начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Мнениеот b0ri » 07 Дек 2007, 23:38

Оригиналът на Акта за граждански брак остана при съпруга ми след нашата раздяла. В процес на развод съм. Към исковата молба за развода съответно следва да се приложи този документ.
Отидох в Общината да поискам да ми бъде издадено копие от Акта за брак, но се оказа, че трябва да попълня 2 броя молби - една от мое име и една от името на съпруга ми, където естествено той трябва да се подпише.
Въпросът ми е: нямам ли право аз лично /самостоятелно/ да поискам копие от документа, без съпругът ми да подава молба от негово име?
Отношенията със съпруга ми са ужасни и не бих могла да го моля за подобни неща.
:(
b0ri
Младши потребител

Re: Акта за сключен граждански брак е в съпруга ми

Мнениеот donna » 07 Дек 2007, 23:50

За пръв път чувам такова чудо ,винаги единия съпруг може да поиска дубликат,тия общинари хм....няма да ги обсъждам .
Ако ви откажат единия начин е да жалите ,другия да пуснете иска без него и в самата искова молба да направите искане да ви издаат съдебно удостоверение на базата на което дасе снабдите с дубликата /звучи ми като смешка ,ама.../
donna
Старши потребител

Мнениеот b0ri » 07 Дек 2007, 23:58

Има и още един проблем, който също е много неприятен - налага ми се да платя и всички данъци на апартамента в който той живее вече 5 години след раздялата ни / апартамента е закупен по време на брака/ и тогава чак ще имам право да подам молбите за копие от Акта за брак.
И не разбирам защо аз ще трябва да му плащам данъците и таксите за смет за 4 години при положение, че изобщо ме няма там.
Всъщност ми минава една мисъл, че може и в последствие да се окаже в моя полза ако ги платя.
b0ri
Младши потребител

Мнениеот donna » 08 Дек 2007, 00:04

b0ri написа:Има и още един проблем, който също е много неприятен - налага ми се да платя и всички данъци на апартамента в който той живее вече 5 години след раздялата ни / апартамента е закупен по време на брака/ и тогава чак ще имам право да подам молбите за копие от Акта за брак.
И не разбирам защо аз ще трябва да му плащам данъците и таксите за смет за 4 години при положение, че изобщо ме няма там.
Всъщност ми минава една мисъл, че може и в последствие да се окаже в моя полза ако ги платя.

Първото е незаконосъобразно ,начина е или жалене ,ще отнеме време или да платите.
Вие ми напомняте за един отдавнашен случай където в оня момент община Х беше взела съответното мъдро решение да издава документи и извършва услуги само срещу платени местни данъци и такси и стана така ,че почина един ,човек който нямаше роднини ,а същевременно имаше задължения към общината.......крайния резултата беше ,че погребението пое съседна община :evil:

Абе вариянта със съдебното удостоверение е най удачния мисля в случая :idea:
donna
Старши потребител

Мнениеот b0ri » 08 Дек 2007, 01:17

Към настоящият момент така стоят нещата в Община Хасково. Плащаш - получаваш документ. В цялата Дирекция на ГРАОН са разлепени съобщения за това.
Благодаря за отговорите - значи първо пробвам още веднъж в Общината по метода на "Дивото прасе" и ако е безрезултатно - при адвоката ми да решаваме как да постъпим.

Радвам се че сте от Свищов - там съм завършила и този град е много специален за мен!
Поздрави по случай студентският празник - 8 декември!
Пийнете по едно и за нас в някое готино местенце / сигурно сега след 15 години има много повече такива /
:D
b0ri
Младши потребител

до donna

Мнениеот b0ri » 22 Дек 2007, 22:42

Радвам се, че до някаква степен този форум се поизчисти от спамове!

Искам да ти кажа, че получих копие на Акта за брак по метода на "Дивото прасе" :D - т.е. с настояване и нагло поведение /след като си платих данъците разбира се/. Наложи се да се боря с 2 служителки на ГРАО, които не знаеха, че имам право еднолично да поискам копие от документите за гражданско състояние. Слава Богу - шефката на отдела беше наясно с правата ми и получих копията за по-малко от 15 мин.
Мисля си обаче,че ниското ниво на компетентност на служители, които пряко обслужват гражданите е в основата на бюрокрацията в държавата ни. Не искам да си представям ситуация в която възрастен човек ще трябва да разчита на услугите им. Най-малкото което го очаква е да го изкарат леко побъркан.

Желая Весели празници на всички! :)
b0ri
Младши потребител

Назад към Семейни казуси