Здравейте, казусът пред който съм изправена е доста интересен по лично мнение.Имаме починала жена, с единствен наследник дъщеря, 100 %инвалид, имаме и завещание в полза на брата на майката, с което тя оставя ВСИЧКО на него, като в самото завещание пише, че лишава дъщеря си от наследство, т.к. е НЕСПОСОБНА ДА СЕ ИЗВЪРШВА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ.Съответно адвокати, нотариуси и аз лично смятаме че това "лишаване" е недействително и дъщерята има право на запазена част от наследството равняваща се на 50 процента от имуществото на майката.Дотук го изяснихме, но идват два проблема:Един от апартаментите част от наследството е в продажба, като договора е сключен от братът на починалата на база завещанието, но сега нотариуса иска: първо експертиза дали момичето е дееспособно и ако е такова да се попълни декларация, че се отказва от наследството си.Въпросите ми са два:
1.Задължителна ли е такава експертиза, за да може след това да се направи отказ от наследство
2.Момичеро е в много тежко състояние, "на смъртно легло".Ако тя почине, нейните наследници- жив баща-имат ли право на иск за възстановяване на запазената част от имуществото намайка и.
Знам че е типично, но ме интересува много спешен отговор.Благодаря!
- Дата и час: 16 Дек 2024, 18:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследява ли се правото на запазена част от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
по първия въпрос- да, нотариусът е длъжен да се увери в дееспособността на лицето, а няма специалните знания да го направи, когато въпросът е на психиатрична или друга медицинска преценка.
по втория въпрос- също да, правото на възстановяване на запазена част е наследимо право.
по втория въпрос- също да, правото на възстановяване на запазена част е наследимо право.
- kpavlova
- Активен потребител
В момента сме стигнали до там или да правим експертизи и отказ от наследство, или да се обърнем към нотариус, отворил завещанието и съгласен да изповяда сделката така.
- neviadv
- Младши потребител
Майката е почина Ноември 2007г. и веднага е открито наследството.Момичето е наистина много "зле" и затова искаме да не се прави експертиза.Тук казуса е и малко морален, т.к. за момичето се грижи изцяло чичото и то добре, самата тя не би имала никакви претенции към имуществото, а и тя не може визически да има.Другото което е, че нотариуса обявил завещанието продължава да твърди, че няма абсолютно никакъв проблем чичото да продаде апартаментът и дори, че лишаването от наследство е действително и това обърква много чичото, който си мисли, че купувача си измисля някакви условия, които не са необходими и т.н.Съвсем скоро предстои развръзката и ако ви е интересно ще напиша каква е била.
- neviadv
- Младши потребител
Каква е връзката между "смъртното легло " и лишаването от наследство?
И какво общо има експертизата за пордажбата? Момичето иска да се откаже от наследството си ли?
Трябва да се води дело за възстановяване на запазена част.
И какво общо има експертизата за пордажбата? Момичето иска да се откаже от наследството си ли?
Трябва да се води дело за възстановяване на запазена част.
- sunrise
- Активен потребител
Цената я плаща моят приятел, с който живеем на семейни начала, аз като човек който има долу-горе представа от юридическата страна на сделки с недвижими имоти се опитвам да преценя премерен ли е риска, това което казвате го знам перфектно.Въпроса го поставих най-вече, защото има опасност момичето да почине всеки момент и се притеснявам да не вече баща и, който я е изоставил като 1-месечно бебе да се сети, че вече няма задължения, но има права.Ако момичето се почувства по-добре ще направим декларация за отказ от наследство, но в момента тя няма нужда нито такива декларации, нито от експертизи или каквито и да е неща, които да я обезпокоят.Аз съм готова да поема риска, но исках да разбера дали съм права.
- neviadv
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|