Здравейте, нуждая се от помощ. Преди около 2 години закупих къща. Преди 3 месеца реших да правя саниране, за което извиках майстори. На фасадата на къщата обаче минават кабели на БТК. Майсторите казаха, че няма как да сложат изолация, без тези кабели да се премахнат. Уточнявам, че не могат да се преместят, тъй като дължината им не позволява. Те са около 6 кабела, които са закачени от началото на улицата на фасадата на всяка къща. Отидох в офис на Виваком и пуснах жалба да преместят кабелите, тъй като ми пречат. Отговориха ми писмено, че е необходимо да чакам. Започнахме санирането от другите стени на къщата, но вече стигнахме и до тази. През тези 2 месеца и половина, които изминаха от пускането на жалбата, аз многократно се обаждам да проверя какво е станало, и предупреждавам, че кабелите ще бъдат премахнати. Резултат няма. Вчера едниният майстор отряза кабелите и ги закачи на стълба за улично осветление. Днес съседите ни заплашиха с полиция и подписка, а Виваком така и не дойдоха.
Та, какво мога да очаквам и в правото си ли съм да премахна кабелите от имота си?
Благодаря предварително!!!!!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кабели на БТК
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кабели на БТК
По принцип не сте прав - сигурен съм че нямате разрешение за строеж за извършваните от вас преустройства (колкото и да ви е странно това което правите е строеж по смисъла на ЗУТ), отделно фасадата е обща част и нямате право да я пипате без решение на общото събрание на собствениците. Но пък и кабелите трябваше да са под земята преди повече от 3 години съгласно решения на общината... така че всички сте леко "в крачка".
Конкретно на въпроса - нямате право да премахвате кабелите, защото те не са В имота ви, а на обща част. Но не би трябвало изобщо да са там. Съседите ви ... не могат да искат да се възстанови нещо противоречащо на закона. Ситуацията е патова, Виваком предполагам ще се правят на ущипана мома - няма да имат представа защо съседите ви нямат телефон, ще отричат че кабелите са техни (предполагам затова и нямате отговор от тях).
Конкретно на въпроса - нямате право да премахвате кабелите, защото те не са В имота ви, а на обща част. Но не би трябвало изобщо да са там. Съседите ви ... не могат да искат да се възстанови нещо противоречащо на закона. Ситуацията е патова, Виваком предполагам ще се правят на ущипана мома - няма да имат представа защо съседите ви нямат телефон, ще отричат че кабелите са техни (предполагам затова и нямате отговор от тях).
Последна промяна TheOldMan на 19 Юли 2012, 22:07, променена общо 2 пъти
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Здравейте,
фасадата според мен си е моя, става въпрос за къща с двор. Други собственици няма, камо ли общо събрание...
фасадата според мен си е моя, става въпрос за къща с двор. Други собственици няма, камо ли общо събрание...
- gacaweb
- Нов потребител
В тоя случай - всички да пият една студена вода за тяхна сметка. Имота си е ваш, нямате договор за преминаване на трасета във вашия имот, така че можете да режете всичко на воля, ако не сте купили имота с упоменат сервитут в полза на БТК/Виваком, ли пък те не са ви плащали наема за прокарването на трасето във имота ви.
Но въпроса с разрешението за строеж остава висящ - въпреки че имота е ваш, е трябвало да се изготви проект за реконструкцията. Но това в този случай не е съотносимо със същността на спора... Все пак могат да ви правят "сечено" ако са толкова обидени.
Но въпроса с разрешението за строеж остава висящ - въпреки че имота е ваш, е трябвало да се изготви проект за реконструкцията. Но това в този случай не е съотносимо със същността на спора... Все пак могат да ви правят "сечено" ако са толкова обидени.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Здравейте, никъде в документацията на имота (план, разрешителни, нотариален акт) не пише, че има такова право. Не ми плащат наем, чаках ги 2 месеца и половина да ги махнат, казаха, че ще слагат стълб. Имам и писмен отговор от тях.
- gacaweb
- Нов потребител
Не става ясно от запитването за кое населено място пишете.
