През 1996 дядо ми оставя собс. 3/4 на мен..Внук си нали..и 1/4 оставя за него си .и когато дядо ми почина през 2000 тази 1/4 не знам каде остана но....майка се е страхувала сестрите на дядо ми да не я вземат и така когато майка ми заедно с тогавашният и мъж са направили фалшиво завещание УЖ от дядо ми..който почина 2000 год. завещанието е написано от този мъж .но не 2000 ,а е отворено чак 2002 ...в обявяването му пише съхранвано в дома на ищеца майка ми...така до тук ясно нали обаче сега стават разни неща , неща които не са ми приятни...заплахи че ще остана на улицата ....защото аз имам 3/4 а тя 1/4 ...
Има ли някаква надежда да успорвам това завещание и да стане невалидно защото то не е писано от дядо ми ...нито подписат е негов , плус това в един сайт пише ""'Чл.25. (1) Саморъчното завещание трябва да бъде изцяло написано ръкописно от самия завещател, да съдържа означение и датата, когато е съставено, и да е подписано от него. Подписът трябва да бъде поставен след завещателните разпореждания."""
'''''''''''''''''''' ТОВА ВЯРНО ЛИ Е? и мога ли по някакъв начин да го успоря...
- Дата и час: 16 Дек 2024, 18:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос -относно саморчно завещание...Проблем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Завещанието се оспорва от онези,чиито запазени части са накърнени от него и то от тези от тях,които имат качеството на наследници с право на запазена част-а това по нашия ЗН са низходящите,родителите и съпруга.А вие очевидно не сте сред тях.
И бъдете радостна,че получихте отговор,макар е неизчерпателен.Малко са такива щастливци:::))))))
И бъдете радостна,че получихте отговор,макар е неизчерпателен.Малко са такива щастливци:::))))))
- punisher
- Потребител
да именно говоря за фалшиво завещание и плус това дядо ми прехварля 3/4 ...интересува ме ако това завещание го няма 1./4 на кого оставаше защотото аз съм син на неговият син демек ВНУК....дядо ми има 2 сестри те имат ли право на дял ако е починал БЕЗ да е оставил ЗАКОННО ЗАВЕЩАНИЕ ПРИ НОТАРИУС или там където се оставят тези неща...????а след 2 години чак излиза на покъс завещанието което е УЖ съхранявано в дома на еди си кои?
- foxii
- Нов потребител
Вие не можете да оспорвате завещанието- не сте пряк наследник на дядо си! Това могат дса сторят братята и сестрите на майка Ви...
а майка ми пряк на следник ли е ?защото мисля че нито има кръвна връзка нищо...сещаш ли се... това че майка ми накара един мъж да направи фалшиво завещание и да го завери и да влезне във владение и да ме заплашва че ще остана на улицата и че всичко ще продаде ...а ..?
- foxii
- Нов потребител
Не е необходимо да си наследник с право на запазена част за да искаш да обявиш за нищожно завещанието, а тъй като вашият баща е наследник с право на запазена част той може да го оспори и намали до запазената си част. Ако пък баща ви е починал, оспорването можете да извършите вие.
- tiarra
- Потребител
МОЯТ БАЩА Е ПОЧИНАЛ както и дядо ми... но дядо ми 96 та преписва на мен 3/4 на баща ми нищо..и 1/4 остава след това по фашиф начин 1/4 отива в майка ми...(чрез фалшиво завещание)
Съвет какво да направя...
Съвет какво да направя...
- foxii
- Нов потребител
Само да Ви предупредя,като се ровите да не вземете съвсем да оплескате работата. Ако имотът е само на дядо Ви и той има наследници по права линия, дори и само един, братята и сестрите на дядо Ви не наследяват. Те обаче са с право на запазена част , която е възможно с вашите 3/4 да нарушавате и тогава за Вас ще стане по-зле. И понеже наистина не можете да се оправите със съвет по форума,консултирайте се с адвокат , на който ще е необходимо да начертаете родословното си дърво,ако искате точен отговор.
- sunrise
- Активен потребител
Ама методът на изключване явно е твърде сложна операция, та ти "чак сега разбра".
Иначе вярно, че изложението е хипер объркано, та трябва да се гадае. Доколкото на мен ми стана ясно, има две завещания на дядото: едно истинско - за 3/4 на внука (син на сина), и едно фалшиво, което майката /снахата/ си е направила с помощта на "някакъв мъж".
Трудно ще ти кажем "какво става с останалата 1/4", щото дет' се вика "в казуса няма данни".
Иначе вярно, че изложението е хипер объркано, та трябва да се гадае. Доколкото на мен ми стана ясно, има две завещания на дядото: едно истинско - за 3/4 на внука (син на сина), и едно фалшиво, което майката /снахата/ си е направила с помощта на "някакъв мъж".
Трудно ще ти кажем "какво става с останалата 1/4", щото дет' се вика "в казуса няма данни".
-
Trapped - Потребител
sunrise каква запазена част за братята и сестрите- Закон за наследството -Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството. Братята и сестрите не са низходящи, родители или съпруг.
- tiarra
- Потребител
Не съм твърдяла ,че братята и сестрите са със запазена част. Напротив , твърдя,че дори и един наследник по права линия да има ги измества. Именно наследника по права линия е със запазена част.
А в случая такъв явно има поне един-питащия ,като внук на дядо си.
А в случая такъв явно има поне един-питащия ,като внук на дядо си.
- sunrise
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|