- Дата и час: 17 Дек 2024, 00:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
права върху колата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
права върху колата
В момента сме пред развод.Миналата година се наложи майка ми да тегли кредит но поради възрастта и не и позволиха.Трябваше аз да тегля от нейно име кредита.Но за да се подпише за кредита мъжът ми поиска генерално пълномощно за колата иначе не искаше да се подпише.Трябваше да му го дам защото парите трябваха на майка ми .Колата е придобита по време на брака.По голямата част от парите за нейното купуване са от мен.Затова при купуването и тя беше записана на мое име.Преди около 1 седмица научих че още на следващия ден той я е прехвърлил на един негов приятел.И сега сигурно я кара с пълномощно незнам точно как.Аз просто си искам парите дадени от мен но той заяви че няма да видя нищо от колата.Какво мога да направя искам само справедливост.
- mariana19_73_
- Нов потребител
Re: права върху колата
Какво разбирате под това,че парите са били Ваши? Отпреди сключването на брака ли бяха или по наследство.
До доказване на обратното, колата е СИО, тоест на двамата. Законът урежда начина по който става разпореждането с имуществото.
Той взема колат-Вие му оставате дълговете.
До доказване на обратното, колата е СИО, тоест на двамата. Законът урежда начина по който става разпореждането с имуществото.
Той взема колат-Вие му оставате дълговете.
- sunrise
- Активен потребител
парите за колата са дадени от родителите ми по време на брака.Но мъжът ми си кара моята кола най вероятно с някакво пълномощно от приятелят му.Заяви че щом са му дала генерално пълномощно не се иска моето съгласие за продажбата на колата.Талона на колата е на името на неговия приятел.Как са я прехвърлили в Кат не знам. Аз си искам само моята част но той и на това не е съгласен.Нямало да видя нищо от нея.В момента си я кара той използвал е приятеля си за да не ми даде моята част от колата.Такива ли са ни законите или си има вратички.
- mariana19_73_
- Нов потребител
Колата е СИО, след като е придобита по време на брака. Няма никакво значение колко пари сте дали вие и колко е дал вашият съпруг. Дори и 100 лв. да е дал, той има дял от колата - 50%. Но ако се докаже липсата на принос, не определен принос, а пълната липса на такъв, от страна на вашия съпруг, при закупуване на колата, тогава тя може да се изключи от СИО. Последното обаче става само с съдебно решение.
Закона определя начина на разпореждане с вещи - СИО от съпрузите. Понеже СИО е бездялова до прекратяване, всеки от тях може да се разпорежда с вещта като негова собственост. Но за вещите, за придобиването на които се изисква нотариална форма (недвижими имоти, коли и т.н.) се изисква съгласието на двамата съпрузи, при извършване на сделки. Г–жо вие пишете, че сте дали на съпруга си пълномощно да се разпорежда с колата. Няма начин да си я върнете. Но може по съдебен ред да се иска да се установи каде са парите, ако евентуално колата е продадена. От тези пари обаче може да получите едва 50% след прекратчване на брака.
Сърпугът ви явно вече се е консултирал с адвокат, понеже така, както обяснявате ситуацията има професионална намеса. Съветът, който мога да ви дам е по възможно най-бързия начин намерете адвокат специалист по бракоразводни дела. В противен случай може да се окаже, че колата не е единственият ви проблем!
Закона определя начина на разпореждане с вещи - СИО от съпрузите. Понеже СИО е бездялова до прекратяване, всеки от тях може да се разпорежда с вещта като негова собственост. Но за вещите, за придобиването на които се изисква нотариална форма (недвижими имоти, коли и т.н.) се изисква съгласието на двамата съпрузи, при извършване на сделки. Г–жо вие пишете, че сте дали на съпруга си пълномощно да се разпорежда с колата. Няма начин да си я върнете. Но може по съдебен ред да се иска да се установи каде са парите, ако евентуално колата е продадена. От тези пари обаче може да получите едва 50% след прекратчване на брака.
Сърпугът ви явно вече се е консултирал с адвокат, понеже така, както обяснявате ситуацията има професионална намеса. Съветът, който мога да ви дам е по възможно най-бързия начин намерете адвокат специалист по бракоразводни дела. В противен случай може да се окаже, че колата не е единственият ви проблем!
Vox emisa volat, litera scripta manet!
-
rexlegis - Потребител
и аз така си мисля - при развода едва ли някаква стара кола
е най-важното нещо.а иначе ако колата е продадена как ще
се иска от съда да установява къде са парите-той винаги може да
каже -похарчихме ги-нали бяха общи...
е най-важното нещо.а иначе ако колата е продадена как ще
се иска от съда да установява къде са парите-той винаги може да
каже -похарчихме ги-нали бяха общи...
- vetre