начало

Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева Минималното заплащане на съдебните заседатели да стане 50 лева

Жилищен въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жилищен въпрос

Мнениеот vladiniki » 18 Май 2007, 10:49

Съпруга ми притежава апартамент (като съкооператор в ЖСК) от 1990г.,но нотариалния акт е получен и зарегистриран тази година.Ние сме женени от 5 години.Въпросът ми е дали този имот се води придобит по време или преди брака.
vladiniki
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 18 Май 2007, 19:31

По време.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот ivan_davidov » 04 Юни 2007, 13:56

ей това е абсолютна несправедливост.

между другото преди този нотариален акт има един друг документ за влизане в ЖСК и после един договор мисля, който също е документ за собственост
ivan_davidov
Нов потребител

Мнениеот marter » 04 Юни 2007, 14:49

Жилищностроителна кооперация се образува за снабдяване на членовете й със собствени жилища, гаражи и ателиета чрез организиране на строителна дейност.
Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актове.

Същественото тук е дали всички членове са се снабдили с нотариален акт :shock: , за да бъде прекратена ЖСК. Ако не са- то в случая Вашата съпруга все още се води член на ЖСК. Тогава... :cry: , според ЗЖСК:

Чл. 15. (1) При прекратяване на имуществената общност между съпрузите, ако и двамата са членове на жилищностроителната кооперация, както и ако единият е член, а на другия съпруг бъде присъдена част от жилищноспестовния влог или от вноските в касата на жилищностроителната кооперация, съдът по иск на заинтересувания, предявен в едномесечен срок от прекратяване на имуществената общност, решава кой от двамата съпрузи да продължи членството, като взема предвид интересите на децата, жилищните нужди и здравословното състояние на съпрузите.
(2) В случаите по предходната алинея съдът може да реши членството да продължи и от двамата съпрузи, ако има самостоятелни имоти за всеки от тях или имотът може да се раздели на два самостоятелни.

(3) Разпоредбите на предходните алинеи не се прилагат, когато съпругът е станал по право член на жилищностроителната кооперация за отчужден негов имот, невключен в съпружеската имуществена общност, освен ако имущественото участие на другия съпруг в жилищностроителната кооперация е значително.

Чл. 16. (1) Член на жилищностроителна кооперация може с негово съгласие да бъде заместен изцяло или частично от неговия съпруг, а и с решение на общото събрание - и от негови деца.
(2) Молбата за встъпване в членствени права и съгласието на кооператора се представят на управителния съвет в писмена форма с нотариално заверени подписи.
Чл. 18. Всеки член на жилищностроителна кооперация е длъжен:
1. да внесе в жилищностроителната кооперация в определения срок встъпителна и дялова вноска, както и други вноски, определени от общото събрание;

Жилищностроителната кооперация се прекратява, след като всички членове бъдат снабдени с нотариални актове.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 04 Юни 2007, 14:54

ivan_davidov написа:ей това е абсолютна несправедливост.

По друга тема май съм го пускал ама пак :

Ако търсиш справедливост - върви в църква. В съда раздават правосъдие...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот ivan_davidov » 04 Юни 2007, 15:05

Clavdivs. написа:
ivan_davidov написа:ей това е абсолютна несправедливост.

По друга тема май съм го пускал ама пак :

Ако търсиш справедливост - върви в църква. В съда раздават правосъдие...

верно е, затова законите трябва да се познават...преди да се ожениш :)

кажи нещо по моя въпрос в съответната тема:)
ivan_davidov
Нов потребител

Мнениеот vesselincho » 04 Юни 2007, 19:19

Опитайте с предявяването на отрицателен установителен иск за оборване на презумпцията по чл. 19 ал.3 СК за изключване на т.нар критерий активност!

Успех!
vesselincho
Младши потребител

ЖСК

Мнениеот legista » 06 Юни 2007, 11:20

В случая строежа на апартамента е по време на брака Ви, а снабдяването с нот. акт за собственост- по същото време. Следователно, имате принос в изграждането му в ЖСК, а освен това сте в съпружески отношения и по време на издаването на акта за собственост. От всякъде сте собственик. Впрочем, откъде идват притесненията Ви?
legista
Младши потребител

Назад към Семейни казуси