потребител
Моля за извинение - не обърнах внимание на годината на смъртта на бащата, която според написаното е: 1981 или 1982г. Ето защо внасям следните уточнения, които не променят крайния ми извод за размера на дяловете:
1. Майката, бащата и СИН 1 са придобили 3-стайния апартамент през 1979г., когато не е имало СИО, т.е. ако дяловото им участие не е изрично указано в Нот.акт, то на основание чл.30, ал.2 от Закона за собствеността, те са придобили по 1/3 ид.част.
2. Бащата е починал през 1981 или 1982г., когато още не бил приет новия Семеен кодекс, т.е. неприложим е параграф 4 от ПР на новия СК, който предвижда разпоредбите на новия СК относно имуществените отношения между съпрузите да се прилагат и за заварените бракове.
3. Съобразно чл.9, ал.1 от Закона за наследството, съпругата наследява част, равна на частта на всяко дете. Обърнете внимание, че чл.9, ал.1 от ЗНасл не е променяна от 1949г. до днес ! Но понеже СИН 2 се отказал от наследството на баща си, то дела на бащата (1/3) се разпределя поравно между майката и СИН 1, т.е. след смъртта на бащата, майката и СИН 1 имат по 1/3 + 1/2 от 1/3 = 1/2.
4. След смъртта на СИН 1, неговата част се разпределя само между децата му, всяко от които получава по: 1/3 от 1/2 = 1/6.
В резюме: майката получава 1/2, а децата - по 1/6 ид.част от 3 стайния апартамент.
Не съм съгласна с написаното от ostin !
1. Майката, бащата и СИН 1 са придобили 3-стайния апартамент през 1979г., когато не е имало СИО, т.е. ако дяловото им участие не е изрично указано в Нот.акт, то на основание чл.30, ал.2 от Закона за собствеността, те са придобили по 1/3 ид.част.
2. Бащата е починал през 1981 или 1982г., когато още не бил приет новия Семеен кодекс, т.е. неприложим е параграф 4 от ПР на новия СК, който предвижда разпоредбите на новия СК относно имуществените отношения между съпрузите да се прилагат и за заварените бракове.
3. Съобразно чл.9, ал.1 от Закона за наследството, съпругата наследява част, равна на частта на всяко дете. Обърнете внимание, че чл.9, ал.1 от ЗНасл не е променяна от 1949г. до днес ! Но понеже СИН 2 се отказал от наследството на баща си, то дела на бащата (1/3) се разпределя поравно между майката и СИН 1, т.е. след смъртта на бащата, майката и СИН 1 имат по 1/3 + 1/2 от 1/3 = 1/2.
4. След смъртта на СИН 1, неговата част се разпределя само между децата му, всяко от които получава по: 1/3 от 1/2 = 1/6.
В резюме: майката получава 1/2, а децата - по 1/6 ид.част от 3 стайния апартамент.
Не съм съгласна с написаното от ostin !
- rts
- Активен потребител
rts - много благодаря за отговорите - мисля, че много точно си схванала как точно стоят нещата. Благодаря още веднъж! Имам само още едно питане - ако 3 ст. апартамент е бил изплащан след придобиването му (тъй като имота за чието обезщетяване е получен не е бил достатъчен) и това изплащане е било извършвано само от СИН 1 имал ли е той някакви допълнителни права, свързани с това и как следва да се докаже този факт (че само той е изплащал апартамента), тъй като в банка ДСК пазят архиви само след 1990 г., а изплащането е ставало доста години преди това. Благодаря отново на всички отзовали се!!!
- stasyslava
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|