- Дата и час: 17 Дек 2024, 03:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
как да добавя още една фамилия на синовете си?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
СМЯНА НА ИМЕ
Здравейте, преди един месец станах майка. Името на дъшеря ми е Надя, но в удостоверението за раждане е написано Надия. Искам да махна това И от името. В общината ми казаха, че това става само в съда. Разрових се, но не открих точна информация за това къде трябва да отида, какви документи ще са ми нужни и ще трябва ли да наемам адвокат. Много ви моля да ми помогнете с някаква информация.
- ellie_b
- Нов потребител
Re: СМЯНА НА ИМЕ
чл. 19 от Закон за гражданската регистрация
- anio19
- Нов потребител
Г-жо,трябва ви адвокат.Процедурата е съдебна и като законни представители на детето ви,вие със съпруга ви,трябва да се заемете.
Разбира се,ако не решите сами да се пробвате.
Успех!
Разбира се,ако не решите сами да се пробвате.
Успех!
- punisher
- Потребител
сега , като се замисля, това е доста често срещана грешка.Като родих дъщеря ми попитаха как ще се казва и я записаха, без аз да съм изписвала името. И след като ме попетаха някалоко пъти дали се пише с о или у,накрая започнах да им казвам името с обяснение кое как се пише. Глупаво е според ен да се ходи по реда на чр.19 ЗТР. И каква е ще е основателната причина? неграмотност на длъжностното лице ли?
- sunrise
- Активен потребител
И каква е ще е основателната причина?
Волята и желанието на майката на детето ,която по закон дава име на своето дете,несъвпада с написаното име в акта за раждане.Все пак не е професионално да се напише-
неграмотност на длъжностното лице ли
- punisher
- Потребител
Това , колега,по-скоро беше шега, защото тук се касае за чужда грешка , а не че майката иска промяна на името.
- sunrise
- Активен потребител
Желанието на жената не е нито неосъществимо, нито мотивите й са смешни, аз например Надия като име не съм чувала, ама то така утре длъжностното лице в момент на умопомрачение може да прекръсти някое дете на от Елица на Белица, от Цветомир на Щветомир и т.н. Затова бих посъветвла госпожата освен със смяната на името на детоето, макар в случая да става дума само за проста корекция да се занимае и длъжностното лице, като сигнализира за неговата неграмотност на по-висшестоящите.
- laridii
- Потребител
Здравейте, и аз имам нужда от съвет от някой компетентен по този въпрос!!
При мен ситуацията е друга аз имам 2-ма сина на 6 години и 10 месеца!
Преди време дядо им когато е давал името на баща им го е кръстил с фамилия различна от неговата. Причината дълга фамилия, както и често бъркана!
Сега обаче, оказва се че само нашите синове могат да продължат рода! А те са с друга фамилия!
От доста време с мъжа ми искаме да им добавим още една фамилия така с тиренце нали ме разбирате, да продължим рода но и да си оставим и тяхната, та мисълта ми е някой знае ли какъв е реда и как се процедира, какво да направя?
Преди време дядо им когато е давал името на баща им го е кръстил с фамилия различна от неговата. Причината дълга фамилия, както и често бъркана!
Сега обаче, оказва се че само нашите синове могат да продължат рода! А те са с друга фамилия!
От доста време с мъжа ми искаме да им добавим още една фамилия така с тиренце нали ме разбирате, да продължим рода но и да си оставим и тяхната, та мисълта ми е някой знае ли какъв е реда и как се процедира, какво да направя?
- benitarai
- Нов потребител
Re: как да добавя още една фамилия на синовете си?
няма как да стане.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
С "тиренце"- НЕ! Единствено съгласно чл.8 ЗЛС и сл. Във вашия случай не може. Следва да избирате един от двата варианта. Нямате основание да го търсите. В чл.8 са изредени и са императивни/задължителни/ Ако намерите м/у тях вашето основание действаите. Производството е бързо, лесно и удобно. Не ви е нужен адвокат само трябва да го докажете /основанието на искането/. Исковата Молба е свободен текст. Опишете вашите искания и мотиви. Лично мисля, че имате основания за това.
-
iskrec - Потребител
Реда е предвиден в чл.19 ал.1 от Закона за гражданската регистрация.Води се дело Уважаема Г-жо.За целта обаче Ви препоръчвам да се обърнете към адвокат защото исковата молба трябва да бъде написана така,че нуждата от промяна на име да е съобразена с изискванията на цитираният член.В противен случай,имам предвид ако сама се опитвате да се справите,рискувате да имате отказ.
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
Тези дела не са от особена фактическа и правна сложност, но без старателна и вниматлена подготовка искът може да бъде отхвърлен.
