Здравейте!
Ще премина напаво на въпроса - тъй като не съм запознат с правата си напълно искам да ви попитам, аз съм на 17 години, имам ли правото да осъдя баща ми?
Въпроса е такъв - майка ми и баща ми се разделиха доста отдавна, преди 17 години ако трябва да съм точен , но той до сега НЕ ми е плащал издръжка в продължение на 11 години, до колкото знам ако успея да го осъдя е задължен да изплати 3 години на цена изказана от съдията. Майка ми не иска да се занимава със това но ми даде пълното разрешение да го направя аз, ако това е възможно.
И това е моят въпрос, имам ли правото да го осъдя?
Съжалявам ако не съм достатъчно конкретен, но се надявам предоставената информация да стига за един добър отговор!
Поздрави,
Fishy
- Дата и час: 17 Дек 2024, 03:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нужда от съвет
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нужда от съвет
Имате право на издръжка, но би следвало още на времето да сте завели такова дело.
Доколкото ми се струва издържката се погасява на всеки три години - тоест издръжката за март 2006 може да се получи до март 2009г. - след това такова дело е невалидно.
Делото е освободено от такси.
Но ако баща Ви е осъден от решението на съда, разделил баща и майка Ви, тогава няма проблем да искате изпълнителен лист, за да го заверите в Държавната служба по съдебно изпълнение.
Ще бъде образувано изпълнително дело, като ако бащата Ви не бъде открит, ще бъде извършено плащане от Социална помощ към общината.
Доколкото ми се струва издържката се погасява на всеки три години - тоест издръжката за март 2006 може да се получи до март 2009г. - след това такова дело е невалидно.
Делото е освободено от такси.
Но ако баща Ви е осъден от решението на съда, разделил баща и майка Ви, тогава няма проблем да искате изпълнителен лист, за да го заверите в Държавната служба по съдебно изпълнение.
Ще бъде образувано изпълнително дело, като ако бащата Ви не бъде открит, ще бъде извършено плащане от Социална помощ към общината.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Вие може да заведете иск, въпреки,че по всяка вероятност, той е осъден да плаща издръжка , както Ви е посочил колегата.
Но подпис от майка Ви и наемане на адвокат с нейно участие е задължително,защото сте непълнолетен.
Но подпис от майка Ви и наемане на адвокат с нейно участие е задължително,защото сте непълнолетен.
- sunrise
- Активен потребител
Здравейте!
1. Предполагам питате, дали може да образувате дело за увеличение на издръжката! ДА, можете, но както Ви е посочил по-горе колегата, действате лично, но със съгласието на своя законен представител т.е. майка Ви!
2. Снабдете се с изпълнителен лист за дължимата от баща Ви издръжка за целия период! Възражение за изтекла погасителна давност /т.е. тези 3 години, за които говорите/ може и да Ви се направи, а може и да НЕ Ви се!
/скоро приключих изпълнително производство, по което дължимата сума беше за 12 години и нямаше проблем в тази насока/
3. По вече образуваното изпълнително производство има начин /пак, както Ви е посолич колегата по-горе/ присъдената издръжка да Ви се изплаща от общината, но при наличие на предвидените и изискуеми за това предпоставки!
мисля, че Ви помогнахме! Успех!
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ КОЛЕГА АДВОКАТ!
1. Предполагам питате, дали може да образувате дело за увеличение на издръжката! ДА, можете, но както Ви е посочил по-горе колегата, действате лично, но със съгласието на своя законен представител т.е. майка Ви!
2. Снабдете се с изпълнителен лист за дължимата от баща Ви издръжка за целия период! Възражение за изтекла погасителна давност /т.е. тези 3 години, за които говорите/ може и да Ви се направи, а може и да НЕ Ви се!
/скоро приключих изпълнително производство, по което дължимата сума беше за 12 години и нямаше проблем в тази насока/
3. По вече образуваното изпълнително производство има начин /пак, както Ви е посолич колегата по-горе/ присъдената издръжка да Ви се изплаща от общината, но при наличие на предвидените и изискуеми за това предпоставки!
мисля, че Ви помогнахме! Успех!
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ КОЛЕГА АДВОКАТ!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Преди да осъждате баща си за издръжка отгледайте свой син.
И помислете по въпроса колко му дължите за това че той ви е дал живот.
И помислете по въпроса колко му дължите за това че той ви е дал живот.
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
Благодаря за бързите и качествени отговори!Наистина ми помогнахте много!
Колкото до Имхотеп, мерси за загрижеността но съм преценил павилно, ако не се лъжа
Колкото до Имхотеп, мерси за загрижеността но съм преценил павилно, ако не се лъжа
- p1ranha
- Нов потребител
...малко уточнение, ако позволите, колега!
издръжка за една година назад, може да се търси ЕДИНСТВЕНО И САМО при първоначално определяне на дължимата месечна издръжка! тази разпоредба не касае питащия, тъй като, видно от поста му, дължима издръжка, вече Е била определена! УВЕЛИЧЕНИЕТО Е ЗАНАПРЕД!
издръжка за една година назад, може да се търси ЕДИНСТВЕНО И САМО при първоначално определяне на дължимата месечна издръжка! тази разпоредба не касае питащия, тъй като, видно от поста му, дължима издръжка, вече Е била определена! УВЕЛИЧЕНИЕТО Е ЗАНАПРЕД!
-
така, де...и това си е вярно...но от работата ми с хората от контекста ги вадя неизказаните неща...ловя се на бас, че съм права! развод има, определена от съда издръжка, също !
моля, питащият да изясни следното: родителите Ви разведени ли са или ПРОСТО СА СЕ РАЗДЕЛИЛИ, БЕЗ ДА СЕ РАЖВЕЖДАТ! /най-просто казано/
моля, питащият да изясни следното: родителите Ви разведени ли са или ПРОСТО СА СЕ РАЗДЕЛИЛИ, БЕЗ ДА СЕ РАЖВЕЖДАТ! /най-просто казано/
-
определено!
-
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|