начало

Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета Президентът: Избирателното правосъдие е проблем. Има много дела на трупчета

Имам ли право на наследство?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право на наследство?

Мнениеот daniel04 » 27 Фев 2010, 21:08

Здравейте,
Въпросът ми е имам ли право да наследя имот на сестрата на баба ми,при положение,че тя няма деца и съпруг?Трябва ли да ми издаде пълномощно или ми е достатъчно само удостоверение за наследници(ако имам право на такова)и дължа ли данък наследство?Тя се притеснява,че без пълномощно няма да ме признаят за наследник,понеже съм внучка на сестра й.А относно пълномощното трябва ли да е нотариално заверено?Могат ли и деца на братовчед,мисля че първи да бъдат наследници или ще бъда само аз?
Благодаря ви предварително!
daniel04
Младши потребител

Re: Имам ли право на наследство?

Мнениеот REVOLUTION » 27 Фев 2010, 21:13

Хахахахаахахахахаха....Не мога да се сдържа , не е хубаво , ама муахахахахахаххахахахахахаха!Изкарайте си удостоверение за наследници , ако в Общината Ви откажат , заведете сестрата на баба ви , да изкара.....Охохохохохохахахаха!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот daniel04 » 27 Фев 2010, 21:17

Егати отговора,не разбрах кое му е смешното
daniel04
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 27 Фев 2010, 21:34

офффф! братовчед на сестрата на баба Ви ли?!?

ако сестрата на баба Ви няма съпруг и деца, наследяват я братята и сестрите й! щото, предполагам живи прабаба и прадядо-нямате!

колко братя и сестри има сестрата на баба Ви, съответно-те по колко деца...живи ли са и така...та до внуци?
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот daniel04 » 27 Фев 2010, 22:45

2 сестри са само:едната е без деца и съпруг,а другата,т.е баба ми,която е лежащо болна има само мен.
Въпросът е дали съм наследник и на сестрата на баба.И ако е така дали ще плащам някакъв данък,тъй като не съм й пряк роднина и могат ли по-далечни роднини да имат претенции към имота(това са деца на техни братовчеди).
Тя(сестрата на баба) се чуди дали да ми пише завещание или аз ще я наследя по закон.
Съжалявам ако съм го написла объркано.
daniel04
Младши потребител

Мнениеот namakak » 27 Фев 2010, 22:48

Трябва ви дарение от бабата,а вие наистина да я доглеждате и да си събирате всички всевъзможни касови бележки и при доктор ,и в магазина,и в данъчното и всичко ,за да я наследите само вие.Трябва ви дарение с доглеждане и да спазвате стриктно със свидетели и всички документи ,за да се защитите.Дано си е жива и здрава женицата още 20 години поне,но после вие ще наследитне нейната увехтяла етажна съсобственост или нещо дано не е непродаваемо.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот daniel04 » 27 Фев 2010, 23:09

Благодаря Ви за отговора,само да уточня-значи ако аз не докажа,че съм гледала сестрата на баба,ще я наследим аз и далечните роднини?А ако тя няма нужда от гледане,тя си е добре засега,да е жива и здрава,но ме помоли да попитам как да направи така че само аз да я наследя?Аз дори не съм сигурна дали ще наследя баба,а камо ли сестра й,въпреки че аз съм най-близкия роднина.
daniel04
Младши потребител

Мнениеот namakak » 27 Фев 2010, 23:31

....то другите след вашето даглеждане могат да оспорят вашите движения по спора,най-добре е покупко продажба с доглеждане,ако наистина сте материално осигурени да гледате и друг човек освен себе си/семейството си.Направо купувате и имота и бабата.
Да знаеш колко е нужно и с баба да имаш да си поговориш...Аз нямам,но сънувам от години всеки ден как ми дават съвети или ми се карат,тези възрастни хора.Аз даже и наследството им не съм поискал до момента,апатия ко да праиш.Защото знам ,че винаги имам право на наследство ,било то мое или дори и чрез търг на държавни цени,или по закон -цени съобразени със законодателството на държавата или специален закон.Или цени по вещна оценка :?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот daniel04 » 27 Фев 2010, 23:41

Мен също не ме интересува наследството и дори от споменаването на тази тема,а камо ли коментирането й ми става мъчно,това са единствените ми роднини.Просто жената се притеснява да не би къщата да остане на държавата като няма деца или пък на роднини,които не сме виждали с години.
Благодаря ви отново за отговора,приятна вечер!
daniel04
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 28 Фев 2010, 00:09

намакак, АКО НЕ МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ, ПОНЕ НЕ ВРЕДИ!!!!!!!!
:evil:

до питащата-единственият наследник на сестрата на баба Ви е БАБА ВИ! ако баба ви има едно дете-Вашият родител, който е починал, то тогава единствен наследник ЩЕ СТЕ ВИЕ, ако баба Ви не е в брак с дядо Ви...! НО наследственото правоприемство ще настъпи...след смъртта на баба ВИ....да е жива и здрава жената!
ето го и текста от закона:

Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.