Това с тирето обаче ми се вижда мисия невъзможна - ЗГР предвижда само две хипотези за такава фамилия - по реда на СК при сключване на брак и при добавяне на псевдоним (бих добавил и прякор) към фамилията
Това с тирето обаче ми се вижда мисия невъзможна - ЗГР предвижда само две хипотези за такава фамилия - по реда на СК при сключване на брак и при добавяне на псевдоним (бих добавил и прякор) към фамилията
karanedeff - Активен потребител
benitarai написа:Здравейте, и аз имам нужда от съвет от някой компетентен по този въпрос!!
Струва ми се , че вероятността да успеете е много малка, честно казано за мен такава молба със сигурност ще бъде отхвърлена.Колегите вече са ви обяснили , че промяната може да стане само чрез съдебно дело.Основанието е чл.19 ЗГР , а във вашия случай трябва да аргументирате "важни обстоятелства" , който да обосновават молбата ви.В случая трудността идва оттам , че много трудно ще намерите съдия , който да убедите , че вашия морален интерес да продължите фамилия , която самия баща не носи , явно по желание на неговия баща , трябва да се предпочете пред интереса на децата , които ще получат някакви дълги и объркани фамилии.Трудно , но разбира се не невъзможно.Ангажирайте адвокат и опитайте , тези дела не са скъпи , така че и да не успеете , разходите няма да са големи!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:... В случая трудността идва оттам , че много трудно ще намерите съдия , който да убедите , че вашия морален интерес да продължите фамилия , която самия баща не носи ...
Колега, REVOLUTION, Вие всъщност подсказахте пътя за реализирането на намерението децата да носят родовата фамилия. Първо таткото да си спретне едно дело за възстановяване на родовата фамилия - мисля, че ще успее без проблем. А после друго дело за децата - тъй като те трябва да носят фамилията на бащата. Евентуално още едно дело и за майката ако си е променяла или прибавяла фамилията на съпруга след брака. За процесуална икономия би могло да се предявят в едно дело при условията на евентуалност, но както писа Donna, тия дни по добре иск по иск, щото по новия ГПК ако съдът се омота "отиде коня в ряката"
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff написа:REVOLUTION написа:... В случая трудността идва оттам , че много трудно ще намерите съдия , който да убедите , че вашия морален интерес да продължите фамилия , която самия баща не носи ...
Колега, REVOLUTION, Вие всъщност подсказахте пътя за реализирането на намерението децата да носят родовата фамилия. Първо таткото да си спретне едно дело за възстановяване на родовата фамилия - мисля, че ще успее без проблем. А после друго дело за децата - тъй като те трябва да носят фамилията на бащата. Евентуално още едно дело и за майката ако си е променяла или прибавяла фамилията на съпруга след брака. За процесуална икономия би могло да се предявят в едно дело при условията на евентуалност, но както писа Donna, тия дни по добре иск по иск, щото по новия ГПК ако съдът се омота "отиде коня в ряката"
Точно това е пътя , който единствено би могъл да донесе успех.Макар и малко заобиколен и изиксващ повече средстава , но целта ги оправдава!
П.П.
Колега по отменение ГПК наистина имаше раздвояване в практиката на съдилищата , поради това че имаше уредено бързо производство по "икове" по чл.19 ЗГР.Вследствие някои съдилища образуваха искови дела , други охранителни в зависимост дали страната е поискала бързо производство или не.Сега обаче това раздовяване отпадна и мисля , че практиката се уеднакви в смисъл , че делата по 19 ЗГР вървят по реда на охранителните производства.Затова и съединяване не е възможно , трябва да са отделни дела.
- REVOLUTION
- Активен потребител
И аз мисля, че това производство е охранително, но именно заради противоречивата съдебна практика и постановките на новия ГПК успешен резултат би могъл да се постигне с отделни дела - първо таткото(съпруга), после дори може направо две отделни дела едновременно - майката(съпругата) и то евентуално, ако си е променяла или добавяла към фамилията след брака по реда на СК, и дело за фамилиите на децата.
За тях мисля, че може да мине в едно производство - но пак както е практиката на съда. Пускат едно дело пък съдът ако иска да ги разделя - нали трябва и брой решени дела да отчете
За тях мисля, че може да мине в едно производство - но пак както е практиката на съда. Пускат едно дело пък съдът ако иска да ги разделя - нали трябва и брой решени дела да отчете
-
veda_iv написа:Реда е предвиден в чл.19 ал.1 от Закона за гражданската регистрация.Води се дело Уважаема Г-жо.За целта обаче Ви препоръчвам да се обърнете към адвокат защото исковата молба трябва да бъде написана така,че нуждата от промяна на име да е съобразена с изискванията на цитираният член.В противен случай,имам предвид ако сама се опитвате да се справите,рискувате да имате отказ.
Преди 4 г. променях имена на етническа основа. Основанието е общоизвесно.
-
iskrec - Потребител
Колеги те са прави. Иска е по чл.19 ал.1 Успех! Пишете при нужда.
Стар съм за новите промени.
Стар съм за новите промени.
-
iskrec - Потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|