Здравейте,
може ли някой да ми каже какви са правата на един баща в следния случай, защото един много добър мой приятел е изпаднал в тази ситуация,а именно:
Имат дете на 2,5год., но нямат брак. Разделили са се февруари месец и вече не живеят заедно. В началото той си е вземал детето да го вижда, но май месец прави опит за самоубийство, после изпада в депресия, лекувал се е в психиатрия, но вече е абсолютно здрав, а сега тя не му дава детето. Какви права има той при положение, че си е признал детето, но нямат брак. Може ли да я съди и какво може да направи за да си вижда детето.
- Дата и час: 17 Дек 2024, 06:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какви са правата на един баща без брак?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: какви са правата на едни баща без брак
Може да предяви иск за определяне на личен контакт с детето. Ако може да се спрви сам - да завежда делото.
- ch3oh
- Активен потребител
При опит за самоубийство едва ли има големи шансове да прекарва време с детето си - дори и да имаше брак между тях, сигурно пак щеше да има разправии. Той обаче е все пак баща на детето и би могъл по съдебен ред да търси някакъв вариант да се уреди въпросът, но миналото му изобщо не е в негова полза и нещата ще се бавят и точат с месеци... По-добре е да опита вашият приятел да преговаря с майката и да се разберат без чужда намеса. Ако трябва, да предложи поне като за начало да вижда детето в присъствието на майката...
- valdelina
- Младши потребител
Що, опиталите да се самоубият да не би непременно да са опасни за децата си?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Здравейте, предварително се извинявам, че си позволявам да се намеся с мнение, тъйкато не съм юрист. Но бих Ви препоръчала ако имате време да разгледате темите на този форум, по- точно "семейни казуси". Има доста информация по сходни случаи. Мисля, че ще намерите точни съвети, на базата на които да помогнете на приятеля си. Тук си позволявам да цитирам нещо от новия Семеен кодекс, който ще влезе в сила от 01.10.2009:
"Глава девета.
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА
Родителски права и задължения
Чл. 122. (1) Носител на родителски права и задължения по отношение на ненавършилите пълнолетие деца е всеки родител.
(2) Родителите имат равни права и задължения, независимо дали са в брак."
Ако греша, специалистите ще ме поправят. Желая успех!
"Глава девета.
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА
Родителски права и задължения
Чл. 122. (1) Носител на родителски права и задължения по отношение на ненавършилите пълнолетие деца е всеки родител.
(2) Родителите имат равни права и задължения, независимо дали са в брак."
Ако греша, специалистите ще ме поправят. Желая успех!
- zvezdomira
- Младши потребител
portokal запита:
Що, опиталите да се самоубият да не би непременно да са опасни за децата си?
Не са portokal, но лично аз, ако съм на майката, бих се притеснявал и с основение за децата си, ако баща им е наоколо... Все пак опит за самоубийство правят само много... ъъъ... как да се изразя... индивиди със сериозно увредена психика, дори и да проявяват външно белезите на здрави хора. Известно е също, че за психичните разстройства не може да се каже, както го казва mandrak, "вече е абсолютно здрав"... лекарите говорят за "ремисия", а не за "излекуване".
Не казвам да се забрани на бащата да се среща с децата си! Опазил ме Господ! Само казвам, че това трябва да се прави умната...
- plamen_penev
- Активен потребител
Който и да е родител ако е правил опит за самоубийство не е достоен да се грижи за децата си !!! Защо ли ? Ами когато е тръгвал да се самоубива е бил ЕГОИСТ ! Мислил е единствено за себе си ! Децата в този момент са били забравени !
Самоубийците са изнудвачи а още по-смешни са ми тея с "опитите" за самоубийство, дори и 'тва не могат да свършат!
Самоубийците са изнудвачи а още по-смешни са ми тея с "опитите" за самоубийство, дори и 'тва не могат да свършат!
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
-
imhotep - Потребител
portokal написа:Що, опиталите да се самоубият да не би непременно да са опасни за децата си?
Съгласна съм с теб и ch3oh.
Има " хляб" в този иск, каквото и да говорят колегите...
- Гост.
- Старши потребител
Има хляб и още как, но майката при всички случаи ще драпа и ще вероятно ще додрапа срещите да са в нейно присъствие.
- laridii
- Потребител
Re: Какви са правата на един баща без брак?
Регистриран ли е вече като самоубиец?На майката й трябва документ,който адвокат може да я посъветва как да го представят за психически тормоз над майката .Разбираемо е,че майката ще се страхува от тоя психопат,защото от близо знам,че човек иска ли да се самоубие ,той го прави качествено.Другото е само домогване по всякакъв вариант ,водейки се от егото.
И с какво се самоуби,че ми стана интересно...Среза си вените и започна да пищи ли,или се нагълта с хапчета в момент на домашно присъствие ли
Не че една майка не се "самоубива" решена сама да отгледа детето си на собствени средства..Или дете което се спуска от наклони с колело ,с бясна скорост ,за да спаси малко 1-2 годишно на алеята е решило да се самоубие,като запази бебешока жив,с цената на здравето и синините си.Да пази господ.
Един родител за да иска да запази бащинство,майчинство трябва винаги да е разумен родител,за това са дадени законите,за нормалните родители.За другите си има лечение,затвори,регистрации за това онова..Да са мислили като са създавали дете,необмислените постъпки не са оправдание,а поведение.
И с какво се самоуби,че ми стана интересно...Среза си вените и започна да пищи ли,или се нагълта с хапчета в момент на домашно присъствие ли
Не че една майка не се "самоубива" решена сама да отгледа детето си на собствени средства..Или дете което се спуска от наклони с колело ,с бясна скорост ,за да спаси малко 1-2 годишно на алеята е решило да се самоубие,като запази бебешока жив,с цената на здравето и синините си.Да пази господ.
Един родител за да иска да запази бащинство,майчинство трябва винаги да е разумен родител,за това са дадени законите,за нормалните родители.За другите си има лечение,затвори,регистрации за това онова..Да са мислили като са създавали дете,необмислените постъпки не са оправдание,а поведение.
-
namakak - Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|