Здравейте!
Предварително се извинявам, ако преди сте обсъждали въпроса, който искам да Ви задам, но аз не успях да намеря отговор. Имам детенце на 3г. и половина. С баща му нямаме брак. Живяхме заедно до навършване на 1 годинка на детенцето и се разделихме. Аз заведох дело за родителско права и издръжка. Бяха ми присъдени правата и издръжка в минимален размер. От раздялата до сега бащата изплаща редовно издръжката, но посещава детето най-много 3 пъти в годината. Моят въпрос е аз водя ли се самотна майка. Адвокатът, който води моето дело за родителски права, ми каза, че не съм самотна майка, тъй като детето е припознато и е записано на имената на баща си. За да се водя самотна майка е трябвало в акта за раждане да пише баща наизвестен. В моя случай не е така. Поинтересувах се и от други мнения. Софийски адвокат твърди, че аз съм самотна майка, тъй като реално сама отглеждам детето си. Моля запознатите с този въпрос да ми дадат отговор. Важно е за мен, тъй като ми предстои живот и здраве преместване в София и ми е нужна тази информация при кандидатстването за детска градина. Благодаря предварително!
- Дата и час: 17 Дек 2024, 03:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Самотен родител
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Самотен родител
По отношение условията за прием с детските градини в София Ви съветвам да се запознаете със съответната нормативна уредба, за да прецените дали статутът Ви е от значение.
Колкото до останалите права, по-новото законодателство (за разлика от Указа за насърчаване на раждаемостта напр.(отм) не съдържа кой знае какви по-особени норми.
Терминът "самотна майка" пък въобще не фигурира където и да било. Затова и получавате различни отговори на въпроса си. Затова пък има легално определение на "самотен баща - осиновител".
Подлежите на социално подпомагане по реда на Закон за социално подпомагане, ако отговаряте на предвидените в него условия, както и може да получавате семейни помощи за деца по Закон за семейните помощи за деца.
Колкото до останалите права, по-новото законодателство (за разлика от Указа за насърчаване на раждаемостта напр.(отм) не съдържа кой знае какви по-особени норми.
Терминът "самотна майка" пък въобще не фигурира където и да било. Затова и получавате различни отговори на въпроса си. Затова пък има легално определение на "самотен баща - осиновител".
Подлежите на социално подпомагане по реда на Закон за социално подпомагане, ако отговаряте на предвидените в него условия, както и може да получавате семейни помощи за деца по Закон за семейните помощи за деца.
- fani_i
- Потребител
"3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст."
Във връзка с това определение за самотен родител от Допълнителни разпоредби на Правилник за прилагане на закона за социално подпомагане, макар че терминът не се среща в този вид никъде другаде в текста му, може да се обърнете към Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеенето Ви и да проверите дали подлежите на социално подпомагане по реда на чл.9 от правилника.
Във връзка с това определение за самотен родител от Допълнителни разпоредби на Правилник за прилагане на закона за социално подпомагане, макар че терминът не се среща в този вид никъде другаде в текста му, може да се обърнете към Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеенето Ви и да проверите дали подлежите на социално подпомагане по реда на чл.9 от правилника.
- fani_i
- Потребител
Това щях да кажа и аз - просто зарежете въпроса "водя" ли се, или не се "водя" самотна майка. Такова понятие, такъв "статус" законодателството не предвижда, освен цитираното определение в ППЗСП, което служи специално за целите на този правилник, т.е. на социалното подпомагане. Умрем просто, като ми заявят убедено (нямам предвид Вас): "Х се води самотна майка". Не могат да ми отговорят къде става воденето, ама със сигурност се водела.
За детските градини - условията ги определя всяка община. Успех!
За детските градини - условията ги определя всяка община. Успех!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|