начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

чл.130 от семейния кодекс

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.130 от семейния кодекс

Мнениеот danito_mj » 02 Сеп 2009, 17:02

"...обезпечаване на чужди задължения от ненавършило пълнолетие дете са ништожни"
Моля,да ми обясните до колко тази разпоредба пази малолетните децата,ако наследят от починал родител задължения по потребителски кредит и 1/2 от жилищте тоест 30кв.на 3 деца.Жилището е единствено за семейството.
Благодаря предварително.
danito_mj
Младши потребител

Re: чл.130 от семейния кодекс

Мнениеот marilyn » 02 Сеп 2009, 17:19

Тъй като този чл.130,ал.4 от СК действа от 01.10.2009 г., ще бъде приложим след 01.10.2009 г.,то за какво наследство говорим? Все пак се има впредвид извършени действия по обезпечаване на чужди задължения от самият непълнолетен, а не от неговите родители. В тази насока е изр.2 от ал.4 на чл.130 от СК (нов).
marilyn
Младши потребител

Мнениеот danito_mj » 05 Сеп 2009, 23:06

Става въпрос за кредит теглен от бившия ми съпруг и сега банката насочва исканията си към децата. Това не е ли обезпечаване на чужди задължения. Търся сламка за която да се хвана.При толкова организации за закрила на децата как могат да предявяват искане към малолетни.Със кредита децата наследяват неговата половина от пристройка която правихме по време на брака,тя е единствена за нас и дори да я опазя от банката-по кредита текат лихви.Децата,когато той почина преди 2 год. бяха на 3 ,6 и 8 години. Отчаяна съм незнам как да лриключа с тази история.
Подадох жалба до банката да отнесе вземанията към несъбираеми преди 3 седмици и чакам отговор.Междувременно се оглеждам за други решения.
danito_mj
Младши потребител

Мнениеот donna » 05 Сеп 2009, 23:50

Сам пром не върви .
Когато недееспособните тоест малолетните , приемат наследството то става само по опис е такова съм сигурна ,че не е правено тъй като приемането е в 3м срок от узнаване ,че лицето е починало .Но за да се ангажира отговорността на наследниците на починало лице за негови задължения, е необходимо те да са приели наследството. Наследството се приема по указания в чл. 49 ЗН ред - изрично с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството, което се вписва в особена за това книга, както и мълчаливо, чрез извършване на действие, което несъмнено предполага намерението на наследника да приеме наследството. В този смисъл и решение
№ 868 от 4.07.2008 г. на ВКС по гр. д. № 3865/2007 г., II г. о
Така ,че банката няма право да пипа в случая при наследството на децата ,но за това трябва да наемете колега да ви напише поне едно писмо до там да им обясни .

Сега вие също дължите , но ако се стигне до публична продан в тоя случай само вашата част от имота би следвало да се изнесе и то в тоя случай ще ли се намери някой да я купи.Но публична продан ще се стигне само до ипотекиран имот ,ако няма ипотека и е единствено жилище няма .

Отговорете ми вие живеете ли в пристройкаат ,вземани ли са някви вещи от нея ,подали ли сте декларация в общината ,за имота след смъртта на съпруга си -това с оглед на факта прието ли е или не наследството .
Бих ви посъветвала преди да са наложени каквито и да е възбрани на имота да направите един отказ от наследство -ако не е прието и това ще увеличи дела на децата ви и банката няма да има къде да се разпростира!
Защо не поискате от банката да преразгледа кредита.

Сега да ви питам нещо друго ДЗПО/допълнително задължително пенсионно осигуряване / се наследява , тоест това което е внесъл съпруга ви приживе следва да го получите , ако не сте получили парите обърнете се към съответния фонд , представете удостоверение за наследници, това са пари не се отказвайте от тях.
donna
Старши потребител

Мнениеот danito_mj » 06 Сеп 2009, 00:26

Защо моята част аз имам развод. Наследници са само децата.С жалбата до София имам и молба в Стара Загора за информация по кредита.Още нямам отговор.Знам,че няма ипотека и гаранти.

А в имота не съм стъпвала и нищо не съм взимала понеже е в двора на свекърва ми.И там нещата са объркани имота е вписан в общината,плащам данаци защото с заявление имаме разрешение за строеж, но незнаех ,че трябва да е вписан в съда.Сега адвокатката се мъчи да оправи нещата.
Наследство по опис не съм приела,за децата нали този 3 месечен срок неважи или бъркам?
Извинете,но не разбрах защо банката няма право да пипа наследството на децата.Само да поясня,че преди да разбера за кредита вече бях поискала пенсея за децата.
В връзка с ДЗПО за първи път чувам,децата могат ли да получат тези пари?
От фирмата ли ще ми кажат кои е фонда?
Много ви благодаря за помоща.
danito_mj
Младши потребител

Мнениеот donna » 06 Сеп 2009, 07:05

Това ,че имате развод да го бяхте написали по-рано-тук , не сте разбрали защо банката няма право да посяга на наследството-щото не е прието по опис затова идете при колега ,който си има понятие от наследствено право и дано той е по подробен и да ви напише съответното писмо до банката ,ако щете да дойде с вас да се разправя с тях. След като имате развод въпроса с приемането на наследството от вас лично не стои на дневен ред. За децата важи тоя 3м. срок за пиремане на наследството ,но и по добре ,че не сте го направили,а и вече не можете изтекъл е- лично мнение .Но същото се подкрепя и в Решение № 868 от 4.07.2008 г. на ВКС по гр. д. № 3865/2007 г., II г. о, цитирам: "Законосъобразни са и изводите на съда за неоснователност на иска срещу малолетното дете. На основание чл. 51, ал. 2, във връзка с чл. 61, ал. 2 ЗН, съдът е дал срок за приемане на наследството по опис, но този срок не е спазен, поради което с изтичането му е погасено правото да се приеме наследството".
След като не е прието наследството по опис децата не губят качеството на наследник , но банката не може да обяви на публична продан имота ,да се беше сетила по -рано ,да беше искала от съда да ви дава срок за приемане на наследството и т.н.
В този смисъл примерно Решение № 2245 от 17.IХ.1960 г. по гр. д. № 4608/60 г., I г. о."С неприемането своевременно на наследството по ред на чл. 61 и сл. ЗНасл. от един наследник не отпада качеството му на такъв, щом неговите права върху наследството не са погасени на някакво законно основание".

