начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Делба на наследство при наличие на саморъчно завещание?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Делба на наследство при наличие на саморъчно завещание?

Мнениеот inheritor » 06 Апр 2008, 23:59

Здравейте!
Майка ми е по право наследник на дялове от 210 дка земеделска земя:
-130 дка, собственост на нейните баба и дядо, починали ;
- 80 дка, съсобственост на баща й и неговите братя, починали ;
Към днешна дата, все още не е извършена доброволна или съдебна делба, въпреки, че планът за земеразделяне е от 1999 год., както и решенията на възстановяване.
През 1995 год.,40 дни след смъртта на баща им, братът на майка ми й представя саморъчно завещание, написано от баща им през 1992 год., с което той му завещава все още невъзстановената земеделска земя.
Саморъчното завещание не е обявено от нотариус съгласно закона. То е в същия вид и през 2000год., когато е заведено дело за делба, прекратено по взаимно съгласие.
През 2007год. братът на майка ми отново й представя завещанието, вече обявено от нотариус през 1999 год., без тя да е информирана.
Въпросът ми е, допустимо ли е, тя като наследник да поиска делба на наследството
( тези 210 дка. земеделска земя ) по чл.69 от Закона за наследството, като се има предвид, че не е спазен чл.27 от Закона за наследството, а именно, че след смъртта на завещателя, лицето, в което се намира едно саморъчно завещание, трябва веднага да иска обявяването му от нотариус? В случая, това става след четири години?
inheritor
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 07 Апр 2008, 00:09

Всеки сънаследник може да поиска делба за наследство.

В производството по делба ,още на първа фаза се допуска разглеждане истинността и оспорването на завещание.

За това сложно производство ще Ви е нужна адвокатска помощ.
sarbijanac
Активен потребител

Благодаря!

Мнениеот inheritor » 07 Апр 2008, 01:04

Разбира се, че ще ползвам адвокатска помощ. Имах предвид, че е изтекъл пет годишният срок от обявяване на завещанието (06.01.1999г.), при това формално, защото по време на делото за делба ( 2000-2001г.) това завещание все още не беше обявено от нотариус, което го правеше нищожно. Или поне е било укрито, с цел изтичане точно на този срок? Отговорът на другият наследник, в когото е било е, че е допуснал грешка, представяйки в съда копие от саморъчното завещание преди то да е било обявено , на което липсваше заверката на нотариуса. По тази причина не е представен и протокола за обявяване на завещанието от януари 1999 год.!?
Делото за делба беше прекратено по взаимно съгласие, като братът уверява сестра си, че независимо от завещанието, тя ще си получи полагащия й се дял. Именно това предполага, че се е целяло тя да не е информирана, за да не предяви претенции в пет годишен срок от обявяване на завещанието.
inheritor
Нов потребител

Мнениеот inheritor » 07 Апр 2008, 23:29

Наистина, дадох прекалено много инфо.
Основният ми въпрос е:
По какъв начин може да се оспорва едно саморъчно завещание след като е изтекъл пет годишният срок от неговото обявяване?
inheritor
Нов потребител

Мнениеот inheritor » 08 Апр 2008, 22:21

Адвокатът, който ме консултира заяви, че щом са изминали пет години от обявяването на саморъчното завещание, то не може да бъде оспорвано.
Това е причината да търся различни мнения от професионалистите тук, надявах се да се науча повече за решаването на подобни казуси.
inheritor
Нов потребител

Мнениеот inalex » 09 Апр 2008, 15:28

не се притеснявайте - получавате ги напълно безплатно. колкото до вица - наистина е смешен. поздравления :wink:
inalex
Младши потребител

Назад към Семейни казуси