начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Зов за помощ:Промяна на име по съдебен ред на бебе

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Зов за помощ:Промяна на име по съдебен ред на бебе

Мнениеот danang » 08 Яну 2008, 20:56

Здравейте,

Ето го проблема нашироко - През Октомври 2007г. се роди сина ми, съпругът ми е чужденец - англичанин, от скоро се преместихме да живеем в България, в болницата попълнихме формуляра за издаване на акт за раждане като за презиме посочихме не бащиното му име(съпругът ми не желаеше името му да фигурира), а моето презиме без окончание -ов или -ев. Служителката в болницата прие формуляра.

Отварям скоба - в интерес на истината тогава не бях чела ЗГР и реших впредвид факта, че рожбата ни е на половин британче не е задължително презимето да е бащиното име. В Англия "средно име" - "middle name" може да е каквото родителите си решат, даже може и без него, т.е може да имаш само 2 имена. Затварям скобата :) .

Тъжното е, че когато между 2 кърмения стигнах до ЕСГРАО да взема акта за раждане се оказа, че малкото бебе е с четири големи и тежки имена! :!: :?: Побеснях. Поисках да ми покажат попълнения от мен формуляр в болницата. Показаха ми го и там служебно някой с различен цвят химикалка е добавил тиренце между собственото име и презимето (детето вече има 2 собствени имена), както и услужливо добавил името на съпруга ми. Как може така? Закони, закони, но номерът ми бе на формуляра и адресът също, толкова ли не можаха да ме уведомят, а вместо това кръстиха детето ми?? Казаха ми, че единствения начин за промяна е съдебен.

Въпросите ми са:
1. трябва ли ни адвокат(гражданско право) или мога и сама да се боря с Районния съд?
2. Дали въобще има шанс да ни разрешат да използваме презиме, различно от бащиното? При всички положения искаме едно от имената да отпадне, за да си останат 3.
3.Колко време отнема процедурата?
4.Не е ли незаконно това налагане на имена по служебен път?

Ще се радвам да чуя мненията ви по този така важен за мен въпрос.
danang
Нов потребител

Мнениеот stupy » 10 Яну 2008, 23:37

Съгласно Семейният кодекс - Чл.32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
Въпреки че най-вероятно съпругът Ви има своите основания да не желае да фигурира в акта за раждане, той въпреки това е баща на детето и съответно в родилното просто са приложили закона за гражданската регистрация- Чл.13. (изм.,ДВ,бр.96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
Чл.14. (1) (изм.,ДВ,бр.96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Сигурно в родилното също така са Ви поискали и копие от акта за сключен граждански брак /поне на мен ми го искаха и двата пъти/ и така са определили бащиното и фамилното име на детето.
Единствения начин съпругът Ви да не фигурира в акта за раждане е да оспори произхода на детето от него. Така детето ще стане с неизвестен баща и могат да бъдат вписани Вашите имена като бащино и фамилно.
От тук идваме и до отговор на първият Ви въпрос - Да ще Ви е необходим адвокат.
По втория мисля, че няма нужда от коментар, Процедурата по самото променяне на името обикновено не е продължителна, НО зависи какво точно ще правите и от съда , разбира се , по четвъртия въпрос мисля че отговорих по-горе.
stupy
Младши потребител

Назад към Семейни казуси