начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Давност на заем

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на заем

Мнениеот marta2000 » 03 Ное 2008, 15:58

Здрайвете,
Искам да попитам:
Появи се един човек,който твърди,че моят отдавна/2002 г./починал баща преживе му дължал сумата от 7000 лв./тогавашни пари.Показва и ксерокопие от бележка, уж саморъчно написана от баща ми и удостоверяваща този факт от 1996 г.Същият поискал помощ от кварталния ми отговорник и той от своя страна ме привика и ме посъветва да се издължа.
Моля,да ме посъветвате как да постъпя.Освен това,че майка ми и баща ми са се развели 1955 година и от тогава аз не съм живяла с него./била съм на 3 години/.
Благодаря !
marta2000
Нов потребител

Re: Давност на заем

Мнениеот ivan_lawyer3 » 03 Ное 2008, 16:59

Пет години е максималният срок за изпълнение на парични дългове.
Няма никакъв шанс да Ви осъдят за тези пари. Никой съд няма да издаде решение, тъй като срокът е много отдавна погасен - още през 2001г., а освен това сумата се равнява на 7 сегашни лева.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот marta2000 » 03 Ное 2008, 17:51

Много Ви благодаря за отговора.Дали не може да ми дадете Ваши координати,за да ползвам срещу заплащане Вашите услуги по приключване на случая.С уважение : Марта
marta2000
Нов потребител

Мнениеот vetre » 04 Ное 2008, 00:08

и какво заплащане предлагаш за защита от дълг от 7 лева?може би 5лв?
vetre
Потребител

Мнениеот marta2000 » 04 Ное 2008, 01:02

Проблемът не е в заплащането, а в защитата ми от тези хора и от кварталния ми отговорник.Това е денонощен тормоз.
marta2000
Нов потребител

Мнениеот lex_master » 04 Ное 2008, 09:56

Това изобщо не е работа на полицията. Направете оплакване до началника на РПУ, защото се касае до граждански взаимоотношения .
lex_master
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 04 Ное 2008, 17:00

Кварталният Ви отговорник няма право да се намесва в граждански отношения, камо ли да Ви дава съвети как да постъпите в такива отношения. Вие не сте извършила престъпление, не дължите въпросната сума, не Ви търси съдия-изпълнител. Живейте си спокойно.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Ное 2008, 22:23

ivan_lawyer3 написа:Пет години е максималният срок за изпълнение на парични дългове.
Няма никакъв шанс да Ви осъдят за тези пари. Никой съд няма да издаде решение, тъй като срокът е много отдавна погасен - още през 2001г., а освен това сумата се равнява на 7 сегашни лева.

Зависи - деноминацията на лева беше именно 1999г., но през месец юли, т.е. ако заемът е от втората половина на 1999г., дългът по сегашни пари си е 7000, а не 7 лева. Отделно могат да се претендират лихви (за които давността е 3-годишна).
Давността не се прилага служебно от съда - тя е от относителните процесуални предпоставки, поради което ако ответникът не направи възражение за изтекла давност, съдът не може да прекрати делото като недопустимо.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Ное 2008, 22:37

kalahan2008 написа:
ivan_lawyer3 написа:Пет години е максималният срок за изпълнение на парични дългове.

Зависи - деноминацията на лева беше именно 1999г., но през месец юли, т.е. ако заемът е от втората половина на 1999г., дългът по сегашни пари си е 7000, а не 7 лева. Отделно могат да се претендират лихви (за които давността е 3-годишна).
Давността не се прилага служебно от съда - тя е от относителните процесуални предпоставки, поради което ако ответникът не направи възражение за изтекла давност, съдът не може да прекрати делото като недопустимо.

Че 99 е деноминацията 99 е , но дългът е от 96 , според показания документ.Пък и тук става по-скоро за тормоз , отколкото за правен спор.Като си иска парите да си предяви иск в съда , какви са тия квартални-мартални щуротии.А относно давността , преобладаващото становище и практика е че тя е материалноправен институт и при възражение , искът е неоснователен ,, а не недопустим.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот marta2000 » 04 Ное 2008, 23:51

Благодаря на всички!И аз бях шокирана ,когато кварталният ме извика при него и след назидателните му словоизлияния ,ми обясни как трявбало да протече разплащането."Отсреща в кафенето му даваш парите и после идвате при мене,за да приключим преписката."
marta2000
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 05 Ное 2008, 11:23

Никакви пари по случая точно в кафене няма да давате, а кварталният няма абсолютно никакво отношение към тези пари. Да не говорим, че претендиращият е показал някакво ксерокопие, а не оригинал на документ.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Ное 2008, 23:34

REVOLUTION написа:А относно давността , преобладаващото становище и практика е че тя е материалноправен институт и при възражение , искът е неоснователен ,, а не недопустим.

Ами не съм сигурен дали това е преобладаващото становище, но е становището, което аз не споделям :mrgreen:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Ное 2008, 23:49

kalahan2008 написа:
REVOLUTION написа:Ами не съм сигурен дали това е преобладаващото становище, но е становището, което аз не споделям :mrgreen:

Разбира се , уважавам мнението ти , но аз пък от своя страна съм на обратното становище. :D А че е преобладаващо , мисля няма съмнение.Съдебната практика е константна , макар , че има и няколко решения , изключения колкото да потвърдят правилото. :D В теорията не съм правил проучване , но и там мисля , че везните клонят към материалноправното разбиране.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 06 Ное 2008, 00:38

REVOLUTION написа:В теорията не съм правил проучване , но и там мисля , че везните клонят към материалноправното разбиране.

Ами аз по принцип перифразирах Живко Сталев :D
Стр. 185 от 7-то идание на учебника гласи:
"Понеже се погасява само правото на иск, а не самото материално субективно право, изтичането на давностния срок се явява като процесуална пречка (отрицателна процесуална предпоставка) за допустимостта на иск (опр. 70-90-ІІ, Б Х 23). Изводът е, че искът слева да се отхвърли като недопустим, а не като неоснователен"
:D
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Ное 2008, 00:56

Да , другото голямо име(от българските автори) зад това разбиране е това на проф.Таджер , на обратното становище са обаче повечето автори ,сега се сещам със сигурност за проф.Павлова , проф.Голева , доц.Чернев, проф.Кожухаров , проф.Калайджиев....А относно Сталев , самият той в учебника си казва , че "на практика при възраженията за давност исковете се отхвърлят като неоснователни"-това е от Осмо издание. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот marta2000 » 06 Ное 2008, 15:06

Проблемът ми си остава.Моят адвокат настоява да платя 700.За това моля някой от Вас да ми даде координатите си та лс,защото също не съм съгласна да давам залудо пари.
marta2000
Нов потребител

Мнениеот octavia » 06 Ное 2008, 15:13

Аз пък не виждам защо всъщност Ви е нужен адвокат. Не Ви съдят, доколкото разбирам - идете сама при началника на РПУ, където е "кварталният отговорник", и помолете да наредят на отговорника да не Ви тормози повече, защото не му е работата да се занимава със съмнителни заеми. Пуснете и жалба срещу този "кредитор", в която запишете, че всякакви претенции към Вас следва да търси по съдебен ред, не чрез тормоз и полиция. За тези документи не е нужно да имате адвокат, в РПУ ще Ви помогнат да ги напишете.
Ако все пак държите на адвокат - ще трябва да си платите.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот marta2000 » 06 Ное 2008, 15:21

Естествено,че ще си платя хонорара.Спор по този въпрос няма.Просто съм далеч от тази материя и съм малко смотана. :oops:
marta2000
Нов потребител

Назад към Семейни казуси