начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Кой ще спечели къщата ?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой ще спечели къщата ?

Мнениеот bhumahue » 15 Фев 2010, 22:14

Ето как стоят нещата накратко :

Имало един баща на 2 деца(момче и момиче). Един ден дъщеря му е осиновена, но не напълно ами наполовина и отива в друга къща. Момчето си остава при баща си гледа го плаща му погребението и къщата остава без наследник. Бащата не я преписал на никой от 2-мата. Една година след смърта на бащата дъщеря му започва да си иска единия етаж от къщата. Тъй като е наполовина осиновена на нея и принадлежи по една половина от къщата в която живее и от тази на родния и брат ( ако се лъжа ме поправете ) Спирам дотук, че започвам да се обърквам. Има ли някакъв вариант(вратички) къщата да си остане на сина тъй като той е поел цялата грижа за баща си и е заслужава напълно.

Надявам се да сте ме разбрали ... Мерси за вниманието !
Ако има нещо неясно ще доразкажа...
bhumahue
Нов потребител

Re: Кой ще спечели къщата ?

Мнениеот sisi19 » 15 Фев 2010, 22:47

bhumahue написа:Ето как стоят нещата накратко :

Имало един баща на 2 деца(момче и момиче). Един ден дъщеря му е осиновена, но не напълно ами наполовина и отива в друга къща. Момчето си остава при баща си гледа го плаща му погребението и къщата остава без наследник. Бащата не я преписал на никой от 2-мата. Една година след смърта на бащата дъщеря му започва да си иска единия етаж от къщата. Тъй като е наполовина осиновена на нея и принадлежи по една половина от къщата в която живее и от тази на родния и брат ( ако се лъжа ме поправете ) Спирам дотук, че започвам да се обърквам. Има ли някакъв вариант(вратички) къщата да си остане на сина тъй като той е поел цялата грижа за баща си и е заслужава напълно.

Дай пак.... :D
sisi19
Потребител

Мнениеот bhumahue » 15 Фев 2010, 23:03

Е ти ме уби набраво. И двамата си плащат данък на къщата. Момчето си живее в къщата откакто е роден. Той е поддържа и си живее със семейството на единия етаж. Момичето откакто е полу-осиновена живее на друго място и няма допирания до къщата на истинския си баща само си плаща половината от данъка. Как може за момчето да остане цялата къща без момичето да вземе половината ?
bhumahue
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 15 Фев 2010, 23:11

Май няма как, поне без подготовка - трябва да извадите нотариален акт за собственост, владение и т.н.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот bhumahue » 15 Фев 2010, 23:15

В нотариалния акт пише че къщата е на баща им.
bhumahue
Нов потребител

Мнениеот blumenthal » 15 Фев 2010, 23:31

Мухаахаха въпросчето е от категорията на бисерчетата :D :D :D :D :D :D :D :D
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот bhumahue » 15 Фев 2010, 23:43

blumenthal написа:Мухаахаха въпросчето е от категорията на бисерчетата :D :D :D :D :D :D :D :D

Много смешно да се присмиваш на човек който изобщо не разбира и няма представа от този род неща. Пожелавам ти от все сърце някой ден да си на моето място.
bhumahue
Нов потребител

Мнениеот dimist » 15 Фев 2010, 23:51

"Родата - до делбата" !!!
Успех !
И един съвет - безплатен - ако искате да промените реда на наследяване, пробвайте се докато наследодателя още не е добил това си качество / докато е жив човека , демек/
dimist
Потребител

Мнениеот blumenthal » 16 Фев 2010, 00:15

Извинете ме за спонтанния изблик ,но съвета на адвокат е ....20 гущера и адвокатите са хора пожертвали много пари ,и време за да станат такива ....аз ,когато се разболея отвам на лекар ,а не питам по форумите тука ме боли г... от ,какво ли е ??Забелязвам ,че и материалния интерес е повече от 10 уйро не виждам ,защо се надявате тук някой да ви разясни подробно самото производство ,което без адвокат вие няма ,как започнете и завършите ....пак се извинявам за резкия тон.
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот bhumahue » 16 Фев 2010, 09:29

blumenthal написа:Извинете ме за спонтанния изблик ,но съвета на адвокат е ....20 гущера и адвокатите са хора пожертвали много пари ,и време за да станат такива ....аз ,когато се разболея отвам на лекар ,а не питам по форумите тука ме боли г... от ,какво ли е ??Забелязвам ,че и материалния интерес е повече от 10 уйро не виждам ,защо се надявате тук някой да ви разясни подробно самото производство ,което без адвокат вие няма ,как започнете и завършите ....пак се извинявам за резкия тон.

