Здравейте! Опитвам се да намеря отговор на следния въпрос: Дядо ми е починал през 1947 г.и е оставил като наследници съпруга (баба ми), две дъщери и син. При съставянето на емлячните регистри през 1949 г.записали нивите на името на синът му като глава на семейството и той ги внася в ТКЗС като единствен собственик. Баба ми почива през 1954 г. При възстановяването на земеделските земи сестрите му (майка ми и леля) си потърсиха правото като наследници на имота на дядо ми и по съдебен път въпроса беше уреден, като всеки получи по 1/3 от нивите. Въпреки решението на съда, вуйчо ни отказа да направим доброволна делба и до сега нивите не са поделени и само по констативният нотариален акт нивите се водят на тримата наследници на дядо ни.
Междувременно и тримата починаха. Останахме като наследници ние – децата на сестрите и съпругата и синовете на вуйчо ни. За да не водим съдебни делби, решихме да продадем имота като поканихме и наследниците на вуйчо ни, но се оказа, че те са направили отказ от наследството на баща си, вписан в районния съд и така наследник остава майка им. Въпросът ми е – какъв е нейният дял, след като това е наследство от свекъра и ?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 00:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пак за наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: пак за наследство
Има мнение, според което в този случай съпругът получава цялото наследство, защото в закона пише, че отказът уголемява дяловете на останалите наследници.
Но всъщност в случаите, когато останалият наследник е съпруг (а се отказват децата, родителите и т.н.), това не е така. Това, че отказът уголемява дяловете, се разбира в смисъл, че все едно отказалия се наследник от самото начало го е нямало и наследството се разпределя между "наличните" след отказа наследници по общите правила. Мисля, че конкретно за отказ на децата имаше и решение на Върховния съд в този смисъл.
Няма значение, че наследството е от свекъра, щом е било наследено първо от сина му. Има значение само, че са се отказали всички деца на вуйчото.
Накратко, в този случай все едно няма деца, а делът на вуйната е 2/3 от наследството на вуйчото (приемаме, че бракът им е продължил над 10 години), като останалата една трета се дели между вас. 1/6 е за децата на майка Ви и 1/6 - за децата на лелята.
Тези дроби са върху наследството на вуйчото, т.е. върху една трета от земята, не върху цялата земя.
Но предполагам, че се задава още по-голям спор, защото за да се откажат от наследството, децата вероятно са били посъветвани от някой привърженик на другото мнение - че техният отказ уголемява дела само на майка им.
Но всъщност в случаите, когато останалият наследник е съпруг (а се отказват децата, родителите и т.н.), това не е така. Това, че отказът уголемява дяловете, се разбира в смисъл, че все едно отказалия се наследник от самото начало го е нямало и наследството се разпределя между "наличните" след отказа наследници по общите правила. Мисля, че конкретно за отказ на децата имаше и решение на Върховния съд в този смисъл.
Няма значение, че наследството е от свекъра, щом е било наследено първо от сина му. Има значение само, че са се отказали всички деца на вуйчото.
Накратко, в този случай все едно няма деца, а делът на вуйната е 2/3 от наследството на вуйчото (приемаме, че бракът им е продължил над 10 години), като останалата една трета се дели между вас. 1/6 е за децата на майка Ви и 1/6 - за децата на лелята.
Тези дроби са върху наследството на вуйчото, т.е. върху една трета от земята, не върху цялата земя.
Но предполагам, че се задава още по-голям спор, защото за да се откажат от наследството, децата вероятно са били посъветвани от някой привърженик на другото мнение - че техният отказ уголемява дела само на майка им.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|