начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

СИТУАЦИЯ ТИП ЛАТИНОСЕРИАЛ!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СИТУАЦИЯ ТИП ЛАТИНОСЕРИАЛ!!!

Мнениеот gitsa » 24 Окт 2007, 16:08

Здравейте! Развива се следната интрига: Имам жилище, в което понастоящем живее баща ми /76 г./ с бъдещата му съпруга /идната седмица ще сключат брак/ и тригод. им син /мой брат!/. Кандидат съпругата има жилище, но го отдава под наем и не желаят с баща ми и детето да се преместят. Въпросите ми са два:
1. ако след брака баща ми почине, какви са законните основания жена му да придобие права в/у моя апартамент.
2. ако след брака се разведат и впишат в споразумението, че семейното жилище остава в полза на майката с детето до навършване на 18 г., може ли действително тя да остане в него? Ако прехвърли /продаде и т.н./ собственото си жилище, моето ли ще се явява “семейното”?

Баща ми /който няма нищо на свое име/ със сигурност е намислил начин да осигури брат ми, но не зная как и ви моля за помощ.
Предварително ви благодаря!
gitsa
Младши потребител

Re: СИТУАЦИЯ ТИП ЛАТИНОСЕРИАЛ!!!

Мнениеот georgi07 » 24 Окт 2007, 16:18

gitsa написа:Здравейте! Развива се следната интрига: Имам жилище, в което понастоящем живее баща ми /76 г./ с бъдещата му съпруга /идната седмица ще сключат брак/ и тригод. им син /мой брат!/. !

На това се казва: аферим бабо машала.Ако всички бяха като баща ви нямаше да съществува проблемът с раждаемостта.
georgi07
Потребител

Мнениеот gitsa » 24 Окт 2007, 17:36

Благодаря Ви, KCN_kg! Утре съм при адвокат, но нямам търпение и искам да попитам какви варианти имам за изход от ситуацията?
1. Мога ли да ги изгоня след подписване на брак, колкото и непочтено да изглежда?
2. Решение ли е да сключа договор за наем с баща ми и дали след или преди брака им? Ако са под наем пак ли е "семейното" жилище в случай, че се разведат.

Взех мерки от тази год. да ми дават сумата на данъка и аз да го плащам, но последните 5 години те внасяха парите. На бележката излиза моето име, но подписът е на един от тях.
gitsa
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 24 Окт 2007, 17:46

Вашият собствен брак, ако това имате предвид, няма никакво значение, а дали можете да изгоните баща си, зависи от това, дали той има право на ползване върху имота. Иначе отношенията вие си ги знаете, знаете и кое би било морално в конкретния случай.
При техен развод предоставянето на жилището няма да е непременно до 18-годишната възраст на детето, може и за по-кратък срок. Когато жилището не е собственост на съпруга, който не упражнява родителските права, а на негови близки, предоставянето на жилището е за определен срок, който се предполага, че няма да е безобразно дълъг.
При наем пак е семейно.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот Stirlitz » 24 Окт 2007, 21:23

gitsa написа:2. Решение ли е да сключа договор за наем с баща ми и дали след или преди брака им? Ако са под наем пак ли е "семейното" жилище в случай, че се разведат.

Щом живят там, дори и под наем, то жилището е семейно!
Stirlitz
Младши потребител

Мнениеот gitsa » 26 Окт 2007, 15:33

ЗДРАВЕЙТЕ!
ПЪРВО-ЧЕСТИТ ВИ ПРАЗНИК! ... И ВТОРО, ПОНЕЖЕ ИМАМ ЧАС ПРИ ВАШ КОЛЕГА ЧАК ВЪВ ВТОРНИК, А НЕ ЗНАЯ КАК ЩЕ СПЯ СПОКОЙНО ДОТОГАВА, ВИ МОЛЯ ЗА МАЛКО РАЗЯСНЕНИЯ. ЯСНО Е, ЧЕ БАЩА МИ ЩЕ СЕ ЖЕНИ НА ПРЕКЛОННА ВЪЗРАСТ С ЦЕЛ ОБЛАГА НА МАЛКОТО СИ ДЕТЕ /МНОГО МУ Е МЪЧНО, ЧЕ ЩЕ СИ УМРЕ БЕЗ ДА Е ОСИГУРИЛ ЖИЛИЩЕ/ ИЛИ ЖЕНА СИ. СЧИТАМ, ЧЕ НАМЕРЕНИЯТА ИМ СА НАЙ-СКОРО СЛЕД БРАКА ДА СЕ РАЗВЕДАТ БЕЗ ДА МЕ УВЕДОМЯТ И ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ СЕМ. ЖИЛИЩЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА МАЩЕХАТА МИ, КОЕТО ВЕРОЯТНО ЩЕ УЗНАЯ ПРИ СМЪРТ НА БАЩА МИ. НАМЕРИХ ТОЗИ ЧЛ. ОТ СК:

"Предоставяне на семейното жилище след развода

Чл. 107.
(4) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца и семейното жилище е собственост на близки на единия съпруг, съдът може да го предостави на другия съпруг, комуто е предоставено упражняването на родителските права, за определен срок.