Аз просто искам да знам дали може да стане това нещо. Не съм очаквал някой да ми извади всички закони и да ми ги предостави на готово. Просто да кажат, че има възможност и от тук натам естествено, че ще потърся адвокат.
bhumahue
Нов потребител

Мнениеот portokal » 16 Фев 2010, 10:21

Какво точно значи наполовина осиновена?
Непълно осиновена?
Осиновена от съпруг на родител?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Фев 2010, 12:14

bhumahue написа:Имало един баща на 2 деца(момче и момиче). Един ден дъщеря му е осиновена,
........
И след като червената шапцита отишла при Кумчо Вълчо и той я изял.И приказката свършила.

А пък приказките на Шехеразада започват така например:
-Живяли някога много,много отдавна двама братя-Абу Кир и Абу Сир.Те били раснали от малки заедно ....
Или пък онази.."Живяли някога отдавна,мноого отдавна двама братя-Касим и Али Баба...

Или пък онази- "Преди много,много години в един арабски град живяли слепецът, въжарят и халифът...Чи като набарали една вечер Шехеразада в спалнята...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Фев 2010, 12:38

:lol: :lol: :lol: бинго, колега светослав!

точно това си помислих и аз като зачетох приказния сюжет... :lol: :lol: :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Фев 2010, 12:51

А иначе-

bhumahue написа:Кой ще спечели къщата ?

Ами,както еказал Ицата-"Койту играй-пичели,койту ни играй-ни пичели"
Макар,че Ицата-"Играй,ни играй-пичели" :D
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот rst81 » 17 Фев 2010, 05:45

Айде стига вече с профаниите, а?!
За човечеца, където пита как стоят нещата, макар, че се съмнявам пак да влезе тук да погледне....

