начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Припознаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Припознаване на дете

Мнениеот Aleksandrin » 22 Фев 2007, 21:56

Здравейте!
С приятеля ми, с който имаме връзка от три години, ще имаме дете. Той няма официален развод, но е разделен със съпругата си от пет години. Една година след раздялата им той е осъден да плаща издръжка на двете си деца.
Има ли някакви законови пречки за припознаването на нашето дете и ще се промени ли по някакъв начин издръжката на другите му две деца?
Aleksandrin
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 23 Фев 2007, 01:42

Няма никаква законовапречка приятелят Ви да припознае детето Ви, освен ако Вие не сте омъжена за някого другиго (тогава той ще бъде вписан "автоматично" като баща на детето, без значение, че не е биологичен баща на същото). Заплащането на издръжката по отношение на двете му деца няма да се промени по никакъв начин, докато/ако съдът постанови друго съдебно решение (най-вероятно за увеличаване на размера й).
sunshine_75
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 10:45

Не виждам защо да не се промени размер ана издръжката на другите деца, но това може да стане едва след като се роди това дете и той поиска от съда намаляване на издръжката на двете големи деца с оглед факта, че има да издръжа и още едно дете, но трябва да се консултирате с адвокат-това би имало смисъл ако му е присъдена по-голяма издръжка, но не и ако например е присъдена около минималната 30-40 лева на дете.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот reveta » 23 Фев 2007, 12:26

Издръжката мoже да се промени, само ако е в техен интерес, а намаляването на размера й едва ли е в техен интерес! Нали съдът винаги изхожда от интереса на децата или греша? Разбирам, че родените в брака и извънбрачните деца имат равни права и че бащата трябва да си понесе отговорността, но съгласете се, че децата от брака не бива да бъдат потърпевши и да търпят лишения!

А сега за припознаването: то е изцяло доброволен акт и не се основава на никакви законови или други задължения. Ако бащата откаже да го припознае, майката и детето имат право на иск за установяване на бащинство по чл.41 от СК, който гласи че: "Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката."
reveta
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 14:08

Чл. 86 СК казва, че при изменение на обстоятелствата издръжка може да се изменя, т.е и намалява, а естествено, че има изменение, щом бащата има още едно дете, а доходите му са същите.
Никъде в закона не се посочват интересите на детето, то естествено, че детето ще има интерес ако може и 200 лева да е издръжката, ами другото дете, него без издръжка ли да го оставим
Така например, ако бащата остане безработен също може да иска намаляване на издръжката, без естествено това да е в интерес на детето, но са изменени обстоятелствата.
чл. 84-размерът се определя от възможностите на лицето, което я плаща, а тези възможности намаляват, когато той трябва да издържа и още едно дете, независимо коя е майката. Естествено този размер не може да падне под 30 лева на месец, но нали разбирате, че има родители, които вземат заплата по документи 200 лева. Да не говорим, че ако този човек не поиска да се измени издръжката, ако например тя е по 70 лева на дете и в едни прекрасен момент той изпадне в затруднение и не я плати, носи даже наказателна отговорност.
Становището ви звучи справедливо спрямо децата от първия брак, но не е законо обосновано.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 23 Фев 2007, 14:20

Да не говорим, че ако този човек не поиска да се измени издръжката, ако например тя е по 70 лева на дете и в едни прекрасен момент той изпадне в затруднение и не я плати, носи даже наказателна отговорност.

Ако не я плати поради невъзможност, а не поради нежелание, не носи.

Колкото до издръжката на другите две деца, може да я намалят (по негово искане до съда), а може и да не я намалят. На мен лично ми се вижда недотам красиво :oops: да се насочват усилията в посока намаляването и, но не е моя работа.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот reveta » 23 Фев 2007, 15:09

Към pitasht: Ами като взема само 200-300 лв. заплата, да е мислил достатъчно преди да създава повече деца отколкото е в състояние да издържа. Сега ще си носи последствията.
Нямам нищо против извънбрачните деца (децата са си деца!), но не разбирам питащата, която постави темата, защо толкова се интересува дали ще се промени издръжката към другите му деца. Разбирам да се интересува дали е длъжен да издържа нейното дете, което всъщност е и негово - да, длъжен е, естествено. Всеки следва да си понесе отговорността. Но да пита дали издръжката към другите му деца ще се промени, това е все едно да пита може ли да ги лиши от издръжка за сметка на нейното дете. Е, нямам думи за такова нещо.
reveta
Младши потребител

Към reveta

Мнениеот Aleksandrin » 25 Фев 2007, 13:05

Ами той да е "мислил достатъчно преди да създава повече деца", а според вас аз никога да нямам такива след като той има деца от първия така ли. И аз не разбирам как някой може да ми каже подобно нещо. Последствията си ги носи - плаща си издръжката най-редовно. И не си мислете, че питам за да намали издръжката на другите две деца - тя и без друго винаги е недостатъчна за отглеждане на деца.
Aleksandrin
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 25 Фев 2007, 15:17

Ако не сте разбрала нещо от отговора ми, моля, изпратете ми лично съобщение. Мисля, че колегите след мен се произнасят с лирични отклонения, който в голямата си част са с емоционални окраски.
sunshine_75
Потребител

Мнениеот reveta » 27 Фев 2007, 21:37

Не мисля, че отговорът ми беше емоционален. Все пак в правото има един основен принцип: "Първият по време е пръв и по право." С оглед на това, че децата, за които мъжът дава издръжка, са от предишния му брак, то такъв е и принципа на разделяне на средствата за издръжка. Първо се дава на първото(-ите), а после на следващото(-ите). Отделно предполагам, че когато тази жена се е събрала да живее с него, е знаела много добре, че има и други деца, за които ще си носи отговорностите, нали така?!
Последна промяна reveta на 29 Апр 2007, 16:50, променена общо 1 път
reveta
Младши потребител

Re: Към reveta

Мнениеот krem_karamel » 28 Фев 2007, 14:01

Aleksandrin написа:Ами той да е "мислил достатъчно преди да създава повече деца", а според вас аз никога да нямам такива след като той има деца от първия така ли. И аз не разбирам как някой може да ми каже подобно нещо. Последствията си ги носи - плаща си издръжката най-редовно. И не си мислете, че питам за да намали издръжката на другите две деца - тя и без друго винаги е недостатъчна за отглеждане на деца.

Нали самата Вие казахте : "ще се промени ли по някакъв начин издръжката на другите му две деца?",

та след като питате и въобще се сещате да зададете този въпрос и след като е повече от ясно, че няма механизъм да се увеличи автоматично с факта на появата на следващо дете,

то какво друго да си помислим, че искате, освен намаляване :wink:

Бъдете здрава!
krem_karamel
Потребител

Re: Припознаване на дете

Мнениеот krem_karamel » 28 Фев 2007, 14:05

Aleksandrin написа:Здравейте!
С приятеля ми, с който имаме връзка от три години, ще имаме дете. Той няма официален развод, но е разделен със съпругата си от пет години. Една година след раздялата им той е осъден да плаща издръжка на двете си деца.
Има ли някакви законови пречки за припознаването на нашето дете и ще се промени ли по някакъв начин издръжката на другите му две деца?

Аз, на Ваше място, бих се замислила относно това: за какво му е на кавалера този брак да продължава токлкова време и след такива драстични промени (стабила връзка и дете) и дали няма сериозна причина да си го държи на "стенд бай".
krem_karamel
Потребител

Назад към Семейни казуси