(5) Ползуването на семейното жилище по ал. 2-4 се прекратява и преди изтичането на срока, ако ползуващият сключи нов брак.

(6) Когато от брака има ненавършили пълнолетие деца, съдът служебно се произнася за ползуването на семейното жилище."

ВЪПРОСИТЕ МИ СА:
1. ДАЛИ МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ АЛ. 4, КАТО ПРИПОМНЯМ, ЧЕ ДЕТЕТО Е РОДЕНО ПРЕДИ БРАКА, НО ЖИВЕЯТ ДВАМАТА ОТ 2002 Г. В МОЕТО ЖИЛИЩЕ?
2. АКО 10 Г. СА ПОЛЗВАЛИ ЖИЛИЩЕТО МИ МОГАТ ЛИ ДА МИ ГО ВЗЕМАТ ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ИЛИ ТРЯБВА ДА Е ИЗПЪЛНЕНО И ДР. УСЛОВИЕ-ДА СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИТЕ МУ? КЪДЕ МОГА ДА ПРОЧЕТА ИНФОРМАЦИЯ ПО ТОЗИ ВЪПРОС?

ОЩЕ ВЕДНЪЖ БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО И ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!
gitsa
Младши потребител

Мнениеот portokal » 26 Окт 2007, 16:37

На мен ми се струва, че под "дете от брака" е логично да се разбира всяко общо дете на съпрузите, но мисля, че се среща (вкл. в съд. практика) и обратното мнение - буквалното тълкуване.
Колкото до развода - не че му пожелавам на баща ти да умира, но за мащехата е по-изгодно :oops: да останат женени, защото тогава, освен детето, ще му е наследница и тя - т.е. тя ще получи един дял, братчето ти - още един, и ти - един. Докато жилището ще го ползва след развода някоя и друга година и все ще трябва да се махне - ако въобще се приеме, че детето е "от брака".
Не мисля, че може да се говори за придобиване на имота ти от тях по давност при описаното положение.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот prof_prof » 26 Окт 2007, 17:17

kalahan написа:Еее, то Вашият казус ме подсети за ей този казус.
:lol:

Това е просто невероятно :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот Trapped » 27 Окт 2007, 11:49

KCN_kg написа:
А ние, ако задоволим любопитството Ви по купищата въпроси, които изсипахте, какво ще правите при адвоката ?

Ми ако помислиш логично, ще се сетиш, че повече мнения = по-голяма сигурност.

Но като си тръгнал да пазиш хляба на адвокатите, няма нужда да ставаш мнителен. Едва ли госпожата ще разчита само на мненията тук - все пак цял апартамент е това.;)
За повече подробности и допълнителни въпроси - потърсете КОНСУЛТАЦИЯ ОТ АДВОКАТ !

Ето пак - лозунгът, с който недобре платените юристи-занаятчии (разбирай по-бездарните) ще докопат своя пазарен дял, който им отива зян, благодарение на осведомителната функция на тоя форум. :lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот gitsa » 27 Окт 2007, 17:19

АКО ЗНАЕХ, ЧЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАМ ПОДОБЕН СКАНДАЛ-ХИЧ НЯМАШЕ ДА ПОСТАВЯМ ВЪПРОС ТУК. СПРЕТЕ ДА СЕ КАРАТЕ! БЛАГОДАРЯ НА ЕДНИ ЗА МНЕНИЕТО, НА ДРУГИ ЗА ВЕСЕЛИЕТО, ТРЕТИ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ ЗАСТЪПВАТ ЗА МЕН СЛЕД НАПАДКИТЕ ОТ СТРАНА НА KCN-kg И НА САМИЯТ/ТА KCN-kg ЗА АКТИВНОСТТА. И АЗ СИ МИСЛЯ, ЧЕ СЛЕД КАТО ТОВА Е ФОРУМ, ТО МОГА ДА ЗАДАВАМ ВЪПРОСИ В НЕГО И АКО НЯКОЙ КОМПЕТЕНТЕН ПРОЯВИ ИНТЕРЕС И ЖЕЛАНИЕ-ДА ДАДЕ АКЪЛ НА ПО-ПОРОСТИТЕ В ТАЗИ ОБЛАСТ КАТО МЕН. А ДОРИ И ДА НЕ ПИШЕТЕ, ВИЖДАМ, ЧЕ ЧЕТЕТЕ ТЕМАТА. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОПАДНЕ В ПОДОБНА СИТУАЦИЯ /НЕ ГО ПОЖЕЛАВАМ НИКОМУ/... И НЕКА ЧЕТЕМ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДРУГИТЕ И ДАНО ДА УСПЕЕМ ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ, ЗАЩОТО ЧОВЕК СЕ УЧИ ЦЯЛ ЖИВОТ. АЗ ПРОСТО РАЗСЪЖДАВАМ "НА ГЛАС" И АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ С ОТГОВОР, ТО ПОНЕ МЕ НАСОЧЕТЕ КАКВИ ВЪПРОСИ ДА ЗАДАВАМ НА АДВОКАТА ВЪВ ВТОРНИК, ЗАЩОТО НЯМА НАЧИН НЕЩО ДА НЕ ПРОПУСКАМ.
gitsa
Младши потребител