Че ще трябва да отидеш при адвокат, ще трябва. Обаче не се плаши, може и сам да си прецениш какво трябва да направиш, понеже е понятно за всеки средно интелигентен човек. Прочети надолу.
Върви при двама, трима или повече и питай колко ще ти вземат за да вадите констативен нот. акт по обстоятелствена проверка за изтекла давност. Това се прави при нотариуса, с трима свидетели, така, че и помисли кого ще водиш за свидетел(може съседи, роднини или приятели).
Но предварителната работа, като подготовка на нот. акт, уговорка с нотариус за дата и час на подписването и др. ще ти се правят от адвоката. Той трябва да ходи до кадастъра, до данъчното и т. н., с пълномощното от тебе. Това на, което, най-вероятно ще се основе нот. акт е на присъединяване владението на наследодателя, твоят баща.
Много е важно, ако сестра ти цъфне на портата да влиза, да й кажеш „да си тръгва” и да не я пускаш вътре, и най – вече да й обясниш, че ти живееш тук и си поддържаш къщата и тя „няма работа тук!” А пък, ако някой дойде да те бие или да се разправя с тебе, викни полиция – това със сигурност ще е в твоя полза. Те не могат да й помогнат да си влезе, защото тя вероятно не е регистрирана на адреса, а ако има претенция, може да те съди. Но това го кажи евентуално на ченгетата, да се успокоят, че трудно са наясно в такива ситуации – евентуално де. На сестра си не го казвай, остави я да се сети сама.
Гледай адвоката да ти свърши работа.
Преди това, иди при първия нотариус, който видиш и питай дали може да свършите работата без адвокат и колко пари ще струва ! Ако ти обясни, че „може”, да ти каже какви документи да набавиш! След това върви на адвокат и питай колко пари струва същата работа, за да направиш сръвнение. Имай предвид, че ако ще си го свършиш сам с нотариуса, само ти ще си носиш и отговорността за неизрядни документи, камо ли съдържанието им да се превърне в част от нот. акт. Докато, ако си с адвокат той винаги носи отговорност за не свършена работа и ще трябва да си поправи пропуска, за негова сметка. Имай предвид, че аз съм все още студентче и ти дава само ориентировка. Мога да го проверя как точно става, но ти ще си го свършиш. Преценявай си силичките и възможностите.
Питай, дали ще ти го пише той нот. акт, или ще ти го правят в нотариалната кантора – имам предвид попълването на съдържанието му, което ще е сходно с това на нот. акт на баща ти. Ако го правят в нот. кантора ще ти вземат по-скъпо „от нотариуса”, а ако ти го напише адвоката, в нот. кантора ще ти вземат само за обст. проверка или цената на услугата, която е някакъв минимален процент от дан оценка на къщата – това ще си го разбереш.Има си фиксирани цени при нотариуса.
Така – значи, като пари имаш:
- процент от дан. оценка при нотариуса
- такси в кадастъра община и данъчно и тем подобни. Не знам, в кое населено място си, ама гледай скицата, която ще ти издадат да отговаря на имота ти, че се получават грешки по реалните граници и други данни на имота, при преиздаване.
Не се притеснявай, не е сложно, просто прояви внимание на средно интелигентен човек.
- хонорар на адвокат – около 200лв. не повече(зави си от населеното място в което си), може да ти искат и повече ама гледай да не те обират. И се договори това да е цялата „пара„ при него, а за други твърдени от него разходи искай бележка.
Не бъди нахален, но се дръж пълноценно, понеже някой се държат все едно, че не те са ти длъжни да те обслужват, а ти тях. Не се притеснявай да искаш обяснения от адвоката си във всеки един момент.
Виж всички при, колко излизат и си направи сметката горе - долу. Ако ще вадиш нот. акт, гледай да стане възможно най-скоро, но никога не казвай друго пред някого, освен, че ти си тука собственик по наследство и владение. И пак ти казвам да обясниш на сестра си, че ти ще си си в къщата, ако ти цъфне на вратата. Иначе гледай да я отбягваш. Ако я срещнеш може да й го загатнеш, но гледай да си извадиш нот. акт, по възможност скоро. Ако е така, както го разказваш правото е на твоя страна и го отстоявай!
СЕГА, ти може да не си разказал тук всички обстоятелства по случая ти, но СЪС СИГУРНОСТ го направи при адвоката. Не се притеснявай, че може да наруши тайната ти. Това е много важно да го направиш, за да се види дали няма съществени обстоятелства, от значение по случая.
Ако успееш да се сдобиеш с нот. акт бъди сигурен, че сестра ти пак може да те съди и тогава ще се запиташ за какво си „наринал” всички ония пари по нот. акт, след като това не ти носи неоспорима собственост. Или не ти дава пълното действие, което желаш, щом може да те съди.
Истината е, че ако не се сдобиеш с нот. акт СИ ОСТАВАШ В СЪСОБСТВЕНОСТ с нея и винаги ще е така, дори и за вашите наследници. А ти желаеш да решиш този въпрос, нали!
Ако сестра ти те съди, тогава вече поразпитай за добър адвокат по вещно право. Там вече го накарай да ти обясни за какво става въпрос и ти му разкажи всичко и обезателно го накарай да ти обясни и на тебе всичко, и какво смятате да правите, каква ще е стратегията ви. Пак ти казвам – дръж се пълноценно, но пази добрия тон където и да отидеш.
За това дело, хонорарът, може и да ти излезе по-скъпо(около 500 мин.), но все пак провери „къде как е”. Питай дали в парите са включени и евентуални обжалвания, ако има. По принцип трябва да е така, понеже, някой „хиени” искат допълнително пари за обжалвания.
Аз наскоро имах подобен случай пред себе си и направих грешката да пиша тук, то не бе освиркване, не бе чудо. Ама айде аз съм си виновен, че не си формулирах правилно въпроса, но пък ти нямаш претенция, че се занимаваш с „право”, за да ти се държат така. Въпросите трябва да се задават по ясно и отговорно, макар, че не знам на тия профаняги тука, какво в простия въпрос не име ясно или им е весело да се бъзикат. Само един човек ми отговори нормално, и си разбрах, че трябва да се чете преди да се мисли . Нали форума е за обща насока и помощ. Никой не иска, а и не би дал решаване на казус. А те все – „върви при адвокат” и само това е братче. Или почват някакви отчайващи лиготии. Ами като ги мързи да отговарят, или не искат, да не „пърдят” постоянно простотиите си. Да си направят отделен профански форум. Идеята на тоя тука е за обществена полза, нали така?! Не за кенефна! Тогава защо се поддържа?!
Пожелавам ти успех и разбери дали правото е на твоя страна и ако това е така го отстоявай.
Пиши ми да кажеш какво е станало на „лични съобщения (ЛС) ” ->
Чао за сега.....
rst81
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Фев 2010, 10:55

rst81 написа:Айде стига вече с профаниите, а?!
За човечеца, където пита как стоят нещата, макар, че се съмнявам пак да влезе тук да погледне....