Банката обаче може по реда на чл.51 ЗН да поиска приемане на наследството ,да ама такова няма -Чл. 51. (1) По искане на всеки заинтересуван районният съдия, след като призове лицето, което има право да наследява, му определя срок, за да заяви приема ли наследството или се отказва от него. Когато има заведено дело срещу наследника, този срок се определя от съда, който разглежда делото.
(2) Ако в дадения му срок наследникът не отговори, той губи правото да приеме наследството.(3) Изявлението на наследника се вписва в книгата, предвидена в чл. 49, ал. 1.
В случая примерно Решение № 1077 от 21.VI.1958 г. по гр. д. № 3413/58 г., II г. о-"I. Разпорежданията на чл. 51 Знасл. се прилагат и за малолетните наследници, когато те са призовани като ответници по делото вместо починалия им наследодател. Съгласно чл. 61, ал. 2 ЗНасл. обаче те могат да приемат наследството само по опис. II."
С две думи децата наследяват ,банката към момента пие една студена вода , но доста неприятности и нерви ще имате доката банката разбере това ,тъй като тя си търси парите :wink:
За ДЗПО да децата ви могат да получат тия пари,тъй като се оказа ,че сте разведена ,ако съпруга ви има втора съпруга ,с която има брак, ако има и др. деца то в кръгът на наследниците ще фигурира и те и ще получите пари съобразно наследствените си части.След като покойния ви бивш съпруг е работил по трудов договор да питайте работодателя за фонда.

Също така съобразно чл.11 ал.(2) КСО При смърт на осигуреното лице съпругът (съпругата), децата и родителите имат право на еднократна помощ в общ размер две минимални работни заплати и на наследствена пенсия-ако не сте получили и тия пари то трябва да ги поискате от работодателя.

Децата ви имат наследствена пенсия ,но получаването и не означава приемане на наследството .-чл.80 ал.4 КСО ,така ,че в случая за тях няма никакво приемане на наследството по чл.61 ЗН.

Между др. видях ,че са ви отговорили в др тема
http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=32192
пишете ,че има някво наказателно дело и пари ще получат само родителите на починалия бивш съпруг , а по това дело децата ви конститу,ирани ли са били като граждански ищци,ако не са то в един по късен момент може да заведете вие дело за неимуществените вреди ,отделно , но за това идете и се консултирайте с колега щото никой не знае какво точно е ставало там и т.н. и доколко аз ще съм права пиша просто на прима виста от това ,което прочетох.

После в др. тема са ви дали съвет да отстъпите имота срещу кредита на свекърва си ,вижте не можете ,за дела на децата следва да разреши районния съд ако това е в тяхна полза,а и имота едва ли струва само 6500лв ,колкоот бил кредита ,що не го дадете под наем?
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Сеп 2009, 10:27

и още нещо в др. тема пишете "Когато е теглил заема бившият ми съпруг е живял с друга нямат брак но е признал детето им тя също е получила писмо за каква сума не зная."Що не заведете дело за делба от името на децата ви -РС ще разреши да се води в интерес е - да го купуват тоя имот другите наследници /на публична продан едва ли някой ще го купи ,но може да си го изкупят/ да си вие ще получите достатъчно пари да погасите задължението ,което е наследено и да остане и за децата .
Абе вашия съпруг други имоти оставил ли е негови или наследствени ,че и тах да делите , движимите вещи също подлежат на делба.
donna
Старши потребител

Мнениеот danito_mj » 06 Сеп 2009, 15:58

Имам си адвокатка и консултации с други съм правила, и в нета съм питала все различни неща ми казват.И до никъде не стигам.
danito_mj
Младши потребител

Мнениеот donna » 06 Сеп 2009, 16:10

Тогава защо питаш ,нима колегата не знае или кво ? И вдругата тема колегите са ви обяснили за наследството по опис , мненията не се различават.
Последна промяна donna на 06 Сеп 2009, 16:30, променена общо 1 път
donna
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 06 Сеп 2009, 16:17

danito_mj, тук не е тестов център за сравняване на знанията и уменията на отделните ваши адвокати или получената през интернет информация. Ако имате съмнения в професионализма на колегата, който се занимава с вашия случай, сменете го, но трябва да сте наясно, че адвокатът работи с документи, не с празни приказки :evil: :evil: :evil:
Донна повече от подробно ви разясни възможностите, които имате, и пак сте недоволна, че било различно от това, което са ви били казали. Съмнявам се дали си заслужаваше...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Сеп 2009, 16:38

danito_mj написа:Имам си адвокатка и консултации с други съм правила, и в нета съм питала все различни неща ми казват.И до никъде не стигам.

Според мен нямате упълномощен представител. Факта, че повече от месец не сте разрешили този проблем е показателен. Казаното от колегите може и да е истината, а може и не съвсем. Никой в нета не чете книжата ви, въпреки че Донна ви е обяснила повече от обстойно правата на децата ви.
Обаче и вие сте права- никой не е длъжен да се ползва от своето право, което определено си има цена. Във вашия случай- няма да стигнете до никъде...
Все пак- успех.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси