Колеги, предстои ми да задействам процедурата по изплащане на издръжка от общината и моля за вашето становище:
Чл. 4. (2) от Наредба за изплащане от държавата на присъдена издръжка гласи: "Издръжката се изплаща в пълния размер, определен със съдебното решение."
Това означава ли, че ще изплатят и присъдената издръжка за период от една година преди завеждането на иска или само ще изплащат месечния размер?
- Дата и час: 17 Дек 2024, 08:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изплащане на издръжка от общината
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изплащане на издръжка от общината
Всичко по диспозитива, касаещо издръжката.
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Здравейте,
имам въпроси по тази тема. Разведох се януари месец тази година, делото беше по негова вина и спечелих, той беше осъден на издръжка на детето за 60,00 лв, считано със задна дата от 01,04,2007 - датата на фактическата ни раздяла. Всичко е упоменато в Изпълнителния лист, който ми дадоха, само че проблемът е следния: Бившият ми мъж не иска да ми плаща парите назад, а месец за месец от влизането на сила на Решението за развода. Но дори и така - пак не е изряден, изпрати ми в края на януари месец т.г. 60лв със запис по пощата, след това февруари - 50лв/?! при положение, че е осъден на 60лв?!/, и после казва нямам пари, и трябва да чакам когато той поиска тогава да ми ги прати. Мъка голяма е, а аз си искам парите със задна дата. Искам да ме посъветвате точно какво трябва да направя и къде да се обърна. Предварително благодаря!!!
имам въпроси по тази тема. Разведох се януари месец тази година, делото беше по негова вина и спечелих, той беше осъден на издръжка на детето за 60,00 лв, считано със задна дата от 01,04,2007 - датата на фактическата ни раздяла. Всичко е упоменато в Изпълнителния лист, който ми дадоха, само че проблемът е следния: Бившият ми мъж не иска да ми плаща парите назад, а месец за месец от влизането на сила на Решението за развода. Но дори и така - пак не е изряден, изпрати ми в края на януари месец т.г. 60лв със запис по пощата, след това февруари - 50лв/?! при положение, че е осъден на 60лв?!/, и после казва нямам пари, и трябва да чакам когато той поиска тогава да ми ги прати. Мъка голяма е, а аз си искам парите със задна дата. Искам да ме посъветвате точно какво трябва да направя и къде да се обърна. Предварително благодаря!!!
- stellaartoa
- Нов потребител
Благодаря на 778899, а по поставения от питащата въпрос: Образувайте изпълнително дело. Освен това нека съдебният изпълнител ви издаде удостоверение за размера на дължимата сума. Приложете го към жалба до прокуратурата.
- betina
- Потребител
stellaartoa на 30 Мар 2009 03:01 pm
Здравейте,
имам въпроси по тази тема.
Госпожо, ще бъда кратка! По чия вина е прекратен бракът, за издръжката няма никакво значение! Това, че бившият Ви съпруг не счита за нужно да я плаща със задна дата, също е без значение! Обърнете се към колега адвокат и образувайте изпълнително дело...в самото производство, за радост, са предвидени редица способи за принудително събиране на вземането /дължимата издръжка/. Хубавото за Вас е, че съвсем скоро след образуването, регулярността в получаването на издръжката е почти напълно гарантирана! Стига колегата да си свърши добре работата, разбира се.
Желая Ви успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Горе-долу, това което прочетох досега като въпроси и отговори на подобни случаи като моя, разбрах, че след като имам изпълнителен лист не е нужно да хващам адвокат да образува дело в съда, а по-краткия вариант е да наема частен съдия изпълнител, който да задвижи изпълнително производство, след което да пусна молба в общината за изплащане издържката от там, след като наистина бившият ми съпруг няма абсолютно нищо като движимо или недвижимо имущество на негово име/всичко отдавна е продадено/ и няма точен постоянен адрес - по лична карта е на адрес, на който отпреди 2год. е продадено жилището и следователно няма как да се издири и намери за връчване на призовки и тн. Смятам, че е редно държавата да ми ги плати със задна дата, а защо не и за напред, а оттам-нататък да се оправят с него.
- stellaartoa
- Нов потребител
Уважаема госпожо с име на бира, наистина не е нужно да "хващате" адвокат, защото това не е предмет, нито дивеч! Това, че познавате буквите не ви прави писател, както и това, че сте прочели нещо тук-там не ви прави юрист.
- betina
- Потребител
Потърсете колега адвокат. Така, както сте тръгнала с питане и на принципа проба- грешка ще Ви струва повече нерви, пари и лутане. Потърсете специалист
- bradshow
- Младши потребител
Оправих се и без услугите на вашите колеги - адвокати, които се чудят как да ти съдирят кожата от гърба, стига малко да се поразровиш тук-там, да попиташ и да се пробваш - може да е трудно, но успях сама. Все пак става дума за самотен родител, ощетен откъм издръжка за детето си, защо трябва да наема адвокат, след като стъпките са едни и същи - за процедурите на изп.дело - дали адвокатът ще ви пусне молбата или самият родител /разликата е в хонорара/.И искам да посъветвам всеки, който е стигнал до тук, да не се предава и да си задвижи делата сам. Нямам юридическо образование, но съм много пробивна личност - вече имам спечелено едно дело за тормоз, развод по вина - близо 2 години, и сега изпълнително дело - може да се каже, че се чувствам удовлетворена, и не съм напълнила гушата на никого.
- stellaartoa
- Нов потребител
М-да... ( махнах с ръка) отказвам се, че е дълга темата, като за разлика от монетата има повече от две страни и всяка има своята истина...
Но е мило да напишете за адвокатите кожодери, чийто гуши не са напълнени от Вас.
Но е мило да напишете за адвокатите кожодери, чийто гуши не са напълнени от Вас.
- Гост.
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|