Здравейте,
Първо държа да Ви уверя, че питам след като съм проверил дали това което ме интересува го има в семейните казуси във форумът Ви.
Та въпросът ми е следният аз съм студент 1-ва година, до колкото знам имам право да продължи издръжката от единият от разведените ми родители до 25 годишна възраст. Само че след като проверих в чл.82, ал. 2 от Семейният Кодекс установих че условието за издръжка до 25 годишна възраст включва само редовното обучение. В случаят аз уча задочно и това ми отнема правото на издръжка. Инересува ме по някакъв начин тази издръжка не може ли да продължи или това, че съм решил да работя и уча освобождава от задължение баща ми от въпросната издръжка?
Благодаря предварително!
Чл. 82, ал. 2 гласи.
Родителите дължат издръжка и на своите навършили пълнолетие деца, ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения за предвидения срок на обучение, до навършване на 20-годишна възраст при обучение в средно и на 25-годишна възраст при обучение в полувисше или висше учебно заведение.
- Дата и час: 16 Дек 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка за лица (студенти) над 20 годишна възраст?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Член 82 ал.2 от Семейния кодекс е достатъчно ясен и от него би следвало да си направите извода, че при така описаната от Вас обстановка не би следвало да Ви се изплаща издръжка.
- katerinakuch
- Активен потребител
Разпоредбата, която посочвате е относимата към Вашия случай. За да имате право на издръжка Вие следва кумулативно да отговаряте на следните изисквания
Следователно, след като сте студент задочно обучение и работите - тоест можете да се издържате от доходите си, задължението на вашия родител отпада. Не можете да я претендирате по исков ред, но ако той желае може да продължи да Ви дава издръжка.
ако последните не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си, когато учат редовно в средни, полувисши и висши учебни заведения
Следователно, след като сте студент задочно обучение и работите - тоест можете да се издържате от доходите си, задължението на вашия родител отпада. Не можете да я претендирате по исков ред, но ако той желае може да продължи да Ви дава издръжка.
- prof_prof
- Потребител
Интересуваше ме дали има и друго относно издръжката освен това което съм открил.
Благодаря за отговора Ви.
Благодаря за отговора Ви.
- Hirit
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|