(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.

(3) В случаите на предходните алинеи еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.

(4) (Нова - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, /ТО ЕДВА ТОГАВА/наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително. По-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.

до питащата: баба Ви с какво семейно положение е...омъжена, разведена, вдовица?

а ако искате да заобиколите баба си като наследник, то тогава-това, кеото ВИ е посочила колегата по-долу!
Последна промяна 778899 на 28 Фев 2010, 00:21, променена общо 3 пъти
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Фев 2010, 00:11

:roll: Добрата дума, изречена за ваше успокоение не ви решава проблемата. А проблем имате и си е съществен!
Дори няма наследство. А, че полагате грижи за нея към днешна дата не ви ползва никак. Не още.

Идете при адвокат, там ще ви обяснят подробно и детайлно всичко.
Ако и сестрата на баба ви се съгласи, няма, във вашия случай , по-добър вариант от ДГИ - ".. за грижите полагани до сега( запомнете го, защото е важно да фигурира в НА), както и след...".
Не препоръчвам покупко-продажба по ред причини.

п.п. И не бъдете нелюбезна. Революшън е прав- като не е починала сестрата на баба ви - наследство няма.

778899 е права- сега видях това
2 сестри са само:едната е без деца и съпруг,а другата,т.е баба ми,която е лежащо болна има само мен.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот daniel04 » 28 Фев 2010, 00:18

Баба е вдовица с починало дете,а и понеже е на легло,сестра й се притеснява дали ще я наследя ако остана само аз.
Много ви благодаря за отговора!Значи да разбирам,че няма нужда от завещание и че далечните роднини няма да са наследници.
daniel04
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 28 Фев 2010, 00:20

точно така...баба Ви наследява сестра си, Вие наследявате баба си! това е! ще сте наследник след смъртта на баба Ви...няма смисъл от сделки и глупости...само пари ще хвърлите на вятъра! всичко ще си е за вас!!!!!!!!!

АААА....СЕГА РАЗБРАХ ДРУГОТО ВИ ПРИТЕСНЕНИЕ-АКО БАБА ВИ ПОЧИНЕ ПРЕДИ СЕСТРА СИ...ОТГОВОРЪТ-ДА, ВИЕ НАСЛЕДЯВАТЕ СЕСТРАТА НА БАБА ВИ!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот daniel04 » 28 Фев 2010, 00:33

Благодаря Ви МНОГО за отзивчивостта!!! Вече сме спокойни.
И съжалявам ако съм била нелюбезна, не очаквах, че някой ще ми се подиграе така, особено когато става въпрос за толкова неприятна тема. Никога не съм мислила,че на тази възраст ще остана единствен роднина и ще се занимавам с имоти.
daniel04
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 28 Фев 2010, 00:37

Бъдете спокойнИ :D ! Радвам се, че помогнахме..и аз лично, искрено съжалявам за ранното решаване на тези въпроси, но често животът е ужасно несправедлив!
но Ви пожелавам остатъкът от него да е изпълнен с положителни емоции и само хубави неща!
Бъдете здрава!!!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот daniel04 » 28 Фев 2010, 00:54

Много се радвам, че срещнах във Ваше лице такъв мил и разбран Човек. Много ме трогнахте. Аз също Ви пожелавам здраве и всичко най-добро! :)
daniel04
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 28 Фев 2010, 01:52

Благодаря Ви и аз...трогнахте ме и Вие...

и...като се стигне до всичко това, за което питахте тук...можете да ми пишете на лични съобщения /ЛС/, да Ви дам телефон за контакт...и ще Ви помогна с каквото мога, НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО...стига да става въпрос за София, а ако е за друг град, поне мога да Ви консултирам! При това-с огромно удоволствие!!!

п.п. необходимо е да активирате опцията "получаване на лични съобщения /ЛС/ в потребителския Ви панел, за да мога да Ви отговоря./
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот dimist » 01 Мар 2010, 23:17

Много трогателно наистина , колежке. Дано жената се сети да ви пише на ЛС та да уредите един НА за прехвърляне на имот срещу задължение за гледане и издръжка.
Който е написал по горе "дарение с доглеждане" явно не е догледал, или пък преподавателите му не са догледали.
dimist
Потребител

Назад към Семейни казуси