преди 3 дни мина бракоразводното ни дело по взаимно съгласие
в иска /молбата ни за това / беше вписано че детето се присъжда на мен , че запазвам моминската си фамилия , размерът на издръжката и дни и място на виждане на детето от баща му
искам да попитам следното
в момента живея с приятелят си с когото сме тайно от 2 години и явно от 1 мес.
по времена брака купихме апартамент с потребителски кредит и с пари от гарсониера дадена от родителите на мъжът ми
сега той иска пари в размер на тази гарсониера , заемът да се дели на 2 и осаналата част / каквото остане след като си купи гарсониера и върне заема да се дели на 2
имуществото / кола , печки , перални , хладилници , и т.нІ да се делят като се има в предвид кое е подарено от родителите му
въввсички форуми пишат следното , ако детето е под 18 и е присъдено на мен аз имам право на ползване и имуществото се дели на 2 щом е придабито след време на брака
ако аз не се съглася на условията / за гарсониера и подялба на връщане на заема / щял да ме съди , че аз съм имала връзка и съм си тръгнала от вкъщи
май е най добре да се консултирам с адвокат , защото преди развода уж беше съгласен по взаимно съгласие а сега мисли друго
но не питай старило питай патило
ако някой се е сблъсквал с подабна ситуациа моля да пише
- Дата и час: 17 Дек 2024, 03:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подялба на имущество след развод по взаимно съгласие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: подялба на имущество след развод по взаимно съгласие
Това, че сте имали връзка има отношение само към развода! Моя съвет е изчакайте да влезе в сила решението за развод и след това му заявете, че не сте съгласна! Приносът не е само в средства, а и в грижи за децата, полагане на грижа за семейството и т.н. Постъпете умно и сега не му казвайте нищо!
- medilex
- Младши потребител
Бракоразводното ни дело по взаимно съгласие...
Мда, колега чл. 330, ал.5
Към питащата- прочетете в споразумението, какво пише за движимите вещи- дали е налична формулировката- същите са поделени от страните извънсъдебно и няма спор...
По отношение недвижимостите- имате проблем, съдебно производство за по-голям принос е възможно... но след година време и това право се преклудира.
И не вярвайте на всичко написано из форумите- имате адвокат по бракоразводното дело- отнесете въпросите си към него. Колегата ще ви обясни подробно..., надявам се.
п.п. онова със сблъсъка ми хареса...
Мда, колега чл. 330, ал.5
Към питащата- прочетете в споразумението, какво пише за движимите вещи- дали е налична формулировката- същите са поделени от страните извънсъдебно и няма спор...
По отношение недвижимостите- имате проблем, съдебно производство за по-голям принос е възможно... но след година време и това право се преклудира.
И не вярвайте на всичко написано из форумите- имате адвокат по бракоразводното дело- отнесете въпросите си към него. Колегата ще ви обясни подробно..., надявам се.
п.п. онова със сблъсъка ми хареса...
- Гост.
- Старши потребител
Изобщо не разбирам какво става в този форум напоследък?
Да ме прощава преждепишещият, ама квалификациите да си ги запази за себе си, а?!?
Ако ще се пише нещо по темата- ок., ако някой е решил да излива яростно гнева си тук, да припомня- объркАл се е!
Да ме прощава преждепишещият, ама квалификациите да си ги запази за себе си, а?!?
Ако ще се пише нещо по темата- ок., ако някой е решил да излива яростно гнева си тук, да припомня- объркАл се е!
- Гост.
- Старши потребител
Изтриха го, и правилно според мен.
- Гост.
- Старши потребител
Чл 21 от сега деистващия СК
"Преобразуване на лично имущество
Чл.21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл.20, ал.1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна. "
Това е т.нар. трансформация на лично имущество. При нея по време на брак с ЛИЧНИ средства или чрез лично имущество се придобива вещ. Вещта е лична, а не обща, именно заради трансформацията. Във вашия случай е приложима и ал 2 на 21. Така, че има резон в исканията на бившия ви съпруг.
И не е редно това, че той се е съгласил да получите родителските права да е аргумент да се обогатите. Защото ако развода е бил по исков път при ваша вина за развода едва ли щяхте до получите родителските права. Освен това въпросът за упражнявването на родителските права винаги може да се постави отново за разглеждане.
Все пак тъй като е редно да се видят споразумението и документите за начина на придобиване на апартамента и др. е във ваш интерес да говорите с адвоката си.
"Преобразуване на лично имущество
Чл.21. (1) Лични са вещите, правата върху вещи и паричните влогове, придобити през време на брака изцяло с лично имущество по чл.20, ал.1 или с друго лично имущество, придобито преди брака.
(2) Когато вещите, правата върху вещи и паричните влогове са придобити отчасти с лично имущество по предходната алинея, лично притежание на съпруга е съответна част от придобитото, освен ако тази част е незначителна. "
Това е т.нар. трансформация на лично имущество. При нея по време на брак с ЛИЧНИ средства или чрез лично имущество се придобива вещ. Вещта е лична, а не обща, именно заради трансформацията. Във вашия случай е приложима и ал 2 на 21. Така, че има резон в исканията на бившия ви съпруг.
И не е редно това, че той се е съгласил да получите родителските права да е аргумент да се обогатите. Защото ако развода е бил по исков път при ваша вина за развода едва ли щяхте до получите родителските права. Освен това въпросът за упражнявването на родителските права винаги може да се постави отново за разглеждане.
Все пак тъй като е редно да се видят споразумението и документите за начина на придобиване на апартамента и др. е във ваш интерес да говорите с адвоката си.
- enter
- Потребител
С правната аргументация съм съгласна, но се дистанцирам от отклонението.
А резон дали има или няма- въпрос на доказване, колега.
А резон дали има или няма- въпрос на доказване, колега.
- Гост.
- Старши потребител
по времена брака купихме апартамент с потребителски кредит и с пари от гарсониера дадена от родителите на мъжът ми той е частично СИО
сега той иска пари в размер на тази гарсониера , заемът да се дели на 2 и осаналата част / каквото остане след като си купи гарсониера и върне заема да се дели на 2 абсолютно прав е !
имуществото / кола , печки , перални , хладилници , и т.нІ да се делят като се има в предвид кое е подарено от родителите му и пак е прав
въввсички форуми пишат следното , ако детето е под 18 и е присъдено на мен аз имам право на ползване и имуществото се дели на 2 щом е придабито след време на брака -така е , АКО има решение на съда за ПОЛЗВАНЕ на жилището , но ще плащаш обезщетение / наем за частта на бившия съпруг,която дори в случая е по-голяма от твоята
сега той иска пари в размер на тази гарсониера , заемът да се дели на 2 и осаналата част / каквото остане след като си купи гарсониера и върне заема да се дели на 2 абсолютно прав е !
имуществото / кола , печки , перални , хладилници , и т.нІ да се делят като се има в предвид кое е подарено от родителите му и пак е прав
въввсички форуми пишат следното , ако детето е под 18 и е присъдено на мен аз имам право на ползване и имуществото се дели на 2 щом е придабито след време на брака -така е , АКО има решение на съда за ПОЛЗВАНЕ на жилището , но ще плащаш обезщетение / наем за частта на бившия съпруг,която дори в случая е по-голяма от твоята
- ilianvanev
- Нов потребител
Хора вие имате развод по взаимно съгласие поне така разбрах нали така писахте е тогава в споразумението трябва да сте уредили всичко !
- donna
- Старши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|