начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

неприсъствено решение

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неприсъствено решение

Мнениеот ralitsa » 23 Окт 2008, 13:18

Не си спомням коментирали ли сме темата по чл. 238 във вр. с чл. 324 от ГПК, ако е така, моля да ми посочите къде. Какво, дявол да го вземе, става, ако ответницата при развода не се яви въобще на заседание, въпреки, че призовката е изпратена на нейния постоянен адрес по лична карта ??
И нещо друго- този нов формат на лекса направо ми къса нервите. Нищо не мога да намеря и незнам защо ме отхвърля от форума за юристи. Ако трябва нещо, дипломката да сканирам... :shock:
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Re: неприсъствено решение

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 14:06

ralitsa написа:Не си спомням коментирали ли сме темата по чл. 238 във вр. с чл. 324 от ГПК, ако е така, моля да ми посочите къде. Какво, дявол да го вземе, става, ако ответницата при развода не се яви въобще на заседание, въпреки, че призовката е изпратена на нейния постоянен адрес по лична карта ??
И нещо друго- този нов формат на лекса направо ми къса нервите. Нищо не мога да намеря и незнам защо ме отхвърля от форума за юристи. Ако трябва нещо, дипломката да сканирам... :shock:

Неприсъствени решения по брачни искове не се постановяват , вървят си по общия ред.Има вече и практика по това , така и в новия коментар по ГПК на Иванова , Пунев и Чернев-там са развити сравнително подробни аргументи.Колкото до форум на юристи , получавам десетки лични съобщения от колеги , който явно са пропуснали темата и "процедурата" за получаване на пароли.Затова помествам линк. :)

viewtopic.php?f=5&t=32972
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 23 Окт 2008, 14:12

Здравейте! Не разбирам кое точно Ви притеснява! Постановяването на неприсъствени решения е недопустимо по брачни искове! Ако ответницата е призована и не се яви, това предполагам знаете не е пречка за продължаване и разглеждане на делото! Най-вероятно ще се даде помирителен срок...., ако имате "важна причина" може и да не се даде такъв, но обикновено съдиите го дават. На следващото заседание, което е първо редовно....се хвърляте смело в процеса с всички посочени от Вас и допуснати от съда доказателствени средсва! Успех!!!!!!!

Ако съм Ви разбрала правилно, притеснението Ви идва от :
Чл. 321. (1) "В първото заседание за разглеждане на делото по иск за развод страните трябва да се явят лично. При неявяване на ищеца без уважителни причини производството се прекратява". ....страните лично...означава, че не може да се явят само процесуалните им представители. Явяването на ищеца е задължително, за неявяване на редовно призован ответник....няма проблем.

п.п. Апропо, и на мен ми къса нервите новият лекс :D
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 14:30

778899 написа:Здравейте! Не разбирам кое точно Ви притеснява! Постановяването на неприсъствени решения е недопустимо по брачни искове! Ако ответницата е призована и не се яви, това предполагам знаете не е пречка за продължаване и разглеждане на делото! Най-вероятно ще се даде помирителен срок...., ако имате "важна причина" може и да не се даде такъв, но обикновено съдиите го дават. На следващото заседание, което е първо редовно....се хвърляте смело в процеса с всички посочени от Вас и допуснати от съда доказателствени средсва! Успех!!!!!!!

Ако съм Ви разбрала правилно, притеснението Ви идва от :
Чл. 321. (1) "В първото заседание за разглеждане на делото по иск за развод страните трябва да се явят лично. При неявяване на ищеца без уважителни причини производството се прекратява". ....страните лично...означава, че не може да се явят само процесуалните им представители. Явяването на ищеца е задължително, за неявяване на редовно призован ответник....няма проблем.

п.п. Апропо, и на мен ми къса нервите новият лекс :D

Това е точно , но трябва да се направи уточнение , че и ищецът може да не се яви лично , ако са налице важни обстоятелства за това.Пример за такива дава Постановление № 10 от 3.XI.1971 г., Пленум на ВС*(1), докладчик Иван Иванов-Помирително заседание не е необходимо само когато някой от съпрузите е поставен под запрещение, отсъства от страната поради далечно плаване, пребиваване и работа в чужбина или поради друга мъчнопреодолима причина не може да се яви в помирително заседание. ".На мен ми предстой едно такова дело , в което ни ищецът е налице , ни ответника.Страшно ще е ! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 23 Окт 2008, 14:34

:D :D :D ....това не го коментирах, колега, за да не обидя ралица....то е пределно ясно, пише го в самата разпоредба! :D
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот ralitsa » 23 Окт 2008, 14:36

Благодаря, страхотни сте!! А сега ще пробвам да се интегрирам и във форума за юристи... :D :D :D
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 14:42

778899 написа::D :D :D ....това не го коментирах, колега, за да не обидя ралица....то е пределно ясно, пише го в самата разпоредба! :D

Тъй де , аз го пуснах само за пълнота , да се изчерпи напълно въпросът! :D

Успех с делото ralitsa!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 23 Окт 2008, 14:44

:D :D :D :D ок! съгласна-трябва да се отговаря пълноценно! :) .... уж и аз все към това се стремя!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 23 Окт 2008, 19:29

Не че ми е работа, ама да си питам- какъв е този помирителен срок :?:
И къде изобщо съдебния състав го дава...най-вероятно :?:

п.п. това :roll: само за пълнота.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 23 Окт 2008, 19:45