- Дата и час: 16 Дек 2024, 14:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да си получа издръжката
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Как да си получа издръжката
Бившият ми съпруг отказва да ми изплати издръжка, макар да имам заведена жалба.Казва, че е направил влог на детето, но аз не мога да взема парите. Аз съм безработна, а на детето парите са му нужни сега.Как да постъпя?
- mrani
- Нов потребител
Уважаема госпожо! Присдената със съдебно решение издръжка на ненавършило пълнолетие дете е поставена под особена закрила на законодателя. Това е плащане, което се дължи за детето, но се предоставя на майката/на родителя, на койгото е присъдено упражняването на родителските права/, в качеството й на законен представител на детето. Плащането се извършва ритмично, ежемесечно и служи за задоволяване на основните жизнени потребности на детето, а не за влогонабирателна сметка. Бащата на детето е длъжен да Ви изплаща месечната издръжка до края на съответния месец, за който тя се дължи или на ръка срещу разписка, което се прави по-рядко, с пощенски запис или по банков път по сметка на майката. Ако бащата откаже да изплаща издръжката така, Вие имате право да заведете изпълнително дело. Да отнесете въпроса към съдия изпълнител. Съгласно ГПК изпълнителният лист се издава служебно и такси не се събират. Като втора, кумулативна възможност, можете да подадете тъжба за извършено престъпление по чл. 183 от НК до съответната Районна прокуратура по Вашето местоживеене - при положение, че бащата не Ви е платил две или повече месечни вноски. Този подход е много ефективен, защото под заплахата от наказателна отговорност много хора са склонни да се пречупят и да започнат редовното плащане на издръжката. Тъй като самият наказателен кодекс е предвидил освобождаване от наказателна отговорност при изплащане на дължимите вноски. Освен това тази привилегия се прилага само еднократно. При повторно забавяне на две или повече плащания, длъжникът не може да бъде освободен от наказателна отговорност. Наред с тези възможности ими и още една, но процедурата е много сложна и се прилаа само в ограничен брой хипотези. Става въпрос за изплащане на издръжка от Общината за сметка на държавата. Прилага се само, когато длъжникът няма налично имущество, срещу което да се насочи принудителното изпълнение и това бъде установено от съответния съдебен изпълнител. Ако длъжникът отбива редовна военна служба, ако изтърпява наказание лишаване от свобода, ако е в неизвестност и т.н. Предполагам, че първите две възможности ще свършат работа.
- anna2006
- Младши потребител
Не зная каква жалба имате заведена и къде, но компетентните органи ще си свършат работата. Друг е въпросът, че нито Прокурорът, нито дознателят могат да задължат бившия Ви съпруг да плати издръжката. Това е една привилегия, от която длъжникът би могъл да се възползва. Но той не е длъжен да го направи. Ако желае може и да не заплати издръжката Ви и да си понесе наложеното му от съда наказание. За Вас остава възможността при повторно такова престъпление - т.е. ако продължи да не плаща две или повече вноски да заведете второ наказателно дело - да пуснете втора тъжба до Прокуратурата. При повторност наказанието ще е по-тежко. Но по-ефективно ще бъде изпълнителното дело. Способите за принудително изпълнение - запор и възбрана върху вещи на съпруга Ви и върху трудовото му възнаграждение.
- anna2006
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|