Но все пак ... съгласно разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) изграждането на информационната инфраструктура в места с население над 10 000 жители трябва да се изпълнява подземно и да се премахнат от фасадите на сградите .
Кабелните мрежи трябва да отговарят и на Закона за устройство на територията (ЗУТ) – да имат разрешително за строеж.
Операторите са имали около 5 години да прекарат жиците под земята, но все още някои от тях не са го направили , което е видно и от вашия сигнал .
Глобата за висящите кабели е от 5 до 50 хил. лева, но за съжаление в повечето случаи се оказва, че нито един доставчик не ги припознава и държавата не може да ги санкционира . Но във Вашия случай ще е добре към жалбата да приложите и копия (заверени) от кореспонденцията с БТК Желая Ви успех и имайте предвид, че все пак не сме си намерили дипломите на улицата ...
:evil
Пробвайте да подадете жалба в ДНСК и/или КРС
Но все пак ... съгласно разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) изграждането на информационната инфраструктура в места с население над 10 000 жители трябва да се изпълнява подземно и да се премахнат от фасадите на сградите .
Кабелните мрежи трябва да отговарят и на Закона за устройство на територията (ЗУТ) – да имат разрешително за строеж.
Операторите са имали около 5 години да прекарат жиците под земята, но все още някои от тях не са го направили , което е видно и от вашия сигнал .
Глобата за висящите кабели е от 5 до 50 хил. лева, но за съжаление в повечето случаи се оказва, че нито един доставчик не ги припознава и държавата не може да ги санкционира . Но във Вашия случай ще е добре към жалбата да приложите и копия (заверени) от кореспонденцията с БТК Желая Ви успех и имайте предвид, че все пак не сме си намерили дипломите на улицата ...
:evil
Пробвайте да подадете жалба в ДНСК и/или КРС
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
- TEREZADESKOVA
- Младши потребител
gacaweb написа:Здравейте, никъде в документацията на имота (план, разрешителни, нотариален акт) не пише, че има такова право. Не ми плащат наем, чаках ги 2 месеца и половина да ги махнат, казаха, че ще слагат стълб. Имам и писмен отговор от тях.
Не че сервитут не може да се придобие по давност... ...
-
teogeo - Активен потребител
Ето и за стълбовете, т. е. за всички предавателни станции (на операторите), монтирани върху стълбовете на улично осветление решение на Столичен общински съвет с проект за споразумение :
Заседание No 21 от дата 19.07.2012 на Столичен общински съвет
ДНЕВЕН РЕД
.....
Т. 6. Доклад вх. № 26-00-3646/3/06.07.2012 г. относно уреждане на взаимоотношенията с мобилните оператори във връзка с ползването на общинска собственост в процеса и за нуждите на строителство на електронни съобщителни мрежи, съоръжения и свързаната с тях инфраструктура на възмезден принцип.
Докл. Дончо Барбалов
Решение № 395 по точка 6, обявено на 27.07.2012
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f25631.pdf
Заседание No 21 от дата 19.07.2012 на Столичен общински съвет
ДНЕВЕН РЕД
.....
Т. 6. Доклад вх. № 26-00-3646/3/06.07.2012 г. относно уреждане на взаимоотношенията с мобилните оператори във връзка с ползването на общинска собственост в процеса и за нуждите на строителство на електронни съобщителни мрежи, съоръжения и свързаната с тях инфраструктура на възмезден принцип.
Докл. Дончо Барбалов
Решение № 395 по точка 6, обявено на 27.07.2012
http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f25631.pdf
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
- TEREZADESKOVA
- Младши потребител
teogeo написа:gacaweb написа:Здравейте, никъде в документацията на имота (план, разрешителни, нотариален акт) не пише, че има такова право. Не ми плащат наем, чаках ги 2 месеца и половина да ги махнат, казаха, че ще слагат стълб. Имам и писмен отговор от тях.
Не че сервитут не може да се придобие по давност... ...
Я по полека с давността! Преди всичко вижте съгласно кой закон такава възниква, а после вижте и §23 ЗР на ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|