начало

14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища 14 нови съдии встъпиха в три апелативни съдилища

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 09:37

Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак или това е възможно само за бъдещата съпруга?
Имам реални основания да не харесвам и да не желая да запазя фамилията си. Ако това не е възможно какъв е редът, по които мога да сменя фамилията си преди сключване на брака?
guestuser
Нов потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 10:16

Не харесвам фамилията си. Предстои ни брак след малко повече от месец и трябва да се действа. Няма да остана с тази фамилия и затова съм готов ако е необходимо и да приема името на съпругата ако това е възможно. Прочетох в една друга тема, че е възможно и промяна на фамилното име по нормалния ред но е необходимо да минат 2 месеца съдът да разгледа делото и 14 дена да влезне в сила евентуалното решение.

Поздрави
guestuser
Нов потребител

Мнениеот TsveT » 08 Апр 2007, 13:01

Според чл. 11. от Семейния кодекс при съставянето на акта за сключване на брак всеки от встъпващите в брак заявява дали запазва своето фамилно име или взема фамилното име на своя съпруг, или добавя фамилното име на съпруга си към своето. "Всеки от встъпващите в брак" означава, че не само съпругата, но и съпругът може да смени фамилията си.
Не знам какво имате предвид под "нормалния начин на промяна на фамилията". Ако наистина толкова много желаете промяната на фамилията си, е добре да отбележите това при съставянето на акта за граждански брак. Успех!
TsveT
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 08 Апр 2007, 13:50

Ако пък не Ви допада и фамилното име на бъдещата Ви съпруга можете при сключването на гр.брак да запазите настоящето си име,а съпругата Ви - съответно да запази нейното си фамилно име.

Преди или след сключване на брака за Вас няма пречка да подадете ИМ по чл.19 от ЗГР,във вр.с чл.126 от ГПК /бързо производство/ пред Районен съд.Промяната на фам.име не може да се извърши свободно,все пак ще бъде съобразена с фамилното име,което носи баща Ви,или със собсктвеното име на дядо Ви по бащина линия,или с което е известен рода Ви в обществото и т.н.Няма логика примерно да придобиете фамилно име,каквото например няма и не е имало в рода Ви по произход.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 17:22

...,или със собсктвеното име на дядо Ви по бащина линия,...

Това би било идеалният вариант в случая. Фамилното ми име е на турски език и аз го считам за обидно имайки предвид факта, че може би мои роднини са били покръстени така в миналото.
Като гледам май ще приема името на бъдещата ми съпруга... Колкото и да е необичайно като практика.
guestuser
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 08 Апр 2007, 17:53

Това наистина ще бъде най-малко струващият вариант за Вас - и от административна, и от финансова, и от времева гледна точка. Дано решението Ви е обаче добре обмислено. В думите Ви прозира религиозна агресия. Не обобщавайте чак толкова. Вярно, че самата аз не съм "фен" на каквото и да е насилствено посегателство върху волята и личната свобода, но дано не насилите себе си с тази промяна. А иначе случаите, в които съпрузите приемат фамилията на съпругите си, изобщо не са рядко и необичайно явление. Успешен семеен живот Ви желая. И дано никога не търсите бракоразводна консултация от юристи!
sunshine_75
Потребител

Мнениеот guestuser » 08 Апр 2007, 18:50

sunshine_75 написа:Това наистина ще бъде най-малко струващият вариант за Вас - и от административна, и от финансова, и от времева гледна точка. Дано решението Ви е обаче добре обмислено. В думите Ви прозира религиозна агресия. Не обобщавайте чак толкова. Вярно, че самата аз не съм "фен" на каквото и да е насилствено посегателство върху волята и личната свобода, но дано не насилите себе си с тази промяна. А иначе случаите, в които съпрузите приемат фамилията на съпругите си, изобщо не са рядко и необичайно явление. Успешен семеен живот Ви желая. И дано никога не търсите бракоразводна консултация от юристи!

Благодаря за пожеланията от все сърце. Смятам да постъпя точно така. Поздрави
guestuser
Нов потребител

Re: Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак?

Мнениеот ocean » 09 Апр 2007, 22:26

guestuser написа:Мога ли да сменя фамилното си име при сключване на брак или това е възможно само за бъдещата съпруга?

Да, можете.
Колега адвокат взе фамилията на съпругата си с тиренце. "Петров-Стоянов", примерно. Имената са измислени, но случаят е съвсем истински.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот guestuser » 10 Апр 2007, 23:05

Не искам никакви тиренца. :( Искам да приема изцяло името на съпругата. Така и ще направя. Поздрави.
guestuser
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Апр 2007, 23:46

guestuser написа:Не искам никакви тиренца. :( Искам да приема изцяло името на съпругата. Така и ще направя. Поздрави.

След което направо ще Ви съдерат от базици и подигравки.Но все пак Вие си решавате .
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот neznaiko » 11 Апр 2007, 08:31

Ако не обръщате внимание на подиграфките - скоро подиграващите се ще спрат с бъзиците. А и не мисля че е работа на хората какво ще е е Вашето фамилно име.
neznaiko
Потребител

Мнениеот guestuser » 11 Апр 2007, 23:15

За съжаление сме такива. Който иска да се подиграва - това говори за него. Аз нямам намерение да обяснявам на който и да било защо е това мое решение.

Предпочитам да ме бъзикат месец-два отколкото да се казвам Османлиев например... За толкова други неща е възможно да преглътнеме самочувствието си... какво толкова е едно фамилно име? Колко мъже са били с грубо потъпквано самочувствие - от приятели и колеги, от шефове и от непознати.

Толкова ли е срамно да наследиш фамилията на жената, която обичаш? Надали. Жените да кажат дали е така.

Поздрави
guestuser
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Май 2007, 18:04

Щом сте си го решили - успех!
Но Вашите роднини със същата фамилия, която Вие не искате, как биха го възприели?
Gabi1
Потребител

Мнениеот neznaiko » 18 Май 2007, 08:19

Kolega vajna e voliata na vstapvashtia v brak da nosi familnoto ime na saprugata. Vazpriemaneto na tova ot strana na roditelite na mladojenetsa e irelevantno. Ako i za tova vzemem da se saobrazivame s vazpriemaneto ot strana na roditelite ... to moje 4oveka i izobshto da ne sklu4i brak. Vse pak gospodina e palnoleten predpolaga se 4e sam moje da vzema reshenia. V protiven slu4ai zakonodateliat shteshe da predvidi saglasieto da se izraziava ot negovite roditeli.
neznaiko
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Май 2007, 11:13

Естествено, че желанието на родителите при пълнолетен е ирелеватно.
Но ние не сме само юристи, а и хора.... Просто попитах от друга гледна точка. Има хора, за които името е нещо много - чие име ще носят бъдещите деца. И само за това, че не си харесва фамилията, а не по някакви наистина важни причини, може да скъса напълно връзките....
Но, всъщност, прав сте - не е моя работа. :wink:
Gabi1
Потребител

Назад към Семейни казуси