Че ще трябва да отидеш при адвокат, ще трябва. Обаче не се плаши, може и сам да си прецениш какво трябва да направиш, понеже е понятно за всеки средно интелигентен човек. Прочети надолу.
Върви при двама, трима или повече и питай колко ще ти вземат за да вадите констативен нот. акт по обстоятелствена проверка за изтекла давност. Това се прави при нотариуса, с трима свидетели, така, че и помисли кого ще водиш за свидетел(може съседи, роднини или приятели).
Но предварителната работа, като подготовка на нот. акт, уговорка с нотариус за дата и час на подписването и др. ще ти се правят от адвоката. Той трябва да ходи до кадастъра, до данъчното и т. н., с пълномощното от тебе. Това на, което, най-вероятно ще се основе нот. акт е на присъединяване владението на наследодателя, твоят баща.
Много е важно, ако сестра ти цъфне на портата да влиза, да й кажеш „да си тръгва” и да не я пускаш вътре, и най – вече да й обясниш, че ти живееш тук и си поддържаш къщата и тя „няма работа тук!” А пък, ако някой дойде да те бие или да се разправя с тебе, викни полиция – това със сигурност ще е в твоя полза. Те не могат да й помогнат да си влезе, защото тя вероятно не е регистрирана на адреса, а ако има претенция, може да те съди. Но това го кажи евентуално на ченгетата, да се успокоят, че трудно са наясно в такива ситуации – евентуално де. На сестра си не го казвай, остави я да се сети сама.
Гледай адвоката да ти свърши работа.
Преди това, иди при първия нотариус, който видиш и питай дали може да свършите работата без адвокат и колко пари ще струва ! Ако ти обясни, че „може”, да ти каже какви документи да набавиш! След това върви на адвокат и питай колко пари струва същата работа, за да направиш сръвнение. Имай предвид, че ако ще си го свършиш сам с нотариуса, само ти ще си носиш и отговорността за неизрядни документи, камо ли съдържанието им да се превърне в част от нот. акт. Докато, ако си с адвокат той винаги носи отговорност за не свършена работа и ще трябва да си поправи пропуска, за негова сметка. Имай предвид, че аз съм все още студентче и ти дава само ориентировка. Мога да го проверя как точно става, но ти ще си го свършиш. Преценявай си силичките и възможностите.
Питай, дали ще ти го пише той нот. акт, или ще ти го правят в нотариалната кантора – имам предвид попълването на съдържанието му, което ще е сходно с това на нот. акт на баща ти. Ако го правят в нот. кантора ще ти вземат по-скъпо „от нотариуса”, а ако ти го напише адвоката, в нот. кантора ще ти вземат само за обст. проверка или цената на услугата, която е някакъв минимален процент от дан оценка на къщата – това ще си го разбереш.Има си фиксирани цени при нотариуса.
Така – значи, като пари имаш:
- процент от дан. оценка при нотариуса
- такси в кадастъра община и данъчно и тем подобни. Не знам, в кое населено място си, ама гледай скицата, която ще ти издадат да отговаря на имота ти, че се получават грешки по реалните граници и други данни на имота, при преиздаване.
Не се притеснявай, не е сложно, просто прояви внимание на средно интелигентен човек.
- хонорар на адвокат – около 200лв. не повече(зави си от населеното място в което си), може да ти искат и повече ама гледай да не те обират. И се договори това да е цялата „пара„ при него, а за други твърдени от него разходи искай бележка.
Не бъди нахален, но се дръж пълноценно, понеже някой се държат все едно, че не те са ти длъжни да те обслужват, а ти тях. Не се притеснявай да искаш обяснения от адвоката си във всеки един момент.
Виж всички при, колко излизат и си направи сметката горе - долу. Ако ще вадиш нот. акт, гледай да стане възможно най-скоро, но никога не казвай друго пред някого, освен, че ти си тука собственик по наследство и владение. И пак ти казвам да обясниш на сестра си, че ти ще си си в къщата, ако ти цъфне на вратата. Иначе гледай да я отбягваш. Ако я срещнеш може да й го загатнеш, но гледай да си извадиш нот. акт, по възможност скоро. Ако е така, както го разказваш правото е на твоя страна и го отстоявай!
СЕГА, ти може да не си разказал тук всички обстоятелства по случая ти, но СЪС СИГУРНОСТ го направи при адвоката. Не се притеснявай, че може да наруши тайната ти. Това е много важно да го направиш, за да се види дали няма съществени обстоятелства, от значение по случая.
Ако успееш да се сдобиеш с нот. акт бъди сигурен, че сестра ти пак може да те съди и тогава ще се запиташ за какво си „наринал” всички ония пари по нот. акт, след като това не ти носи неоспорима собственост. Или не ти дава пълното действие, което желаш, щом може да те съди.
Истината е, че ако не се сдобиеш с нот. акт СИ ОСТАВАШ В СЪСОБСТВЕНОСТ с нея и винаги ще е така, дори и за вашите наследници. А ти желаеш да решиш този въпрос, нали!
Ако сестра ти те съди, тогава вече поразпитай за добър адвокат по вещно право. Там вече го накарай да ти обясни за какво става въпрос и ти му разкажи всичко и обезателно го накарай да ти обясни и на тебе всичко, и какво смятате да правите, каква ще е стратегията ви. Пак ти казвам – дръж се пълноценно, но пази добрия тон където и да отидеш.
За това дело, хонорарът, може и да ти излезе по-скъпо(около 500 мин.), но все пак провери „къде как е”. Питай дали в парите са включени и евентуални обжалвания, ако има. По принцип трябва да е така, понеже, някой „хиени” искат допълнително пари за обжалвания.
Аз наскоро имах подобен случай пред себе си и направих грешката да пиша тук, то не бе освиркване, не бе чудо. Ама айде аз съм си виновен, че не си формулирах правилно въпроса, но пък ти нямаш претенция, че се занимаваш с „право”, за да ти се държат така. Въпросите трябва да се задават по ясно и отговорно, макар, че не знам на тия профаняги тука, какво в простия въпрос не име ясно или им е весело да се бъзикат. Само един човек ми отговори нормално, и си разбрах, че трябва да се чете преди да се мисли . Нали форума е за обща насока и помощ. Никой не иска, а и не би дал решаване на казус. А те все – „върви при адвокат” и само това е братче. Или почват някакви отчайващи лиготии. Ами като ги мързи да отговарят, или не искат, да не „пърдят” постоянно простотиите си. Да си направят отделен профански форум. Идеята на тоя тука е за обществена полза, нали така?! Не за кенефна! Тогава защо се поддържа?!
Пожелавам ти успех и разбери дали правото е на твоя страна и ако това е така го отстоявай.
Пиши ми да кажеш какво е станало на „лични съобщения (ЛС) ” ->
Чао за сега.....