Мнениеот divain » 27 Окт 2007, 18:58

[quote="gi----АЗ ПРОСТО РАЗСЪЖДАВАМ "НА ГЛАС" И АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ С ОТГОВОР, ТО ПОНЕ МЕ НАСОЧЕТЕ КАКВИ ВЪПРОСИ ДА ЗАДАВАМ НА АДВОКАТА ВЪВ ВТОРНИК, ЗАЩОТО НЯМА НАЧИН НЕЩО ДА НЕ ПРОПУСКАМ.[/quote]

:lol: Не се притеснявайте , че ще пропуснете да зададете някой въпрос на адвоката си :lol:
Просто му обяснете каква е ситуацията , какво всъщност Вие искате !!! След като му представите документите които ще Ви поиска - тогава вече ще Ви каже точно и ясно ... може или не може и защо... :wink: Тук във форума това не можем да направим ...не можем да гадаем... - казвате : "...имам апартамент " - а дали наистина е само Ваш... и т. н. ?
УСПЕХ !
divain
Потребител

Мнениеот softy » 27 Окт 2007, 19:35

При описаната ситуация, за да се дадат по-точни отговори, приемам следното от фактическа страна: 1. жилището е Ваша собственост и баща Ви няма право на ползване върху него докато е жив или при други условия; 2. Брат ви, този, който е на 3 години, е припознат от баща Ви и следователно е официално негов син. При това положение след смъртта на баща Ви / дори ако има право на ползване върху имота/ наследници несъмнено ще бъдат преживялата съпруга и децата му, но те ще наследят само това, което е собственост на баща Ви. След като апартаментът не е негова собственост преживялата му съпруга и нейният син нямат права върху този Ваш имот. При развод - независимо дали по споразумение или по силата на съдебно решение, жилището, независимо, че е Ваша собственост, се третира като семейно жилище, щом семейството живее в него и в този случай може да се ползва от съпругата и нейния син НО САМО ЗА ОПРЕДЕЛЕН СРОК, обикновено година-две, през който период Ви се дължи пазарен наем.
Не виждам къде са Ви притесненията, освен ако жилището Ви е прехвърлено с договор за издръжка и гледане, където винаги съществува възможност да се иска разваляне на договора. Другото притеснение е, ако баща Ви има запазено пожизнено право на ползване върху имота - тогава трябва да се съобразявате с това му право- т.е. нямате право да искате да напусне имота и да Ви плаща наем, но отговорите на останалите Ви въпроси остават същите. Ако действително Вие сте собственик на имота предстоящият брак на баща ви не променя това положение и не може да доведе до някакви съществени ограничения, които да смутят правото Ви на собственост.
softy
Младши потребител

Мнениеот tanixima » 28 Окт 2007, 08:45

Започвам с уговорката че не съм адвокат и отдавна не съм се занимавала със семейно право, но просто усещам тревогата ти и бързам ако е възможно мааалко да те успокоя. В семейната имуществена общност СИО влизат вещи и права ПРИДОБИТИ ПО ВРЕМЕ НА БРАКА от двете страни при предполагане на равния принос.Разбрах че апартамента е на баща ти-НО!Как е станал негов е важно да съобщиш на адвоката-дали по наследство, дали чрез покупко-продажба дали чрез делба.Също така е важно да се уточни с майка ти дали са разведени или тя е починала. Защото ти във всички случаи имаш запазена част в него - въпроса е дали наследяваш майка си в него-дела става по-голям.От тук и възможността за продажба на същия-тъй като е придобит преди брака на баща ти той може да прехвърли имота само ако първо го е предложил на теб-като съсобственик.Но може да дари своята идеална част срещу гледане и издръжка, за което не се изисква твоето съгласие. Възможностите за казуса са доста, но има доста неща които не си споменала.А и едва 8 сутринта е и още не съм се събудила.Идеята беше да се успокоиш-изход винаги има!
tanixima
Нов потребител

Мнениеот softy » 28 Окт 2007, 13:03

tanixima написа:Разбрах че апартамента е на баща ти-НО!Как е станал негов е важно да съобщиш на адвоката-дали по наследство, дали чрез покупко-продажба дали чрез делба.

Задалият въпросът изрично подчертава - "Баща ми /който няма нищо на свое име/......"
softy
Младши потребител

Назад към Семейни казуси