начало

Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система Вместо да се избере нов ВСС, чрез ЗСВ се цели бетонирането на безвремието в съдебната система

Брак в чужбина - имот в България?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брак в чужбина - имот в България?

Мнениеот rubyn1980 » 10 Окт 2009, 10:17

Здравейте,

Имам следната ситуация - Имам брак сключен в Гърция, който не е регистриран в България. По време на брака придобих имот в България. Въпросът ми е при развод съпругът ми ще има ли право върху този имот или понеже бракът ни не е регистриран в България, той няма да има право върху него.

Благодаря Ви предварително!
rubyn1980
Нов потребител

Re: Брак в чужбина - имот в България?

Мнениеот chandra » 10 Окт 2009, 12:50

След като бракът ви не е отразен в България, това означава, че по българските регистри вие се водите като лице, което не е встъпило в брак. Съответно имотът е Ваша лична собственост. Едва след отразяване на брака Ви, се поражда въпроса дали и до колко този имот е СИО. Имайте предвид, че съпругът ви също би могъл да регистрира бракът ви в България.
chandra
Потребител

Re: Брак в чужбина - имот в България?

Мнениеот daniela2008 » 10 Окт 2009, 17:11

С регистрирането на брака ти в БГ се обновява семейният ти статус. Така или иначе, ако се стигне до развод е важна датата на сключване на брака ти , и съвсем отделен въпрос е кога си си обновила семейният статус в БГ. В такъв случай все пак си придобила имота си по време на брака , независимо кога си обявила този брак в БГ. По закон си длъжна да го направиш в 6 месечен срок от сключването му . Друг е въпросът ако си придобила по наследство или чрез дарение този имот. Ако е чрез покупко-продажба тогава влиза в СИО, освен ако нямаш сключен предбрачен договор ,уреждащ този вид отношения между теб и съпругът ти .
"Винаги има трети начин и той не е комбинация от другите два, а нов и съвсем различен."
Дейвид Карадайн
Аватар
daniela2008
Младши потребител

Назад към Семейни казуси