начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Спешно искъм съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спешно искъм съвет

Мнениеот TimeToCreate » 24 Мар 2008, 22:01

На 16 години съм имам баща който не ме е виждал откакто съм се родила и друг който ме е отгледал от 1 годишна възраст и който в момента е в чужбина. Биологичния ми баща не ме познава и не ми дава разрешение да изляза в чужбина. Мога ли да пътувам само с лична карта след като съм на 16 навършени?
И може ли само да си извадя задграничен паспорт и да излизам само с разрешенито на единия родител и да пътувам с него без разрешението на другия след като съм навършила 16?
Последна промяна TimeToCreate на 24 Мар 2008, 22:28, променена общо 1 път
TimeToCreate
Нов потребител

Мнениеот tiarra » 24 Мар 2008, 22:20

Не можеш да излезеш извън границите на Р България без съгласието и на двата родители, но можеш да заместиш липсата на съгласие от страна на баща ти със съдебно решение - необходимо е да се обърнеш към адвокат!
tiarra
Потребител

Мнениеот TimeToCreate » 24 Мар 2008, 22:30

А колко време трае процедурата за издаване на разрешение от съда?
TimeToCreate
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 25 Мар 2008, 12:18

Този, който Ви е отгледал, настойник ли е?
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот inspectora » 25 Мар 2008, 12:59

Trapped написа:Този, който Ви е отгледал, настойник ли е?

Чл. 109. (1) (Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Настойничество се учредява над малолетни (деца, ненавършили четиринадесет години), чиито родители са неизвестни, починали, поставени под пълно запрещение или лишени от родителски права. Настойничество се учредява и над лица, поставени под пълно запрещение.

:D

Кой не е чел закона ... момичето пише, че е на 16 ;)

А ако имате предвид "попечителство" - режимът е същия, а очевидно момичето си има майка, която не е лишена от родителски права ...

Иначе по въпроса - СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ!
По втория - .... никой не може да каже колко ще трае "делото" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 25 Мар 2008, 13:32

Mерси за поправката:) Не знам какво съм си мислел като съм писал..
Мисълта ми беше - този "друг", който Ви е отгледал какъв Ви се пада? Да не се окаже само, че е осиновител... :lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот TimeToCreate » 11 Апр 2008, 13:43

Не той ми ми е истински баща, не усиновител, но сега е в чужбина доколкото знам от него. Вече говорихме с адвокат и тя е задвижила делото дано стане нещо благодаря за информацията.

П.П. Искаше ми се да попитам съществува ли възможност, след като той не иска да ми даде разрешение за излизане от страната на него също да не му се позволи да излиза (това се е случило при един приятел, но може аз да не съм разбрала правилно).
TimeToCreate
Нов потребител

Мнениеот dimist » 11 Апр 2008, 14:58

не възлагай много надежди на съдебно решение
dimist
Потребител

Re: Спешно искъм съвет

Мнениеот donna » 11 Апр 2008, 16:38

TimeToCreate написа:На 16 години съм имам баща който не ме е виждал откакто съм се родила и друг който ме е отгледал от 1 годишна възраст и който в момента е в чужбина. Биологичния ми баща не ме познава и не ми дава разрешение да изляза в чужбина. Мога ли да пътувам само с лична карта след като съм на 16 навършени?
И може ли само да си извадя задграничен паспорт и да излизам само с разрешенито на единия родител и да пътувам с него без разрешението на другия след като съм навършила 16?

Вижте за да напуснете страната в тая ситуация се завежда иск по чл.72 СК от майка ви. Касае родителски права и ищец е майката нищо ,че сте на 16г .
Колко дълго ще трае не може да ви се каже ,ако сте от някой по малък провинциален град на инстанция до 3 месеца може и да мине , за големите натоварени съдилища не гарантирам там може и двойно.
donna
Старши потребител

Мнениеот TimeToCreate » 16 Апр 2008, 19:19

Благодаря, вече говорихме с адвоката и все пак иска беше подаден от мое име със съгласието на майка ми. Незнам защо така реши адвоката и не честно не ме интересува много щом той така е сметнал за правилно. Казаха ми че до 2 месеца някъде може и да стане нещо пък дано. Иначе става въпрос за град Пловдив.

П.П. Благодаря на всички за информацията :)
TimeToCreate
Нов потребител

Назад към Семейни казуси