Развесилихте ме тази сутрин.
И в правото , както в медицината важи правилото , което вчера някой из форума посочи :"Първо:Не вреди!"
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Фев 2010, 11:30

Развесилихте ме тази сутрин.
И в правото , както в медицината важи правилото , което вчера някой из форума посочи :"Първо:Не вреди!"

:roll: Прочитайки rst81, стигам до извода, че той си е направо за съжаление човечето. И се питам, какви ли приказки ще ниже когато завърши и придобие юридическа правоспособност. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 17 Фев 2010, 11:36

колеги, внимателно по тънкия лед...ЕС-то дебне :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!! а, доклад де!!! :lol: :lol: :lol:
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Фев 2010, 11:43

778899 написа:колеги, внимателно по тънкия лед...ЕС-то дебне :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!! а, доклад де!!! :lol: :lol: :lol:

Аааа, МолА Ве. :D Там някъде пише "НЕ НАМ" :!: :idea: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот laridii » 17 Фев 2010, 12:33

Това кой ще спечели къщата на мене ми звучи като някаква телевизионна игра ... :lol: :lol: :lol:

Ще изляза от шеговития тон на колегите и ще отговоря на питащия, сестрата е наследник (няма такова животно като полуосиновена), осиновена ли е от бащата наследява. Тя имаправо на половината от въпросната къща (ако разбира се бащата няма други наследници - деца или съпруга). Констативен нотариален акт няма да помогне, ако сестрата ползва юридическа помощ на брата му е спукана работата. Ще се посъдят малко (10 години) тука-там и в един слънчев ден на него ще му се наложи или да даде едното етажче на сестрата или да й изплати дела. Така приказката свършва, а за братчето остават ядовете и разходите.
laridii
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси