Има ли изобщо регистри за брак и за раждане от тогава?
Рових се из старите закони ... по принцип видях, че има актове за брак и раждане ... някакви ... уж се заявява/вписва и в общината ...
Та въпросът ми е как да докажа, че има, респективно разбера, че няма брак между мъж и жена (говорим за период между 1910-1960, защото преди/след това не е възможно обективно да има такъв )
И втори въпрос - ако няма брак как да разбера едно дете дали е/не е "припознато" и/или "осиновено" от бащата/майката тогава (30-те) ...
Документи, с които разполагам - някакви "кръщелни" (църковни) на дцата ...
Справки в общината и църквата били правени, но няма данни за сключван брак между въпросните лица ... обаче били горели регистри и хич не се знае ...
Има и някакъв "картон" от ЕСГРАОН (на майката) където е правен кой го знае коя година (1960-1970 някъде) - май ей така по данни дадени от нея ... вътре какво написано какво не е ...
(дето се вика раждала по черешово време половината деца, а другата половина няколко дена преди/след селския събор - това в кръга на шегата)
Абе щуротия ...
Къде да ходя да ги гледам тея неща ... щото реално документи няма читави ... а на база тея кръщелни, картони, разни декларирани данни и т.н. (или не знам на каква база) се вадят удостоверения за наследници, които всеки път различно удостоверяват ... знаете как е наследства като се започнат да се делят ... пък там е мътна и бабата и дядото (и двамата починали понастоящем) уж са били във втори брак (дето не е ясно дали го е имало - въпросния, за който се опитвам да разбера) ... всеки с деца от първия и с общи деца ... каша-маша
Някой ако има опит с такива истории да сподели къде какво се проверява И конкретно относно кой на кого е наследник ... как да се провери издадените удостоверения за наследници вярно ли отразяват действителността (то естествено едва ли всички издавани до сега ще са вярни де, защото както по горе казах - всеки път е различно ), при положение, че наличните (засега "открити") документи са толкова оскъдни ...
- Дата и час: 17 Дек 2024, 10:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Брак през 30-те? Родители през 30-те?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
10х и на двама ви!
Каранедев - специални благодарности на теб!
Виждам, че май не е горял архива там, за където става въпрос ... леле какви са ми "убустници" тези "селски" кметове ... ц ц ц ... ще проверя и в Главна дирекция каквото ме интересува ... тя работата "ептен" "дебела" май ще се окаже ... ще се понамесят май и някой съвременни кодекси, които започват с "Н"
Каранедев - специални благодарности на теб!
Виждам, че май не е горял архива там, за където става въпрос ... леле какви са ми "убустници" тези "селски" кметове ... ц ц ц ... ще проверя и в Главна дирекция каквото ме интересува ... тя работата "ептен" "дебела" май ще се окаже ... ще се понамесят май и някой съвременни кодекси, които започват с "Н"
- inspectora
- Активен потребител
Струва ми се, че в главата ти е каша маша /много ми хареса израза/
В онези години, доколкото помня /чела съм/ е имало само църковен брак, който години по-късно автоматично се приравнява и се счита за граждански.
После до 1968г. имотите са били на титуляра си, не СИО, както е сега. Зависи кога са починали наследодателите. Има и една интересна промяна в ЗН през 1992г., и едно ТР /Май 1 беше от същата година/ която включва в кръга на наследниците пра пра внуците на братята и сестрите. /При тебе е друга случката обаче/ Щом имат деца - ясно е кой наследява - децата, по заместване техни низходящи.
Ако наследяват помежду си има значение еднокръвни, едноутробни, доведени заварени и т.н.
Децата в брак, без брак са с равни права, към тях са приравнени и напълно осиновените. При непълното има извесни разлики.
В регистрите на общината трябва да има данни за наследодателите.
Тази част от правото е като логическа задача, защото едното води другото пък второто, според зависи. Липсата на важни числа /години/ може да доведе до грешен отговор.
С документите които притежаваш можеш да "откриеш" наследниците.
Прецени внимателно СИО.
За неверни данни посочени в молбата за издаване на удостоверение за наследници се носи наказателна отговорност.
В онези години, доколкото помня /чела съм/ е имало само църковен брак, който години по-късно автоматично се приравнява и се счита за граждански.
После до 1968г. имотите са били на титуляра си, не СИО, както е сега. Зависи кога са починали наследодателите. Има и една интересна промяна в ЗН през 1992г., и едно ТР /Май 1 беше от същата година/ която включва в кръга на наследниците пра пра внуците на братята и сестрите. /При тебе е друга случката обаче/ Щом имат деца - ясно е кой наследява - децата, по заместване техни низходящи.
Ако наследяват помежду си има значение еднокръвни, едноутробни, доведени заварени и т.н.
Децата в брак, без брак са с равни права, към тях са приравнени и напълно осиновените. При непълното има извесни разлики.
В регистрите на общината трябва да има данни за наследодателите.
Тази част от правото е като логическа задача, защото едното води другото пък второто, според зависи. Липсата на важни числа /години/ може да доведе до грешен отговор.
С документите които притежаваш можеш да "откриеш" наследниците.
Прецени внимателно СИО.
За неверни данни посочени в молбата за издаване на удостоверение за наследници се носи наказателна отговорност.
- alissa
- Потребител
Аз пък не останах с впечатление, че в главата на питащия е каша маша. Той някакви свои правни изводи май не е изложил, само пита откъде да вземе данните кой на кого какъв се пада (аз за съжаление не знам, а сигурно е интересно да се знае), дали лицата са съпрузи и дали произходът на децата е установен. Определено тези две неща са от значение за наследяването.
А с това за наказателната отговорност при неверни данни в молбата аз лично не съм съгласна. Няма такъв състав, мисля.
Чл. 313 (ако него имате предвид) предвижда наказ. отг-ст само когато декларацията "по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства". Струва ми се, че няма такъв закон, указ или постановление във връзка с удостоверенията за наследници.
А с това за наказателната отговорност при неверни данни в молбата аз лично не съм съгласна. Няма такъв състав, мисля.
Чл. 313 (ако него имате предвид) предвижда наказ. отг-ст само когато декларацията "по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства". Струва ми се, че няма такъв закон, указ или постановление във връзка с удостоверенията за наследници.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
alissa, колегите ме разбраха какво питам и ме насочиха, за което благодарих ...
А Вие изобщо не сте разбрали за какво иде реч ...
Няма да коментирам написаното от Вас за СИО и т.н., само ще Ви кажа да прочетете отново въпроса ми и да ми кажете къде съм споменавал дори за вида на собствеността и т.н. ... както и да е ... личи си, че не сте в час
В главата ми изобще не е "каша-маша" ... но съдейки от написаното не мога да кажа същото за Вас
И само за Ваше сведение - да знаете ако Ви се налага - в "ония времена" за брака, макар и църковен се съставя акт за гражданско състояние, който се вписва в регистрите на общината ...
А Вие изобщо не сте разбрали за какво иде реч ...
Няма да коментирам написаното от Вас за СИО и т.н., само ще Ви кажа да прочетете отново въпроса ми и да ми кажете къде съм споменавал дори за вида на собствеността и т.н. ... както и да е ... личи си, че не сте в час
В главата ми изобще не е "каша-маша" ... но съдейки от написаното не мога да кажа същото за Вас
И само за Ваше сведение - да знаете ако Ви се налага - в "ония времена" за брака, макар и църковен се съставя акт за гражданско състояние, който се вписва в регистрите на общината ...
- inspectora
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|